Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Bayer moet plannen bijstellen

0 0 Leestijd ongeveer

Er dreigt een gedeeltelijke streep gezet te worden door de glyfosaat-schikking die Bayer eind juni bereikte. De onderneming moet op zoek naar een andere oplossing voor het afhandelen van toekomstige zaken.

Op 24 juli velt de Amerikaanse rechter Vince Chhabria een oordeel over het schikkingsvoorstel van Bayer in de glyfosaat-zaken. Chhabria heeft maandagavond laten doorschemeren dat hij geneigd is om een deel van de deal af te wijzen. Hij heeft grote problemen met de wijze waarop het bedrijf toekomstige rechtszaken wil voorkomen. Bayer heeft met advocaten van de slachtoffers afgesproken dat een wetenschappelijk panel gaat onderzoeken of glyfosaat daadwerkelijk kankerverwekkend is.

Beide partijen moeten een akkoord bereiken over de samenstelling van dit panel. Lukt dat niet, dan kiest elke partij twee panelleden. Dit viertal wijst vervolgens gezamenlijk een vijfde panellid aan, waarna het onderzoek van start gaat. Deze aanpak is hoogst ongebruikelijk in de Verenigde Staten, waar een dergelijk oordeel meestal wordt overgelaten aan een jury.

Streep door de rekening

De kans is groot dat Bayer op zoek moet naar een andere oplossing om toekomstige zaken te schikken. Chhabria uitte echter geen kritiek op de overeenkomst waarbij in circa 95% van de lopende zaken wordt geschikt. In dit scenario blijven er echter nog circa 30.000 zaken over waarover Bayer tot een akkoord moet zien te bereiken. Bovendien komt de deur op een kier te staan voor nieuwe rechtszaken. Voor Bayer is dat een streep door de rekening. Toen de onderneming op 24 juni de schikking bekendmaakte, was de kritiek al dat de overeenkomst niet waterdicht was. Het bedrijf lijkt nu gedwongen worden om daar nu wat aan te doen in plaats van op een goede afloop te hopen.

Bayer blijft kopen

Bayer daalde dinsdag met bijna 5%. Dat is een correcte afspiegeling van het toegenomen risicoprofiel, maar geen reden om afscheid te nemen van het aandeel. Hoewel het bedrijf terug moet naar de tekentafel, bewijst de schikking dat er wel degelijk naar een oplossing toegewerkt kan worden in de glyfosaat-saga. Daar komt bij dat kredietbeoordelaars geen aanstalten maakten om de rating te verlagen na het oorspronkelijke akkoord. Hoewel het geduld van beleggers nu opnieuw op de proef gesteld wordt, geven de goede vooruitzichten van de farmacie- en gewasdivisie in combinatie met het aantrekkelijke en groeiende dividend voldoende reden om het koopadvies te handhaven.

KERNCIJFERS
In € 2021 (t) 2020 (t)
Omzet 44,4 mrd 46,0 mrd
Winst per aandeel 4,8 5,0
Dividend 2,8 3,0

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!