Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Dividend Menno van Hoven, 9 apr 2020 12:00

Deze Nederlandse aandelen schrapten het dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De coronapandemie zorgt de laatste weken voor een stortvloed aan dividendverlagingen in Europa. We zetten alle Nederlandse aandelen die de laatste weken hun dividend verlaagden op een rijtje en kijken ook naar de Verenigde Staten, waar het relatief gezien meevalt qua negatieve dividendacties.

Nedap

Nedap zal in 2020 geen dividend uitkeren in verband met de coronapandemie. Iets meer dan een maand geleden werd beleggers nog een eenmalig zeer hoge dividenduitkering van €4,50 per aandeel in het vooruitzicht gesteld, een verhoging van 80% ten opzichte van boekjaar 2018. Nu kiest de zelfbenoemde high-techonderneming ervoor om helemaal geen dividend uit te keren over boekjaar 2019. Wel liet Nedap weten dat het afhankelijk van de omstandigheden later dit jaar alsnog een interim-dividend zal overwegen

Boskalis

Baggeraar Boskalis schrapt het eerdere dividendvoorstel in verband met de coronapandemie. Boskalis zou op 15 mei ex-dividend noteren voor €0,50 per aandeel.

NN Group

De verzekeraar stelt het dividend uit vanwege het coronavirus. Daarmee geeft NN gehoor aan de oproep van DNB en de Europese toezichthouder aan de sector. Wel geeft NN aan in de tweede helft van 2020 alsnog het slotdividend van €1,40 per aandeel uit te willen keren, uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent het COVID 19-virus.

ASR Nederland

Net als NN kiest ook ASR Nederland voor het schrappen van het geplande slotdividend in mei. ASR spreekt duidelijk van het uitstellen van de betaling van het slotdividend van €1,20, dat alsnog uitgekeerd zal worden in de tweede helft van 2020 als de coronapandemie afneemt.

Aegon

Van de drie grote verzekeraars gaf Aegon als eerste gehoor aan het verzoek van DNB om geen dividend uit te keren in verband met de crisis. Het AEX-aandeel geeft wel duidelijk aan dat het dividend over boekjaar 2019 beperkt zal blijven tot het reeds uitgekeerde interim dividend van €0,15. Daarmee eindigt een mooie reeks van negen jaar op rij van dividendverhogingen. Daar waar NN en ASR spreken van uitstel, zegt Aegon alleen dat het op een passend moment de mogelijkheden zal beoordelen om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders.

ABN Amro
Ook de bankaandelen schrapten hun dividend op verzoek van DNB. ABN Amro zal dit jaar het slotdividend van €0,68 per aandeel derhalve niet uitkeren. In februari kondigde ABN nog een 12% lager dividend aan over het boekjaar 2019. De ex-dividenddatum voor het slotdividend stond gepland voor 24 april.

ING Group

Ook ING passeert het slotdividend op verzoek van de toezichthouder. Dat bekent dat het in februari voorgestelde slotdividend van €0,45 per aandeel niet zal worden uitgekeerd en het dividend over boekjaar 2019 zal blijven steken op de reeds betaalde €0,24 interim-dividend.

Signify

Ook Signify schrapt het dividend in 2020 en ziet daarmee af van het dividendvoorstel van €1,35 per aandeel dat eind januari nog werd gedaan. Voor Signify eindigt daarmee een reeks van vier jaar op rij waarin het dividend telkens werd verhoogd. Dit jaar daalde het aandeel Signify bijna 40%.

Van Lanschot

Van Lanschot Kempen volgt de overige financials met een uitgesteld dividend. Wel wil de bank het eerder voorgestelde dividend van €1,45 over boekjaar 2019 later dit jaar alsnog uitkeren als de omstandigheden dat toelaten.

Kendrion

Als een van de laatste Nederlandse aandelen kondigde ook Kendrion op 7 april aan het dividendvoorstel voor boekjaar 2019 weer in te trekken in verband met de COVID-19 pandemie. De serieuze belegger had dit aandeel al veel eerder links moeten laten liggen, want op 20 februari kondigde Kendrion al een dividendverlaging aan van 71% naar €0,25 per aandeel. Ook dat kleine dividendje wordt nu alsnog geschrapt. Wat resteert voor de aandeelhouder is een koersdaling van 51% in 2020, waarmee Kendrion zonder twijfel tot de slechtste aandelen van eigen bodem behoort dit jaar.

Deze aandelen betalen wel
Het regende de voorbije weken dividendverlagingen, maar toch zijn er nog genoeg aandelen die in 2020 een dividend uitkeren. Onder meer Shell, Unilever, Ahold Delhaize, Sligro, KPN, Vastned Retail, Vopak, ASML, RELX, Aalberts, Heineken, Akzo Nobel, Wolters Kluwer, WDP, BESI Philips, ASMI, IMCD, Corbion, TKH en HAL keren vooralsnog gewoon uit.

Brunel

Brunel International schrapte in navolging van Randstad al in een vrij vroeg stadium het dividend over 2019. Oorspronkelijk zouden beleggers een regulier dividend van €0,30 ontvangen en een speciaal dividend van eveneens €0,30.

Arcadis

Ook Arcadis betaalt in 2020 geen dividend. Eerder nog werd een 19% hoger dividend van €0,56 per aandeel voorgesteld. Daar ziet het ingenieursbedrijf nu vanaf. Ook werd het aandeleninkoopprogramma gestaakt. Aandeelhouders kunnen op 6 mei hun mening ventileren op de aandeelhoudersvergadering van Arcadis. Het dividendvoorstel is van de agenda gehaald.

DPA

DPA Group schrapt het eerder voorgestelde dividend van €0,08 per aandeel voor boekjaar 2019. DPA geeft aan ervoor te kiezen het volledige nettoresultaat van 2019 van €7,8 mln toe te voegen aan de algemene reserve. De beslissing is volgens het bedrijf ingegeven door de macro-economische effecten van het coronavirus die voor toenemende onzekerheid zorgen.

Accell Group

Fietsenmaker Accell ziet in verband met de coronacrisis af van het eerdere dividendvoorstel van €0,30 per aandeel. Dat dividend was al 30% minder dan over boekjaar 2018 en wordt nu helemaal geschrapt.

Intertrust

Ook trustmaatschappij Intertrust annuleert het slotdividend vanwege het coronavirus. Het bedrijf stelt flexibiliteit te willen behouden in een periode van macro-economische onzekerheid. Eind november keerde Intertrust een interim-dividend uit van €0,30 per aandeel. Het slotdividend van €0,33 stond gepland voor uitbetaling in juni.

Wereldhave

Als er één bedrijf is dat zich diep zou moeten schamen is het wel Wereldhave. In februari werd een 30% lager kwartaaldividend van €0,44 per aandeel aangekondigd, waarbij het vastgoedbedrijf nog één keer ex-dividend zou noteren voor het ‘oude’ dividend van €0,63. Dat dividend wordt nu een paar weken voor de ex-dividenddatum van 28 april geschrapt en bovendien kondigt Wereldhave aan over het huidige boekjaar 2020 helemaal geen dividend meer uit te keren. Het volledig schrappen van het dividend in februari had veel beleggers, opnieuw gelokt door het altijd te hoge dividend, veel ellende bespaard. Natuurlijk helpt de coronacrisis niet, maar dit was een ‘accident waiting to happen’. Wereldhave is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven die in het verleden fanatiek probeerden beleggers aan zich te binden vanwege het ‘aantrekkelijke dividend’, onder meer met banners op financiële websites. Wat voor de belegger resteert is een koersverlies van 60% in 2020, een beurskoers op het laagste niveau ooit en voorlopig geen cent dividend meer.

Heijmans

Ook Heijmans zal geen dividend uitkeren dit jaar. Het bouwbedrijf kondigde eind maart aan het eerder voorgestelde dividend van €0,28 te schrappen. Juist dit jaar zou Heijmans voor het eerst in jaren weer een dividend uitkeren. Het coronavirus gooit echter ook hier roet in het eten. Het bedrijf laat weten niet te willen wachten op de uiteindelijke impact van COVID-19 en daarom proactief te handelen met het schrappen van het dividend, dat volgens topman Ton Hillen te vroeg zou worden uitgekeerd. Wel stelt Heijmans later dit jaar nog een keer te kijken of het divdend alsnog uitgekeerd kan worden.

Neways

Neways Electronics zal ook geen dividend uitkeren over het boekjaar 2019. Op 30 maart kwam Neways net als veel andere beursgenoteerde bedrijven met een ‘COVID-19 update’ waarin het dividendvoorstel van €0,28 per aandeel ingetrokken werd. Neways stelt de nadruk te leggen op cash management en het maximaliseren van de kasruimte.

CTAC

IT-bedrijf CTAC keert dit jaar wel een dividend uit, maar kiest voor een betaling in aandelen in plaats van cash. Om de financiële armslag te versterken past CTAC het eerdere dividendvoorstel van €0,08 per aandeel aan, waarbij aandeelhouders het volledige dividend als stockdividend ontvangen in plaats van het eerdere cashvoorstel.

Europa versus de Verenigde Staten
Anders dan in Europa zien we in de Verenigde Staten tot dusver nauwelijks dividendverlagingen. De meeste pijn zien we in Luchtvaart, Leisure en in de olie- en gassector. Grotere namen die het dividend schrapten of verlaagden zijn Boeing, Marriott, PVH, Macy’s, Nordstrom, Delta Air, Ford, Apache, Occidental Petroleum en Darden Restaurants.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.