Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Verhaal van de Week Jeff Thijssen, 29 apr 2020 14:00

Koopwaardig China | Twee ETF’s, één beleggingsfonds en een optietip!

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelenrendementen in China zijn de laatste jaren achtergebleven bij die in de Verenigde Staten. Contraire beleggers hebben verschillende manieren om daarvan te profiteren.

De afgelopen jaren zijn de rendementen op Chinese aandelen flink achtergebleven bij die op aandelen in de Verenigde Staten. Voor contraire beleggers lijkt dit wellicht een mooie kans om in te stappen, maar beleggen in China is complexer dan menigeen denkt.

Zo is het voor veel particuliere beleggers vanwege de grote afstand lastig te bepalen welke individuele bedrijven de beste kansen bieden. Daarnaast wordt er bij Chinese bedrijven nog weleens gesjoemeld met de cijfers, waardoor beleggers met lege handen komen te staan. Een recent voorbeeld is Luckin Coffee, een Chinese koffieketen die de strijd leek aan te gaan met Starbucks. Het bedrijf verloor op één dag driekwart van zijn beurswaarde toen bekend werd dat de omzetcijfers kunstmatig hoog waren gehouden.

Ook de keuze voor de juiste ETF is voor menig belegger een opgave. China kent namelijk drie verschillende indices: de Shanghai Composite, de Shenzhen Composite en de Hang Seng.

Om u te helpen bij het maken van een keuze reiken wij u hieronder twee koopwaardige Chinese ETF’s en één koopwaardig beleggingsfonds aan, en een Chinese optietip.

China op de weg terug

Het is aannemelijk dat China, waar de coronacrisis begon, het eerste land zal worden dat deze crisis achter zich laat. De Chinese overheid lijkt er in te zijn geslaagd om een verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Het dagelijks leven komt langzaam weer op gang en begin april draaiden fabrieken alweer op 80% van hun capaciteit. En hoewel het land vrijwel volledig tot stilstand kwam, verwacht het IMF dat de economie dit jaar toch nog met 1,2% zal groeien. Voor 2021 wordt zelfs een groei voorzien van 9,2%.

Kijken we naar de Chinese groei van voordat de coronacrisis toesloeg, dan valt op dat die de laatste tien jaar is afgenomen van circa 10% naar circa 6%. Dit hoeft u als belegger echter niet per se negatief te interpreteren, omdat de kwaliteit van de groei sterk is verbeterd. Export en overheidsuitgaven zijn afgenomen en consumentenuitgaven lopen op. Zowel Chinezen in de steden als op het platteland hebben steeds meer te besteden en dat biedt bedrijven de gelegenheid om te groeien.

De lagere koers/winstverhoudingen in China doen naar mijn mening geen recht aan het groeipotentieel. Dit biedt goede rendementskansen op middellange termijn, temeer daar de weging van in de MSCI AC World Index, die momenteel slechts 4,9% bedraagt, op korte termijn lijkt te worden vergroot. Chinese aandelen waren in het verleden slecht toegankelijk voor buitenlandse investeerders, maar daar lijkt verandering in te komen nu de Chinese overheid haar kapitaalmarkt steeds verder openstelt. Een (veel) zwaardere weging voor China in de wereldindex zou zeker meer recht doen aan de economische positie van het land. China is goed voor 16% van de wereldeconomie en de totale marktkapitalisatie van Chinese bedrijven is ruim 10% van het totaal van alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Naarmate de weging van Chinese bedrijven in de wereldindex groter wordt, zullen institutionele beleggers steeds meer gedwongen worden Chinese aandelen te kopen. Dit vergroot de kansen voor wie in China belegt.

Selectie Chinese ETF’s

In de afgelopen jaren zijn Chinese beurzen steeds toegankelijker geworden. Vroeger mochten enkel institutionele partijen beperkt lokale aandelen aanschaffen. De Chinese overheid werkte daarbij met een quotum, waarbij partijen een maximum bedrag aan Amerikaanse dollars mochten omwisselen naar yuans om daarmee Chinese aandelen te kopen. Inmiddels is de markt gefaseerd opengesteld voor buitenlandse beleggers. Hierdoor kunnen ook Nederlandse particuliere beleggers voortaan een groot aantal A-aandelen aanschaffen die een notering hebben aan de beurs van Shanghai en Shenzhen. Dat is een grote verandering, omdat particuliere beleggers tot dan toe uitsluitend Chinese bedrijven mochten aankopen die een notering hadden in de VS (ADR’s) en Hongkong (H-aandelen).

Het openstellen van de A-aandelen heeft het selecteren van de juiste ETF niet vereenvoudigd. Er zijn namelijk nog geen ETF’s beschikbaar die de brede Shanghai Composite volgen, terwijl ook de keuze om de Shenzhen Composite te volgen niet zonder nadelen is. Deze index bestaat voornamelijk uit technologiebedrijven, waarbij dan ook nog de echte techreuzen als Tencent en Alibaba ontbreken. Maar beleggers die kiezen voor een ETF die de Chinese bedrijven volgt met een notering in Hongkong, krijgen daarmee een mandje H-aandelen. Deze geven minder blootstelling aan de groeiende en steeds kapitaalkrachtiger Chinese middenklasse dan A-aandelen doen.

CSI300 China Swap ETF

Beleggers die de 300 grootste en meest liquide A-aandelen van China willen volgen, kunnen besluiten om de X CSI300 China Swap ETF te kopen. De ETF volgt de CSI300 Index, waarin 300 bedrijven zijn opgenomen die voldoen aan een aantal strenge criteria. Zo mogen ze bijvoorbeeld in het verleden geen problemen hebben gehad met hun financiële positie of met toezichthouders. Ook dient er dagelijks voldoende handel in plaats te vinden. De CSI300 is daarbij met een koers-winstverhouding (k/w) van 13,7 aantrekkelijk gewaardeerd in vergelijking tot de S&P500, die een k/w heeft van 18,5. De grootste posities in de CSI300-ETF zijn verzekeraar Ping An (6,8%) en likeurfabrikant Kweichow Moutai (4,3%). Het betreft een synthetische ETF, een in China vaak gebruikte vorm. De kosten bedragen 0,50% per jaar en het dividend­rendement komt uit op 2,4%.

iShares China Large-Cap ETF FXC

Beleggers die interesse hebben in H-aandelen met een notering in Hongkong kunnen de iShares China Large-Cap ETF FXC (euro) aanschaffen. Deze ETF volgt de FTSE China 50 Index, waarin 50 toonaangevende Chinese bedrijven zijn opgenomen. In tegenstelling tot bij de CSI300 China Swap ETF, worden de aandelen fysiek aangekocht. De 50 Chinese aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd, met een k/w van 7,7 tegenover een k/w van 15,1 voor de 50 grootste Europese bedrijven (Eurostoxx50). De grootste posities in de Large-Cap ETF zijn de Chinese internetreus Tencent (9,4%) en China Construction Bank (9,0%). De kosten bedragen 0,74% per jaar en het dividendrendement is 2,8%.

Comgest Growth China Fund

Beleggers die de voorkeur geven aan stockpicking, kunnen overwegen een positie te openen in het Growth China Fund van Comgest. Dit fonds is het overwegen waard omdat stockpicking in China enorm lastig is zonder lokale expertise. Met een deelneming in het fonds profiteert u van de kennis en ervaring van de portfoliomanagers die in de regio zitten. Door de toenemende mogelijkheden om in A-aandelen te beleggen, is de focus van het fonds gaandeweg steeds meer op China zelf komen te liggen. In het verleden gaven de beheerders min of meer noodgedwongen de voorkeur aan Chinese bedrijven met een notering in Hongkong of Taiwan.

In het Comgest-fonds zijn 30 aandelen opgenomen. Met een active share van 81,9% is het een behoorlijk geconcentreerde portefeuille. De fondsmanager verwacht dat de winstgroei van de bedrijven in de portefeuille gemiddeld 16,1% zal bedragen over elk van de komende vijf jaren. Tot de grootste posities behoren de verzekeraar Ping An (8,4%), Tencent (7,6%) en AliBaba (6,6%). Daarbij is het van belang om te weten dat Comgest op twee manieren in Tencent belegt: direct, via de beurs van Hongkong, en indirect via het Zuid-Afrikaanse Naspers. Door dit indirecte belang staat Tencent niet in de top-5 grootste posities van het fonds.

De kosten van het Growth China Fund zijn 1,62% per jaar, en daarnaast is er een instapvergoeding van 4%. Er is echter geen prestatievergoeding gekoppeld aan dit fonds.

KOOPWAARDIGE ETF’S EN BELEGGINGSFONDSEN VOOR BELEGGEN IN CHINA
Naam aantal aandelen grootste positie 1 jaar 3 jaar 5 jaar 10 jaar ISIN
CSI300 China Swap ETF 300 Ping An Insurance 6,8% -0,16% 26,40% -15,60% 99,40% LU0779800910
Ishares China Large Cap ETF FXC 50 Tencent 9,4% -9,93% 8,04% -15,44% 45,92% IE00B02KXK85
Comgest Growth China Fund 30 Ping An Insurance 8,4% -8,95% 12,18% 18,53% 123,86% IE0030351732

Optiestrategie China

Voor onze optietip vergelijken we het koersverloop van de FXI China ETF (dollar), de S&P500 SPY ETF en de IShares AEX ETF over een periode van tien jaar. Het valt dan op dat de FXI China ETF met een redendement van +13,2% ver achterblijft bij dat van de S&P500 SPY ETF (+177%) en de iShares AEX ETF (+83,3%). Waar Amerikaanse en Nederlandse aandelen zich voornamelijk in een opwaarts trendkanaal bevonden, ging de FXI China ETF voornamelijk zijwaarts.

In een dergelijk klimaat is het lastig om rendement te behalen met aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s. Voor de schrijver van een optie zijn het echter de ideale marktomstandigheden. Beleggers die neutrale optiestrategieën openen zoals de strangle, straddle en iron condor zijn namelijk spekkoper als de beurskoers van de onderliggende waarde zijwaarts beweegt gedurende de looptijd van de opties. Beleggers die verwachten dat de zijwaartse beweging bij de FXI China ETF nog enige tijd zal doorzetten, kunnen overwegen een iron condor te openen. Concreet gaat het om de verkoop van een FXI juni20 36 put, de koop van een FXI juni20 33 put, de verkoop van een FXI juni20 43 call en de koop van een FXI juni20 43 call. Per saldo zou u hiervoor circa $1,25 kunnen ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er per combinatie $125 wordt bijgeschreven op uw effectenrekening. De ontvangen premie mag u volledig behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $36 en $40 noteert. De statistische kans op succes bij opening bedraagt 57%. U kunt de kans op succes verhogen door direct na uitvoering van de order een doorlopende limietorder in te leggen om de combinatie terug te kopen voor $0,60.

FXI China ETF juni20 33/36/40/32 iron condor
Verkoop FXI juni20 36 put
Koop FXI juni20 33 put
Verkoop FXI jun20 40 call
Koop FXI juni20 43 call
Totaal te ontvangen premie $1,25
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 19 juni 2020
Risicoschatting Gemiddeld
Maximale winst $125
Maximaal verlies $175

Conclusie

Het is erg lastig om vanuit Nederland te bepalen welke individuele Chinese bedrijven de beste beleggingskansen bieden. Lokale expertise en/of brede spreiding is daarom het devies. Voor gespreid beleggen tegen lage kosten raden we de CSI 300 China Swap ETF en de iShares China ETF FXC (euro) aan. Beleggers die de voorkeur hebben voor stockpicking kunnen kiezen voor het Growth China Fund van Comgest, een gerenommeerde partij met portfoliomanagers en analisten in de regio. Daarnaast is het voor actieve beleggers aantrekkelijk om een neutrale positie te open in de iShares China ETF FXI (dollar). Voor wie geen of weinig ervaring heeft met opties en ermee aan de slag wil gaan, is het raadzaam om eerst meer kennis op te doen. Beleggers Belangen heeft hiervoor een gratis toegankelijke e-learning-module ontwikkeld. U vindt deze op onze website.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!