Morgan Stanley ziet het somber in voor de oliesector
De toekomst van de sector Olie & Gas wordt door drie thema’s bepaald, stelt Morgan Stanley. Op de korte termijn speelt de vraag of de OPEC marktaandeel terug kan winnen van niet-OPEC-landen. Voor de middellange termijn vreest de broker dat de olieprijs permanent onder druk komt en voor de lange termijn is het belangrijk om in te schatten hoe de oliemaatschappijen met de energietransitie omgaan.
In een positief scenario daalt de productie van niet-OPEC-landen snel, waardoor de OPEC-landen in 2021 hun productie weer kunnen verhogen. In dat scenario wordt duidelijk dat de olie-industrie de afgelopen jaren te weinig heeft geïnvesteerd en dat de olieprijs moet stijgen om de inhaalinvesteringen rendabel te maken. Tegelijkertijd ontwikkelt de energietransitie zich niet te snel, zodat de oliemajors voldoende tijd hebben om hierop in te spelen.
Energietransitie
Helaas ziet Morgan Stanley meer tekenen die wijzen op een aanmerkelijk minder positief scenario. Zelfs na drie jaar van productieverlagingen lijkt de OPEC namelijk verdere productieverlagingen te overwegen. Dat komt omdat de door de broker verwachte productiegroei van niet-OPEC-landen dit jaar hoger is dan de verwachte groei van de vraag naar olie. Dat duidt op verder verlies van marktaandeel voor OPEC. Dit leidt doorgaans tot verdere daling van de olieprijs, aldus de broker.
Ook op de middellange termijn ziet de toekomst van de olieprijs er niet goed uit. Volgens Morgan Stanley zorgen technologische ontwikkelingen ervoor dat olie steeds goedkoper kan worden gewonnen. De broker trekt de vergelijking met de aluminiumprijs, die gecorrigeerd voor inflatie al 120 jaar lang daalt. Op de lange termijn moeten de oliemajors langs de ‘onmogelijke drie-eenheid’ navigeren die het gevolg is van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar schonere energie.
Dividendgroei
De grote oliemaatschappijen moeten flink investeren in nieuwe energie. Tegelijkertijd zijn er op korte termijn ook nog investeringen in olie- en gasprojecten nodig én eisen beleggers een aantrekkelijk en liefst groeiend dividend van de olie-aandelen.
Het behalen van deze drie doelstellingen tegelijk is vrijwel onmogelijk, stelt de broker. Morgan Stanley verwacht op termijn geen dividendgroei meer van de olie-majors. Gelukkig is een dergelijk scenario al aardig in de koersen ingeprijsd. Veel koopadviezen heeft Morgan Stanley echter niet onder de olie-majors. Slechts BP (koersdoel 540 pence) en Chevron (koersdoel $144) zijn koopwaardig. Voor Royal Dutch Shell en Total gaat de broker echter niet verder dan ‘houden’.