Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Beurs en Economie Stephen Hendriks, 14 feb 2020 15:00

Invloed duurzaamheid op rendement groeit

0 0 Leestijd ongeveer

Er stroomt meer vermogen naar duurzame dan naar reguliere beleggingsproducten en het verschil tussen aandelen die goed en minder goed scoren op duurzaamheidscriteria neemt toe.

Als het groeiend aantal rapporten dat Beleggers Belangen er van banken en brokers over ontvangt een goede indicator is, dan neemt de interesse in verantwoord en duurzaam beleggen in rap tempo toe. Duurzaamheid speelt natuurlijk al veel langer een prominente rol in de beleggingswereld, maar Barclays zag de interesse van beleggers en media de afgelopen maanden duidelijk toenemen. Volgens de zakenbank groeide de instroom in duurzame beleggingsfondsen de afgelopen twaalf maanden vrijwel onafgebroken. Dit staat in schril contrast met de maar aanhoudende uitstroom van vermogen uit de ‘reguliere’ beleggingsfondsen.

Hoewel de duurzame fondsen in absolute zin vooralsnog vrij klein zijn, lijken dit soort fondsen zich volgens de zakenbank tot de nieuwe ‘goudmijn’ van de beleggingsindustrie te ontwikkelen. Die laatste kwalificatie stemt misschien wat cynisch. Duurzaam en verantwoord beleggen wegzetten als niet meer dan een marketingspeeltje van de beleggingsindustrie is echter ook weer te kort door de bocht. Het thema krijgt namelijk een steeds grotere invloed op de aandelenmarkt, constateert ook Barclays. Dat vertaalt zich in verschillen in waardering.

Verschil steeds duidelijker

De koers-winstverhouding van Europese aandelen die beter voldoen aan de duurzaamheidscriteria stijgt al twee jaar ten opzichte van de koers-winstverhouding van de brede MSCI Europe Index. Het verschil tussen de ‘winnaars en verliezers’ wordt daardoor steeds duidelijker, stelt Barclays. Niet alleen tussen sectoren onderling, maar ook binnen sectoren. Dat laat de ontwikkeling van de Europese nutssector afgelopen jaar goed zien.

De meer duurzame nutsbedrijven Neoen en Ørsted waren met koerswinsten van meer 60% de grote winnaars in de nutssector in 2019, zo berekende Société Générale. Deze rendementen waren dubbel zo hoog als dat van Uniper, een meer traditionele stroomproducent die ook nog gas- en steenkoolcentrales exploiteert. De goede prestaties van de meer duurzame aandelen kan ook te maken hebben met het feit dat kwalitatief goede aandelen in trek zijn bij beleggers terwijl waarde-aandelen juist aan populariteit hebben ingeboet, tekent Barclays echter aan. Er is volgens de zakenbank namelijk een flinke overlap tussen de MSCI Europe ESG Index en de MSCI Europe Quality Index.

Laag gewaardeerde sectoren als Energie (olie & gas), Niet-duurzame consumptiegoederen (tabak) en Duurzame Consumptiegoederen (auto’s) hebben juist een lagere weging in de MSCI Europe ESG Index dan in de ‘gewone’ MSCI Europe Index. Voor sommige contraire beleggers is de waardering van minder duurzame aandelen te ver doorgeschoten. Eind vorig  jaar sprak ik met Nick Kirrage, waardebelegger en fondsbeheerder van vermogensbeheerder Schroders. Hij had tabaksfabrikant Imperial Brands juist vanwege de lage waardering in portefeuille genomen. Onduidelijk is echter hoe de waardering – en daarmee ook het rendement – van minder duurzame sectoren als Tabak en Olie & Gas zich zal ontwikkelen.

Vraag naar niet-duurzame aandelen

Als de instroom naar duurzame beleggingsproducten blijft stijgen en steeds meer beleggers niet-duurzame aandelen uit hun universum uitsluiten dan wordt de vraag naar niet-duurzame aandelen mogelijk minder. Dat komt de waardering van deze groep aandelen dan niet ten goede. Dat is iets om rekening mee te houden, ook bij het beheer van onze portefeuilles. Drie van de twintig aandelen uit de Hoogdividendportefeuille komen immers uit de sector Olie & Gas. Posities waar ook wij ons – alleen al om die reden – over moeten beraden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!