Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Goudmijnen zijn nu een echte goudmijn

0 0 Leestijd ongeveer

De prijs van goud is gestegen tot het hoogste punt in zes jaar. Reden te meer om Barrick Gold, de grootste goudmijn ter wereld, onder de loep te nemen. Barrick heeft veel geld en een grote infrastructuur.

De Fed gaf onlangs het zoveelste signaal dat er wel eens een dubbele renteverlaging (50 basispunten) aan kan komen. Zij sluit zich hiermee aan bij de ECB, BOJ en de Australische centrale bank die zinnen op soortgelijke preventieve acties.

De prijs van goud schoot hierdoor naar de hoogste koers van de afgelopen zes jaar. Beleggers vragen zich af wat er wel niet gaat gebeuren als de wereldeconomie werkelijk afkoelt. Goudmijnaandelen, gemeten aan de hand van de benchmark HUI Gold BUG Index, gingen woensdag en donderdag omhoog met 6,8%, terwijl de goudprijs deze twee dagen maar met 2,6% steeg.

Verschrikkelijk goedkoop

Goudmijnaandelen zijn nog steeds verschrikkelijk goedkoop. De verhouding tussen de HUI Gold Bug Index en de goudprijs is met 0,15 extreem laag. Het gemiddelde van de afgelopen 24 jaar is 0,35. Dit betekent dat als de aandelen van goudmijnbedrijven met 100% stijgen en de goudprijs gelijk blijft, de verhouding is gestegen van extreem laag naar ondergemiddeld.

Wij willen het thema van de goudmijnaandelen bespelen met de marktleider Barrick Gold. Niemand in de industrie heeft meer Tier 1-mijnen dan Barrick. Een Tier-1 mijn betekent dat er jaarlijks minimaal 500.000 ounces naar boven komen. Het betekent ook dat dit minimaal de komende tien jaar zo zal blijven en dat de kosten om een ounce naar boven te halen lager liggen dan bij een gemiddelde goudmijn. Met dergelijke mijnen in bezit en met $2,2 mrd op de bank is Barrick een sterke partij. Betere mijnen en betere financiën betekenen dat het rendement van Barrick hoger zal zijn dan de HUI Index.

Het is niet alleen zo dat centrale banken hebben aangekondigd dat er renteverlagingen aankomen. Er is ook druk om de geldpers te gebruiken voor het opkopen van aandelen. De ceo van Blackrock, Larry Fink, zei van de week dat de ECB aandelen moet gaan kopen om de Europese economie te stimuleren.

Laat u niet afschrikken door de hoge k/w van 38. Bij goudmijnen betekent een lage k/w dat de goudprijs hoog is en is het juist tijd om afscheid te nemen.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ticker)GOLD
BeursNew York
Hoogste koers 12 maanden (intraday)$17,34
Laagste koers 12 maanden (intraday)$9,76
Beurswaarde:$30,3 mrd
K/w38

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!