Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 29 feb 09:00

De waarde van een zwakke euro volgens UBS

0 0 Leestijd ongeveer

Een zwakkere euro is een broodnodige steun voor de winsten van Europese bedrijven, stelt UBS.

Sinds februari 2018 heeft de euro ongeveer 14% verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een volgens UBS op zichzelf gunstige ontwikkeling voor Europese bedrijven. Volgens de bank zorgt een zwakkere euro namelijk voor positieve omzetverrassingen van Europese bedrijven, ook afgezet tegen de omzetverwachtingen van analisten voor Amerikaanse bedrijven. Een zwakkere euro is niet alleen goed voor de omzetontwikkeling van het Europese bedrijfsleven, maar ook voor de groei van de winst per aandeel.

Analisten verwachten dat de winst per aandeel van de Stoxx Europe 600-index dit jaar met 8,2% zal stijgen. Dat is veel te optimistisch, meent UBS. De bank voorziet dat de winstverwachtingen dit jaar een vergelijkbaar verloop laten zien als in 2019. Ook toen rekenden analisten aan het begin van het jaar op een winstgroei van 8%.

Rekenmodel

In de loop van het jaar werden de winstverwachtingen echter aangepast tot -1,7%. UBS zelf is nog negatiever. De bank verwacht dat de winst per aandeel van de bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index dit jaar met 3,4% zal dalen. Maar een zwakkere euro heeft een positieve invloed op de winstgroei en ook op de winstverwachting van UBS. De bank gebruikt namelijk een euro-dollarkoers van 1,15 om tot een de winstprognose van -3,4% voor het lopende jaar te komen.

Maar inmiddels is de euro al weer teruggevallen tot 1,08 ten opzichte van de dollar, het laagste niveau in bijna drie jaar tijd. Als UBS een euro-dollarkoers van 1,08 in zijn rekenmodel invoert, dan rolt daar voor dit jaar een winstverwachting van -1,1% uit. Voor 2021 zou de winstverwachting van de bank stijgen van 4,2 tot 5,3%.

Ongelijk verdeeld

De baten van een zwakkere euro worden echter niet gelijk verdeeld op de Europese aandelenmarkt. De rendementen van sectoren als Halfgeleiders, Gezondheidszorg, Media, Voeding en Telecom profiteren het meest van een zwakkere euro. Dat is niet zo verwonderlijk, bedrijven uit deze sectoren halen een substantieel deel van hun omzet buiten Europa. Dat geldt niet voor sectoren als Banken, Vastgoed, Nuts en Transport. Deze sectoren profiteren dan ook niet van een goedkopere euro.

UBS onderzocht ook de relatie tussen euro-dollarkoers en niet-Europese omzet op individueel aandelenniveau. De uitkomsten daarvan sluiten naadloos aan op de conclusies op sectorniveau.Banken als ING, KBC en Commerzbank en verzekeraars Ageas en AXA hebben geen baat bij een zwakkere euro. Voor Unilever, Ahold Delhaize, AB Inbev en EssilorLuxottica is een daling van de euro gunstig, aldus UBS.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.