Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Dividend Menno van Hoven, 16 apr 2020 12:00

Deze Europese en Amerikaanse aandelen verlaagden het dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De coronacrisis heeft vele bedrijven ertoe genoodzaakt het dividend geheel of gedeeltelijk te schrappen. Hieronder een overzicht van de Amerikaanse en Europese ondernemingen die de afgelopen tijd dividendmaatregelen bekend hebben gemaakt.

AB-Inbev

De Belgische bierbrouwer AB InBev halveert het eerder voorgestelde slotdividend van €1,00 naar €0,50 per aandeel in verband met de coronapandemie. In verband hiermee wordt ook de aandeelhoudersvergadering uitgesteld tot begin juni. Het dividend over boekjaar 2019 komt uit op €1,30. Een jaar eerder was dat nog €1,80. Dat geeft bij een beurskoers van ongeveer €44 een geschat dividendrendement van 2,9%. Het bedrijf heeft vooralsnog geen ex-dividenddatum bekendgemaakt. Het aandeel AB InBev levert dit jaar maar liefst 40% in. Daarmee doet de Belgische brouwer het twee keer zo slecht als de grote concurrent Heineken, die dit jaar wel gewoon het eerder voorgestelde dividend zal uitkeren.

Publicis Groupe

Voormalig Dividendportefeuille-aandeel Publicis Groupe halveert het dividend in 2020 van €2,30 naar €1,15. Daarmee is het reclamebedrijf een van de laatste grote Franse bedrijven die in verband met het coronavirus het dividend neerwaarts bijstellen. Eerder dit jaar had Publicis aandeelhouders juist nog een bijna 9% hoger dividend van €2,30 in het vooruitzicht gesteld. Met het verlagen van het dividend eindigt een reeks van tientallen jaren waarin het dividend nog nooit werd verlaagd.
Het dividend van €1,15 zal pas in september worden uitgekeerd in plaats van in mei en biedt een dividendrendement van 3,8% bij een beurskoers van €30. Publicis daalt dit jaar 27%. Eerder schrapte de Britse concurrent WPP al het slotdividend. Ook WPP had een lange historie qua dividendgroei.

EssilorLuxottica

Het Frans-Italiaanse fusiebedrijf EssilorLuxottica schrapt het dividend van €2,23 dat eerder dit jaar werd voorgesteld. De brillen- en lenzengigant wil later dit jaar nogmaals kijken of er al dan niet een dividend zal worden betaald, afhankelijk van de situatie omtrent het coronavirus.

Renault

Autofabrikant Renault zal in 2020 geen dividend uitkeren. Eerder dit jaar werd een 70% lager dividend van €1,10 per aandeel voorgesteld. In verband met de coronapandemie kiest Renault nu voor het schrappen van het dividend.

Hermes International

De Franse luxegigant Hermès International keert in 2020 een lager slotdividend uit van €4,55 per aandeel. Eerder dit jaar stelde Hermès nog een slotdividend van €5,00 voor. Het verlaagde voorstel over boekjaar 2019 in verband met het coronavirus zorgt ervoor dat het totale dividend onveranderd blijft op jaarbasis. Het dividendrendement is slechts 0,7%.

BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas keert net als veel Europese sectorgenoten toch geen dividend uit in 2020. Eerder had BNP Paribas een dividend van €3,10 per aandeel voorgesteld, een verhoging van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Société Générale

Ook Société Générale betaalt in 2020 geen dividend. Eerder werd nog een onveranderd dividend van €2,20 per aandeel voorgesteld.

BIC

De producent van onder meer aanstekers en scheermesjes snijdt dit jaar flink in het dividend. Het nieuwe voorstel behelst een dividend van €2,45 per aandeel. Dat bedrag ligt bijna 30% lager dan het eerdere voorstel van €3,45. Ook bij BIC zorgt het lagere dividend in 2020 voor een abrupt einde aan een lange historie van stabiele tot hogere dividenduitkeringen. Maar bij een beurskoers van €49 is het dividendrendement nog steeds 5%.

H&M

De Zweedse keten van kledingwinkels Hennes & Mauritz schrapt voor de eerste maal in decennia zijn dividend. Het slotdividend van SEK4,85 zal niet worden uitgekeerd. Eerder betaalde het bedrijf al wel een interimdividend van SEK 4,90 uit. Voorafgaand aan het besluit van H&M was het al de Spaanse branchegenoot Inditex die zich genoodzaakt zag het dividend te schrappen nu een groot deel van de winkels wereldwijd gesloten is.

Dividendportefeuille
In de Dividendportefeuille zijn er tot dusver drie aandelen die hun dividend schrapten of verlaagden. Na de hotelketens Marriott en Accor (allebei geschrapt) was het in april de beurt aan SEB Groupe. Het Franse bedrijf verraste met een 33,3% lager dividendvoorstel vanwege het coronavirus. SEB wordt gehandhaafd vanwege de uitzonderlijke omstandigheden.

Kinepolis

De Belgische uitbater van bioscopen Kinepolis Group staakt het dividend helemaal in verband met het coronavirus. Alle bioscopen van het bedrijf zijn gesloten en het eerder gedane dividendvoorstel van €1,00 per aandeel is weer ingetrokken. Het aandeel Kinepolis daalt op de beurs in Brussel dit jaar ruim 40%.

Engie

Het Franse nutsbedrijf Engie betaalt geen dividend over boekjaar 2019. Eerder dit jaar werd nog een dividend van €0,80 per aandeel voorgesteld, maar dat voorstel is nu van tafel. Daarmee volgt Engie andere Franse bedrijven waar de Franse overheid grootaandeelhouder is. Het aandeel Engie daalt dit jaar ruim 30%.

Michelin

Bij Michelin wordt het dividend niet geschrapt. Wel wordt het een stuk minder. De bandenfarikant verlaagt het dividend over boekjaar 2019 van een eerder voorstel van €3,85 per aandeel naar €2,00 per aandeel vanwege de coronapandemie. In de voorliggende tien jaar verhoogde Michelin telkens het dividend. Het dividendrendement is nu 2,3% en op 1 juli gaat Michelin ex-dividend

Amadeus IT

Het Spaanse Amadeus IT Group, gespecialiseerd in technologie voor reisorganisaties en de toerismesector, schrapt het interimdividend. Amadeus wordt hard getroffen nu nagenoeg alle grote klanten stilliggen vanwege het coronavirus. Amadeus levert dit jaar 30% in maar is desondanks nog altijd een van de grootste beursggenoteerde bedrijven van Spanje met een beurswaarde van ruim €22 mrd.

Puma

De Duitse producent van sportschoenen en kleding keert dit jaar geen dividend uit. Eerder dit jaar had Puma nog een dividend van €0,50 voorgesteld. Het aandeel doet het ondanks de coronapandemie relatief goed, met een koersverlies van 14%.

Delta Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines schrapt het dividend. Daarmee eindigt een reeks van 6 jaar waarin het dividend elk jaar werd verhoogd met dubbele cijfers. Ook staakt Delta het omvangrijke aandeleninkoopprogramma. Eerder was het al vliegtuigbouwer Boeing die het dividend staakte.

Darden Restaurants

Darden, qua beurswaarde een van de grootste Amerikaanse restaurantketens met merken als Olive Garden en LongHorn Steakhouse, schrapt het dividend vanwege het coronavirus. Darden beloonde zijn aandeelhouders de afgelopen jaren telkens met forse dividendverhogingen. Ook veel kleinere Amerikaanse restaurant- en fastfoodketens staakten de afgelopen weken hun dividend.

L Brands

De eigenaar van lingeriemerk Victoria’s Secret schrapt het dividend. Vanwege corona zijn veel winkels gesloten. Het schrappen van het dividend volgt op een verlaging van 50% in 2018. L Brands, voorheen bekend als royale dividendbetaler met flinke verhogingen en jaarlijks extra uitkeringen,zakte weg van een beurskoers van ruim $100 naar $15 op dit moment.

Amerikaans dividend veiliger dan Europees dividend
Vergeleken met Europa valt het qua dividend erg mee in de VS, waar enkel in sectoren als luchtvaart, retail, restaurants en hotel- en retailvastgoed werd geschrapt of verlaagd vanwege de coronapandemie. Veel Dividend Aristocrats, waaronder McDonalds en Chevron, handhaven het dividend maar stopten wel met het inkopen van aandelen.

PVH

PVH Corporation, het bedrijf achter merknamen als Tommy Hilfiger en Calvin Klein, staakt zijn dividend. Het is voor het eerst in bijna 30 jaar dat aandeelhouders geen dividend krijgen van het bedrijf, dat dit jaar zo’n 60% van zijn beurswaarde heeft verloren.

Macy’s

Zoals verwacht schrapt ook warenhuisketen Macy’s het dividend nu een groot deel van de winkels gesloten is. Vijf jaar geleden betaalden beleggers nog ruim $70 voor een aandeel Macy’s, vandaag de dag is dat nog $6. Dit jaar gaat de koers met dik 60% onderuit.

Helmerich & Payne

Helmerich & Payne, dat boorwerkzaamheden verricht voor olie- en gasbedrijven in de VS, verlaagt het dividend met 65%, na het 48 jaar op rij te hebben verhoogd.

Six Flags

De uitbater van pretparken staakt het dividend nadat de uitkering eerder dit jaar al met 70% was verlaagd.

Nordstrom

Net als Macy’s schrapt ook warenhuisketen Nordstrom het dividend vanwege het coronavirus. Het in 1901 opgerichte Nordstrom heeft 380 winkels in de VS. Het bedrijf laat wel weten op termijn weer een dividend te willen betalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.