Updates

Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 4 dec 2019 10:22

Chemiereus Linde staat er uitstekend voor

0 0 Leestijd ongeveer

Door de fusie van Linde en Praxair is het dit jaar nieuw gevormde Linde – nipt – marktleider in industriële gassen. De winstgroei van de nieuwe groep is fraai, maar wordt ook weerspiegeld in een hoge waardering.

Voor de tweede keer dit jaar verhoogde Linde zijn winstverwachting. Het derde kwartaal van de producent van industriële gassen was zo goed (zie kader) dat de prognose voor de winst per aandeel voor 2019 werd aangescherpt van $6,95-7,18 tot $7,25-7,30.

Dat is opmerkelijk. Linde verwacht namelijk dat de winst per aandeel over het laatste kwartaal van dit jaar lager is dan die over het afgelopen kwartaal. Die kleine terugval is enerzijds het gevolg van een onhoudbaar hoge marge in de engineering-divisie en anderzijds van de wat verzwakkende groei van de wereldeconomie.

Belegging voor alle seizoenen

Niettemin klonk topman Steve Angel optimistisch tijdens de cijferpresentatie aan analisten. Volgens Angel is Linde een ‘belegging voor alle seizoenen’, dus ook als de groei van de wereldeconomie wat afzwakt. ‘In tijden van economische expansie investeren we en wanneer de groei afzwakt keren we cash aan aandeelhouders uit’, verklaarde hij.

Dit jaar heeft Linde 54% van de operationele cashflow aan aandeelhouders uitgekeerd in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. Zo’n 23% ging naar onderhoudsinvesteringen en nog eens 23% naar investeringen in nieuwe groeiprojecten.

Aandeleninkoop

De inkoop van eigen aandelen zal aanhouden. Begin dit jaar maakte Linde bekend voor $6 mrd aan eigen aandelen te willen inkopen. Dit jaar is er tot nu toe voor $1,9 mrd aan eigen aandelen ingeslagen, en naar mijn verwachting komt daar dit kwartaal voor nog eens $600-650 mln bij. Dan resteert nog $3,4 mrd in 2020.

Maar daar blijft het niet bij. De balans van Linde biedt ruimte aan extra aandeleninkoop gefinancierd met vreemd vermogen. De verhouding tussen nettoschuld (schuld minus cash) en ebitda bedraagt eind dit jaar naar mijn verwachting zo’n 1,4. Linde kan deze verhouding richting de 2 laten stijgen zonder dat de creditrating (‘A’) in gevaar komt. Daarmee kan het bedrijf eigen aandelen blijven inkopen. Dit jaar zal Linde waarschijnlijk $7,30 per aandeel verdienen. Volgend jaar kan de winst per aandeel groeien tot $8,30 door een omzetstijging van 3-5% en kostenbesparingen uit de fusie én inkoop van eigen aandelen.

Hoge koers van aandeel gerechtvaardigd

Hiermee komt de k/w van Linde voor dit jaar op 27,7 en voor 2020 op ruim 24. Dat is een fors hogere waardering, ook in vergelijking tot concurrent Air Liquide. Maar de cijfers en vooruitzichten rechtvaardigen zeker een houdadvies voor deze solide chemiereus.

Derde kwartaal beter dan verwacht
De omzet van Linde daalde in het derde kwartaal met 3% tot een kleine €7 mrd. Dat was echter voornamelijk het gevolg van negatieve valuta-effecten. De autonome omzetgroei bedroeg 4%, gelijkelijk verdeeld over prijs- en volumestijging. Door de prijsstijgingen en kostenbesparingen nam de operationele marge met liefst 2,7 procentpunt toe tot 19,8%. De winst per aandeel steeg met 26% tot $1,94 in het derde kwartaal. Het nieuwe Linde – ontstaan uit de fusie tussen Praxair en Linde – hoeft steeds minder kosten te maken in verband met de fusie. Daardoor steeg de operationele cashflow met maar liefst $800 mln tot $1,87 mrd over het derde kwartaal en $3,9 mrd over het jaar tot nu toe. Dat is inclusief $700 mln aan fusielasten, die volgend jaar aanzienlijk lager zullen zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!