Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 2 apr 11:16

Commentaar: de corona-crash in het juiste perspectief

0 0 Leestijd ongeveer

Door de verspreiding van het corona-virus van Azië via Europa tot de VS en de rest van de wereld, zetten aandelen sinds half februari wereldwijd een val in die in veel opzichten deed denken aan de crash na de val van Lehman Brothers in 2008.

In de tweede helft van maart volgde een mooi herstel, maar dat kon niet verhinderen dat de belangrijkste Europese en Amerikaanse graadmeters het eerste kwartaal afsloten met een verlies van 20 à 30%.

Voor beleggers die het grootste gedeelte van hun portefeuille in aandelen hebben belegd, is dat een hard gelag. Maar het is wel zaak de zaken in perspectief te zien. Hoewel op Wall Street een einde kwam aan de langste bullmarkt ooit, hebben we in Europa en de rest van de wereld het afgelopen decennium wel meerdere terugvallen gehad van circa 20%, zoals in 2015/2016 en in de tweede helft van 2018. En die zijn we allemaal te boven gekomen, want medio februari van dit jaar noteerden de AEX en vele andere indices op of nabij recordhoogtes.

Meer koopkansen

Net zoals in februari 2016 en januari 2019, toen we in het eerste nummer van het nieuwe jaar uitpakten met meer koopkansen dan ooit, ziet de redactie deze periode vooral als kans om de aandelen die u al langere tijd wilde hebben, nu met korting aan te schaffen. Dat is de insteek geweest van verschillende adviesverhogingen die we de afgelopen weken hebben doorgevoerd. Geen enkele garantie dat u nu aandelen op de bodem kunt kopen, maar wel dat de waarderingen en daarmee de winstkansen op de lange termijn in veel gevallen gunstiger zijn geworden.

In schrijf hier uitdrukkelijk ‘in veel gevallen’, want de wereld zal door deze crisis ingrijpend veranderen, net zoals de crisis van 2008/2009 een waterscheiding is geweest. Een groot deel van de bedrijven zal straks op min of meer de oude voet verder functioneren. Maar er zullen ook sectoren en bedrijven zijn die dusdanig hard geraakt worden, dat ze hun verdienmodel moeten aanpassen om te kunnen overleven. En, net als iedere crisis, zal deze pandemie ook positieve impulsen geven aan complete bedrijfstakken en bedrijven daarbinnen. De corona-crisis zal ook zeker winnaars kennen.

Als belegger heeft u, net als wij, waarschijnlijk pijn geleden in uw portemonnee. Maar als bezigheid is beleggen alleen maar uitdagender geworden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!