Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 1 apr 16:00

Column: voordeelweken voor nieuwe beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Nederlanders zijn gek op korting. Uit een recent onderzoek blijkt dat de Nederlandse bevolking een aankoop steeds vaker laat afhangen van de korting die wordt geboden. Daarbij is zelfs 70% van de ondervraagde bereid om te rijden als er ergens een echt goede aanbieding is.

Deze koopjesjagers lijken nu ook massaal de weg naar de beurs te vinden. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de AEX-index in korte tijd ruim 25% verloor. Dat klinkt een liefhebber van korting als muziek in de oren.

Brokers kunnen de toestroom van nieuwe klanten niet meer bijhouden. Binck vermeldt op haar website dat het gemiddeld zeven dagen duurt om een rekening te openen, ook Lynx en TradersOnly geven aan dat er langere wachttijden zijn ontstaan en bij DeGiro is er zelfs een wachtlijst voor nieuwe klanten. Het doet mij denken aan de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf uit het verleden, waarbij honderden mensen zich in alle vroegte voor de winkel verzamelden om het warenhuis te bestormen voor de beste deal. Een strategie die in mijn ogen interessant is voor deze beleggers die aandelen willen aanschaffen met korting is het schrijven van een putoptie.

Afnameverplichting biedt korting

Als u een putoptie schrijft, gaat u een afnameverplichting aan. U moet dan gedurende de looptijd van de optie de aandelen afnemen tegen een vaste prijs. Dit noemen we de uitoefenprijs. Een van de voordelen is dat u als schrijver direct geld ontvangt. Als u bereid bent om de verplichting aan te gaan om één jaar lang 100 aandelen ASML te kopen tegen €240, dan levert dat momenteel €43 per aandeel (18% rendement) op. Beleggers met een kleinere portefeuille kunnen overwegen om de verplichting aan te gaan om tot maart 2021 100 aandelen ING te kopen tegen €4,80. Dat levert €1,10 per aandeel (23% rendement) op.

Staat de beurskoers over één jaar boven de genoemde uitoefenprijzen, dan verdient u de genoemde percentages. Blijft de beurskoers gelijk, dan verdient u deze percentages eveneens. Daalt de beurskoers onder de genoemde uitoefenprijzen dan moet u helaas de aandelen afnemen, maar gelukkig wel tegen een korting ten opzichte van de beurskoers van vandaag. De echte koopjesjagers zullen het met mij eens zijn: dat is de eerste winst.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!