Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 20 jun 2020 09:00

Bernstein | Voorzichtig optimistisch over coronavaccins

0 0 Leestijd ongeveer

In de race naar een vaccin tegen het coronavirus maken farma- en biotechbedrijven steeds meer snelheid, constateert Bernstein, dat voorzichtig optimistisch is over de vaccins in ontwikkeling.

In de race naar een vaccin tegen het coronavirus maken farma- en biotechbedrijven steeds meer snelheid, constateert Bernstein, dat voorzichtig optimistisch is over de vaccins in ontwikkeling. Via een vaccin worden mensen op beperkte wijze blootgesteld aan een virus. Daardoor kan het lichaam antilichamen aanmaken voor een succesvolle immuunreactie wanneer het door het virus wordt getroffen. Volgens de broker wordt aan drie verschillende vaccinplatformen gewerkt; een meer traditionele manier van vaccinontwikkeling en twee relatief nieuwe methoden. Een van die nieuwe methoden richt zich op toedienen van mRNA waarmee menselijke cellen zelf kleine hoeveelheden van het virus ontwikkelen die een immuunreactie uit kunnen lokken. Moderna, CureVac en BioNTech in samenwerking met Pfizer hebben dit pad gekozen.

Succesvol

Een andere innovatieve manier is om genetisch materiaal van het coronavirus via een ander, onschadelijk gemaakt virus in menselijke cellen te brengen en zo een immuunreactie uit te lokken. Onder meer AstraZeneca (samen met de universiteit van Oxford), Johnson & Johnson, CanSino en Merck ontwikkelen een vaccin via deze methode. De meer traditionele methode is het injecteren van bepaalde delen van het virus om een immuunreactie te veroorzaken. Deze methodiek is gekozen door Novavax en Sanofi in combinatie met GSK. Dit vraagt meer tijd, maar leidt mogelijk wel tot een sterkere antilichaam-reactie dan de twee andere methoden, aldus Bernstein. De broker meent dat de vaccins die nu worden ontwikkeld redelijk succesvol kunnen zijn. De eerste testen duiden op de productie van antilichamen die mensen tegen het coronavirus kunnen beschermen. Onduidelijk is nog hoe goed de nieuwe vaccins mensen kunnen beschermen, hoe lang de immuniteit na toediening van een vaccin aanhoudt en wat de bijwerkingen zijn.

Veiligheid

De broker heeft vertrouwen in de hoeveelheid vaccins die door de verschillende farma- en biotechbedrijven geproduceerd kunnen worden. Bernstein vreest wel voor een tekort aan injectieflacons, behalve misschien bij de leidende vaccinproducenten als Sanofi (koopadvies met koersdoel van €108), Merck, GSK en Pfizer. In eerste instantie zullen vaccins slechts voor hoogrisicogroepen en mensen in de gezondheidszorg beschikbaar komen, stelt Bernstein. Dat kan mogelijk al eind dit jaar of begin volgend jaar. Overheden zullen – afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie – eerst meer data over de veiligheid van de vaccins willen weten voordat een breed vaccinatieprogramma wordt opgezet. Dat verwacht Bernstein pas eind 2021 of begin 2022.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.