Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 28 apr 11:30

Mijn favoriete belegging voor fysiek goud

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds het vierde kwartaal van 2015 ben ik enthousiast over beleggen in fysiek goud. Maar mijn favoriete wijze om hier in te beleggen leidde tot de vraag of ik niet bang ben voor het tegenpartijrisico.

Dat deze investering leidde tot vragen over tegenpartijrisico is begrijpelijk. Mijn favoriet is de iShares Physical Gold ETC en iShares is namelijk niet de beheerder van het goud, dat is JPMorgan Chase. En mocht het goud weg zijn, dan is iShares niet verantwoordelijk.

Voordelen iShares Physical Gold ETC

Ik kan er niet wakker van liggen. En ik ben niet de enige, want de iShares Physical Gold ETC heeft $11,2 mrd onder beheer. iShares leent het fysieke goud niet uit en in een goudroof geloof ik niet – hoe fantastisch de serie La Casa De Papel ook is. Er is daarnaast strenge controle. En tegenover bovengenoemde ‘risico’s’ staan grote voordelen. De kosten zijn laag, met 0,19%, en ik kan elke dag in- en uitstappen. Dan koop ik liever de iShares Physical Gold ETC dan dat ik moeite moet doen om fysiek goud te verstoppen in mijn bankstel.

Uiteraard denk ik er wel over na wat de risico’s zouden zijn als de financiële wereld zou instorten. Op dat moment is de belangrijkste vraag met wie je zaken doet. Als de tegenpartij omvalt, kan je fluiten naar je geld en je rechten. Een dergelijke wereld zou kunnen ontstaan als centrale banken en overheden zouden zeggen: laat alles maar kapot gaan, want dat zorgt op lange termijn voor een betere economie (de zogenoemde creative destruction van Joseph Schumpeter). Maar als ik naar de wereld kijk, zie ik eerder het andere uiterste: centrale banken die helemaal los gaan en ook leningen kopen van bedrijven die er een zootje van hebben gemaakt.

Ongekende stimulering

De schaal van dit stimuleringsbeleid is werkelijk ongekend. Neem de Fed. Waar de tweede fase van de kwantitatieve verruiming door de Amerikaanse centrale bank tussen november 2010 en juni 2011 een totaalbedrag van $600 mrd de financiële markten inpompte, ging eenzelfde bedrag de afgelopen tijd wekelijks het financiële systeem in. En als centrale banken en overheden tot het uiterste gaan om alles en iedereen te redden, hoe groot is dan de kans dat een partij als iShares niet aan haar verplichtingen kan voldoen?

Normaal gesproken zijn alle hulpprogramma’s uiteindelijk slecht voor de prijs van de Amerikaanse dollar en de euro uitgedrukt in goud, waardoor de inflatie zal toenemen. Ik denk dat ETF’s met als onderliggende waarde fysiek goud onder die omstandigheden veilig en betrouwbaar zijn. Mocht er desondanks toch hyperdeflatie komen, dan wil ik geen goud hebben maar bankbiljetten. De waarde van het geld stijgt dan immers.

iShares Physical Gold ETC – ISIN: IE00B4ND3602

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!