Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Portefeuilles Maarten Butterman, 16 jun 2020 17:30

Negatieve week (biedt instapmoment)

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuilles van Beleggers Belangen leverden afgelopen flink in aan rendement. De beursmalaise bleek voor de dividendportefeuille echter een goed moment om andermaal een fraai aandeel aan te schaffen.

Portefeuille NL | Grote verliezers in negatieve week

Grote verliezers in een negatieve week voor de Portefeuille NL. Met slotkoersen van maandag leverden ING (-13,7%), AMG (-11,1%) en ASR (-9,5%) van de vijftien posities in onze voorbeeldportefeuille procentueel het meeste in.

Portefeuille NL | Grote verliezers in negatieve week

De angst voor een tweede golf van corona-besmettingen vorige week in de Verenigde Staten, en vanaf het weekeinde ook in China, liet het ongekend positieve sentiment tot begin juni vorige week plots kantelen. Met name financiële instellingen betaalden daarvoor de prijs.

Portefeuilleposities die in dit klimaat goed bleven liggen, waren defensieve waarden als Wolters Kluwer (-1,2%) en Ahold Delhaize (-1,9%) en twee kleinere aandelen die om verschillende redenen immuun bleken voor de negativiteit op de beurs, te weten Value8 (+3,3%) en CM.com (+1,9%). In 2020 dragen nu vijf posities positief bij aan de portefeuille: CM.com, Besi, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer en Altice Europe.

johan.brinkman@onebusiness.nl

 • Rendement 2020: -10,9%
 • Vanaf de start (1 juli 2013): +88,7%

Defensieve portefeuille | Week met twee gezichten

Wat een week. Aandelen daalden afgelopen donderdag met het hoogste percentage in 12 weken tijd.

Wat een week. Aandelen daalden afgelopen donderdag met het hoogste percentage in 12 weken tijd. De Dow Jones ging met 7,1% onderuit door angst over een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Maandag verbeterde de stemming echter omdat de Amerikaanse Fed en de Japanse BoJ aankondigen om nog meer te gaan stimuleren dan eerder was aangekondigd. Steeds meer aandelen beginnen door dit beleid van de centrale banken weer tot leven tot komen. De laatste die begint te lopen in de Defensieve portefeuille is Enel. De afgelopen week kwam er 3,4% bij de aandelenkoers en afgelopen maand was het 31,4%. Dat komt omdat Enel nogmaals heeft verklaard dat het coronavirus geen enkel effect zal hebben op het mooie dividendbeleid van het Italiaanse nutsbedrijf. De k/w is 15 en het dividendrendement is 4,0%. Dat is allesbehalve duur. Voor de Defensieve portefeuille is het belangrijkste uitgangspunt om het vermogen in stand te houden. Daarna pas komt de doelstelling van een rendement dat hoger is dan de spaargeld plus de inflatie waardoor de koopkracht vooruit gaat. Dit jaar is de portefeuille met 2,2% gegroeid, waardoor we op schema liggen. Een AEX die inclusief de dividenden 9,3% is kwijtgeraakt over 2020 maakt dat de beheerders tevreden zijn. We hebben ongeveer nog 30% aan cash. Deze zetten wij pas in op het moment dat beurskoersen weer worden gedreven door economische omstandigheden en niet door de angst voor het coronavirus en de manische blijdschap die volgt als centrale banken weer meer doen dan verwacht. Rendement 2020: +2,2% Sinds start (9 november 2010): +55,4% <div class="su-box su-box-style-default" id="" style="border-color:"#000000";border-radius:0px"><div class="su-box-title" style="background-color:"#000000";color:"#ffffff";border-top-left-radius:0px;border-top-right-radius:0px">"Grotere</div><div class="su-box-content su-u-clearfix su-u-trim" style="border-bottom-left-radius:0px;border-bottom-right-radius:0px">Wereldwijd hebben overheden en centrale banken de eerste klap die het coronavirus heeft uitgedeeld opgevangen met ongekende uitgaven. Veel landen lanceerden een steunpakket ter grootte van 20% van de economie. Deze maatregelen zullen worden afgebouwd en dat zal zorgen voor de grootste uitgavendaling van veel overheden ooit. Niemand heeft een idee wat dit voor de economie en bedrijven zal betekenen. De komende maanden zullen daarom de meest onzekere maanden ooit worden voor de economie.</div></div>

De Dow Jones ging met 7,1% onderuit door angst over een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Maandag verbeterde de stemming echter omdat de Amerikaanse Fed en de Japanse BoJ aankondigen om nog meer te gaan stimuleren dan eerder was aangekondigd.

Steeds meer aandelen beginnen door dit beleid van de centrale banken weer tot leven tot komen. De laatste die begint te lopen in de Defensieve portefeuille is Enel. De afgelopen week kwam er 3,4% bij de aandelenkoers en afgelopen maand was het 31,4%. Dat komt omdat Enel nogmaals heeft verklaard dat het coronavirus geen enkel effect zal hebben op het mooie dividendbeleid van het Italiaanse nutsbedrijf. De k/w is 15 en het dividendrendement is 4,0%. Dat is allesbehalve duur.

Voor de Defensieve portefeuille is het belangrijkste uitgangspunt om het vermogen in stand te houden. Daarna pas komt de doelstelling van een rendement dat hoger is dan de spaargeld plus de inflatie waardoor de koopkracht vooruit gaat. Dit jaar is de portefeuille met 2,2% gegroeid, waardoor we op schema liggen. Een AEX die inclusief de dividenden 9,3% is kwijtgeraakt over 2020 maakt dat de beheerders tevreden zijn.

We hebben ongeveer nog 30% aan cash. Deze zetten wij pas in op het moment dat beurskoersen weer worden gedreven door economische omstandigheden en niet door de angst voor het coronavirus en de manische blijdschap die volgt als centrale banken weer meer doen dan verwacht.

 • Rendement 2020: +2,2%
 • Sinds start (9 november 2010): +55,4%
Grotere onzekerheid dan ooit
Wereldwijd hebben overheden en centrale banken de eerste klap die het coronavirus heeft uitgedeeld opgevangen met ongekende uitgaven. Veel landen lanceerden een steunpakket ter grootte van 20% van de economie. Deze maatregelen zullen worden afgebouwd en dat zal zorgen voor de grootste uitgavendaling van veel overheden ooit. Niemand heeft een idee wat dit voor de economie en bedrijven zal betekenen. De komende maanden zullen daarom de meest onzekere maanden ooit worden voor de economie.

Dividendportefeuille | Fraai techaandeel gekocht

Het rendement dit jaar voor de Dividendportefeuille is nu -7,8% na wederom een wilde beursweek met grote koersuitslagen.

Dividendportefeuille | Fraai techaandeel gekocht

Op maandag profiteerde ik van de scherpe koersdalingen in de week ervoor met de aankoop van het Amerikaanse technologiebedrijf Teradyne, de dividendtip waar u hier alles over kunt lezen. Kort na de opening op Wall Street kon Teradyne tegen een koers van $70,41 worden toegevoegd voor een bedrag van $4340, ofwel 1,2% van de portefeuille. Teradyne sloot diezelfde maandag al op $74,57.

De resterende kaspositie van 1,3% (aangehouden in euro’s) zal op korte termijn nog worden gebruikt voor de aankoop van één laatste aandeel. Daarnaast wordt eind juni een flink dividendbedrag herbelegd.

 • Rendement 2020: -7,8%
 • Sinds start (6 september 2011): +216,7%

Offensieve portefeuille | Nieuwe coronavrees heerst

Het rendement over 2020 van de Offensieve portefeuille is de afgelopen week gedaald van -3,9% naar -5,8%.

Offensieve portefeuille | Nieuwe coronavrees heerst

Corona blijft een stevige stempel drukken op de resultaten van de Offensieve portefeuille. Aan het einde van de week werden beleggers weer angstiger. Het aantal coronagevallen in Latijns-Amerika bleef stijgen, terwijl het aantal besmettingen in sommige staten van de VS opnieuw begon toe te nemen. Amerikaanse beleggers hoopten juist dat de lockdown-versoepeling door zou gaan, zodat de economie verder zou kunnen herstellen. Het beleid dreigt nu eerder te worden verscherpt dan versoepeld.

Het slechte beleggingsklimaat zorgde ervoor dat afgelopen week 17 van de 27 fondsen binnen de Offensieve portefeuille in koers daalden. De meest opvallende daler was Just Eat Takeaway.com, die met de grote, dure aankoop Grubhub een stevige marktpositie in de VS wil verkrijgen. Het aandeel daalde deze week maar liefst 20%. Ik heb het advies verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’, maar dat is niet voldoende reden om  het aandeel uit de portefeuille te verwijderen. Stijgers waren onder meer HelloFresh en UniQure, beide met 8%.

 • Rendement 2020: -5,8%
 • Sinds start (2 november 2010): +85,8%

Pensioenportefeuille | Alleen goud blijft overeind

Het rendement van de Pensioenportefeuille daalde afgelopen week met 2,5 procentpunt, waardoor de portefeuille over heel 2020 nu 6,4% in de min staat.

Pensioenportefeuille | Alleen goud blijft overeind

De grootste klappen vielen in het aandelensegment van de portefeuille, waarvan het rendement met 4,7% terugviel. De grootste verliezers waren de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF (-9,5%) en de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (-8,0%).

Het obligatiedeel van de portefeuille daalde ‘slechts’ 1,1%. Onze beleggingen in obligaties uit opkomende landen – zowel in die in dollars als in lokale valuta’s – zakten ruim 2% terug. De iShares $ Corp Bond ETF – die in solide dollar-bedrijfsobligaties belegt – bleef overigens wel keurig liggen (-0,02%). De enige portefeuillepositie die in negatieve klimaat overeind bleef was goud, met een plus van 1,7% in euro’s.

 • Rendement 2020: -6,4%
 • Sinds start (1 juli 2011): +42,7%

Hoogdividendportefeuille | Flink pak slaag

Het rendement van de Hoogdividendportefeuille kreeg na een superweek nu weer eens een flinke tik. Het rendement daalde met vijf procentpunt tot een verlies van 13,6% over heel 2020.

Hoogdividendportefeuille | Flink pak slaag

Enkele van de grote winnaars van de week ervoor leverden nu flink in. Zo daalde vastgoedgroep Klépierre ruim 17% en viel Royal Dutch Shell bijna 12% terug. De zwakke prestatie van Shell is opvallend. Dit jaar daalde de koers al met 42,4%. Dat is aanmerkelijk slechter dan Chevron (-24,7% in euro’s) en Total (-29,5%). Roche (+6,3%), Enel (+4,3%) en Ahold Delhaize (+3,5%) blijven de uitblinkers dit jaar.

 • Rendement 2020: -13,6%
 • Sinds start (29 juni 2018): +3,4%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!