Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Tip van de Week Karel Mercx, 12 mei 2020 14:00

Briljant geleid goudbedrijf met nauwelijks personeel

0 0 Leestijd ongeveer

De omstandigheden zijn nog nooit zo gunstig geweest voor een investering in goudaandelen. De tip van de week is een goudbedrijf dat van alle bedrijven op de wereld de hoogste verhouding heeft tussen de beurswaarde en het aantal medewerkers.

De wereld heeft een enorm schuldenprobleem dat slechts op twee manieren kan worden opgelost: via sterk oplopende inflatie of via een groot aantal faillissementen. In het eerste geval vermindert de waarde van de schulden omdat het geld waarin die moeten worden voldaan minder waard wordt. In het tweede geval verdwijnen de schulden doordat de schuldenaar failliet gaat en ze niet kunnen worden afbetaald. Maar welk van de twee scenario’s het ook wordt, voor een belegging in goud maakt het weinig uit want de waarde ervan neemt in beide gevallen toe. Vandaar dat ik regelmatig goudmijnaandelen tip.

Deze week is dat Franco-Nevada, met een beurswaarde van $27,5 mrd een van de grotere aandelen in de sector. Het bedrijf kenmerkt zich door een bijzonder businessmodel: het koopt eeuwigdurende opties op stukken land die door andere bedrijven worden ontgonnen. Wordt er goud gevonden, dan kan Franco-Nevada dat tegen een gunstige prijs afnemen. Wordt er niets gevonden, dan gaat er alleen een kleine investering aan de opties verloren.

Markttiming

Het bedrijf heeft bewezen zeer goed te zijn in het timen van de markt. In 2008-2009 en tussen 2014 en 2016, twee perioden waarin de goudprijs het niet goed deed, kocht het bedrijf voor $3 mrd aan goudrechten. Mijnbouwers hadden het zwaar in deze periode, en Franco-Nevada kon voor de goudopties dan ook een mooie prijs bedingen. Het succes van de onderneming mag blijken uit het feit dat Franco-Nevada momenteel, net als bij de beursgang in 2007, 30 miljoen ounces goud op de balans heeft staan, hoewel de 30 miljoen ounces van toen inmiddels allemaal zijn verkocht. Ooit kocht Franco-Nevada voor $2 mln de rechten op een mijn die haar aandeelhouders inmiddels een winst van ruim $1 mrd heeft opgeleverd. De onderneming is bovendien schuldenvrij en beschikt over $210 mln aan cash. De balans is dus ijzersterk.

Een interessant detail aan Franco-Nevada is dat het van alle bedrijven op de wereld de hoogste verhouding heeft tussen beurswaarde en aantal medewerkers. Er werken namelijk maar 28 mensen. Doordat het bedrijf fantastisch word geleid, is de waardering hoog (k/w 65). Het rendement op het aandeel bedroeg vorig jaar maar liefst 107,7%. Ik raad u echter aan zich niet door deze cijfers te laten afschrikken. Sinds 1971 hebben goudmijnaandelen namelijk al aan keer of acht een grotere rally laten zien, en de omstandigheden voor goudaandelen zijn nu beter dan ooit.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ticker) FNV
Beurs New York
Hoogste koers 12 maanden $147,62
Laagste koers 12 maanden $70,99
Beurswaarde $27,5 mrd
K/w 2020: 65
Dividendrendement: 0,70%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!