Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 11 feb 14:00

Het raadsel van Amerikaanse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het is opvallend hoe goed de aandelen van de S&P500 het doen in vergelijking met de Russell 2000. 

De S&P500 heeft over de afgelopen 52 weken een rendement behaald van 25,3%, terwijl de Russell 2000 blijft steken op 11,5%. De S&P500 is bovendien bezig met het aaneenrijgen van all time highs, terwijl de Russell 2000 zijn laatste all time high in augustus 2018 heeft neergezet.

Binnenland versus buitenland

In de S&P500 zitten grote Amerikaanse bedrijven – de gemiddelde beurswaarde is $53,4 mrd – die een substantieel deel van hun omzet uit het buitenland halen. Een bedrijf in de Russell 2000 moet het veel meer hebben van de binnenlandse Amerikaanse markt. De gemiddelde waarde is met $1,21 mrd slechts 2,3% van een S&P500-bedrijf. Je zou verwachten dat grote internationale bedrijven last hebben van de handelsoorlog omdat zij invoerheffingen betalen en dat de lokale bedrijven profiteren omdat overheden juist het thuisland beschermen met invoerheffingen.

Ik denk dat grote bedrijven het vooral zoveel beter doen dan de kleine bedrijven in de VS omdat de grote bedrijven gratis financiering krijgen. Wanneer bedrijven een Europees of Japans kantoor opzetten, dan kunnen zij dat gratis financieren omdat de rente 0% is. Wanneer de bedrijven echt groot zijn, is het zelfs mogelijk dat ze geld toe krijgen wanneer ze geld ophalen op de obligatiemarkten. Geld toe krijgen op geld lenen, doet de winst stijgen. Doordat dit opgehaalde geld lokaal wordt uitgegeven aan personeel, huisvesting en andere zaken, is er geen valutarisico. Bedrijven in de Russell 2000 hebben vaak geen Europees kantoor, waardoor financiering in euro’s wel risico met zich meebrengt.

Financiering is altijd een belangrijk onderdeel van bedrijven geweest. Data van de Bank of International Settlements (BIS) laten zien dat de Amerikaanse rente sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit de hoogste van de westerse wereld is geweest.

Geweld van de geldpers

Door het geweld van de geldpers van de ECB betalen landen zoals Griekenland, dat tussen 1800 en 2015 50% van de tijd in default was, een lagere rente dan de VS. Terwijl dat land er zonder twijfel zwakker voorstaat dan de VS. Zo kan het beleid van de centrale banken van de eurozone en Japan ervoor zorgen dat bedrijven uit de S&P500 maar omhoog blijven gaan.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de centrale banken van Zwitserland. Zij hebben hun geldpers gebruikt om voor tientallen miljarden dollars Amerikaanse aandelen te kopen. Dit heeft ongetwijfeld de S&P500 ook geholpen om verder te stijgen. Het is een vreemde wereld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!