Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 9 apr 11:00

Commentaar: hét koopmoment voor Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het beste koopmoment voor Nederlandse aandelen in misschien wel de afgelopen elf jaar blijkt de week te zijn geweest die begon met een televisietoespraak van de premier en eindigde met een televisietoespraak van de koning.

Wie midden in die week van nationale corona-shock met een gemiddeld mandje met AEX-aandelen was ingestapt, had amper drie weken later een rendement kunnen bijschrijven van bijna 25%. En nog is op het Beursplein lang niet alle terrein teruggewonnen sinds het begin van de corona-crash halverwege februari.

Nu ga ik hier niet pronken met onze markttiming, want de markten voorspellen kan niemand. Wel kijk ik met voldoening terug op de lijn die mijn collega’s en ik de laatste twee maanden hebben gevolgd. Les een: nooit in paniek verkopen. Les twee: maak van gedaalde koersen en waarderingen gebruik om nieuwe posities in te nemen. Les drie: neem verlies als de winstverwachtingen van een bedrijf dusdanig zijn afgenomen dat het koersperspectief zelf na een koersval ontbreekt. Les vier: blijf altijd zicht houden op de lange termijn.

En het goede nieuws is: Nederlanders bleken al goed bekend met in ieder geval een deel van bovenstaande lessen. Dit gezien het grote aantal (jonge en beginnende) beleggers dat hun weg naar de Nederlandse brokers heeft gevonden. Ook het aantal nieuwe abonnees dat wij de afgelopen maand hebben mogen begroeten, ligt zeer ruim boven het gemiddelde van de maanden daarvoor. Ook geen wonder, want juist per 1 april hebben hebben grootbanken hun rentetarieven verlaagd tot o% of zelfs negatief. Een logischer instapmoment was er dus niet.

Het koopmoment voor Nederlandse aandelen

Helaas, bijna een maand na het koopmoment voor Nederlandse aandelen sinds 2009, is er ook slecht nieuws: koersbewegingen gaan altijd in golfbewegingen. Na euforie volgt altijd weer bezinning; een tijd waarin beleggers winst nemen, de kat uit de boom kijken, of waarin nieuwe ontwikkelingen het positieve sentiment bedreigen. De ingrediënten voor zo’n mogelijke terugval zijn natuurlijk niet moeilijk te verzinnen. Zoals een nog sterkere dan de al voorziene verspreiding van het coronavirus of een nog grotere dan de reeds verwachte terugval van de economie.

Desalniettemin: de eerste klap op de aandelenmarkt was een daalder waard en wij blijven u wekelijks voorzien van tips en adviezen om voor de lange termijn een mooi rendement te behalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!