Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Belegger van de Week: Jan van den Bosch

0 0 Leestijd ongeveer

Jan van den Bosch (79) maakt zich zorgen over de huidige financieel-economische situatie. Er is wereldwijd te veel geld in omloop en er zijn te veel schulden. Hij denkt dat de beurzen binnen één tot twee jaar in elkaar klappen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Mijn vader opende toen ik ging studeren een rekening bij de bank, maar ik begon pas echt met beleggen toen ik na mijn studie voor een multinational in het buitenland werkte. Contact op afstand was toen lastig (er was geen internet) maar mijn vader regelde het contact met de beleggingsadviseur van de bank. Een van mijn eerste aankopen was IHC, dat later deels SBM Offshore werd.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘In de loop der jaren ben ik met grotere bedragen gaan beleggen en actiever geworden. Ik heb al heel lang een adviescontract met de bank, maar ik voer zelf de mutaties uit. Daarom heb ik ook al sinds 1977 een abonnement op Beleggers Belangen, dat gebruik ik als toetsing voor de beleggingsadviezen van mijn bank.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat is een mooi verhaal. Nationale Nederlanden, de verzekeringsmaatschappij, wilde eind jaren ‘70 een lening plaatsen in de VS, maar het lukte niet. Daarom heeft NN toen 60.000 warrants aan de lening gekoppeld met een enorm hefboomeffect. Warrants waren in die tijd volstrekt onbekend en samen met een vriendengroep hebben we die warrants deels opgekocht, ze liepen twaalf jaar. Dat heeft een excessieve winst opgeleverd: bij aankoop betaalden we 60 gulden per stuk en de waarde liep in twaalf jaar op tot 4.200 gulden. Een of twee vrienden zijn zo miljonair geworden. Ik was voorzichtiger, maar de opbrengst hielp goed mee om een huis te kunnen kopen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ik denk dat het eerdergenoemde IHC daar bij hoort: de scheepvaartindustrie in Nederland stortte in elkaar eind jaren ‘70. Maar ik heb mij als belegger altijd op de heel lange termijn gericht, een periode van twintig tot dertig jaar, maar nu wat korter. Daarom heb ik mij nooit echt druk gemaakt als de beurs in elkaar donderde, ik blijf in principe zitten.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer een halfuur per dag. Voor mij is financieel-economische informatie, vooral uit de VS, het belangrijkste. De beleggingswereld wordt mede bepaald door de geopolitieke gebeurtenissen. Die informatie vind ik op bepaalde websites. De artikelen van George Friedman lees ik graag, daarin vind je het scenario-denken terug dat bijvoorbeeld Shell al heel lang doet.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Nu bestaat de helft van mijn portefeuille uit aandelen en de andere helft wordt gevormd door Amerikaanse obligatiefondsen, daarnaast heb ik nu cash. Ik handel niet veel, dus je kunt mij een buy-and-hold-belegger noemen. Mijn portefeuille bestaat uit 10 tot 15 posities, waarvan Royal Dutch een belangrijke is, maar ASML is ook een stevige post. Iedereen klaagt tegenwoordig over de lage rente, maar een aandeel als Royal Dutch heeft een dividendrendement van 6,5%, het dividend is in zeventig jaar nog nooit verlaagd.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Die heb ik niet op het gebied van beleggen. Maar ik erger mij wel aan de klimaatdiscussie. De regering heeft het plan miljarden te gaan investeren in een richting die niet de mijne is.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Niemand, zelfs Warren Buffett niet. Maar hij werkt wel verstandig: hij kent de bedrijven waarin hij investeert door en door en blijft ze daarom ook lang trouw. Maar ook hij heeft het ook weleens mis.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘We zijn in een instabiele economische situatie terechtgekomen, met te veel geld in omloop en te veel schulden, de rente zal lang laag blijven. De centrale banken hebben geen instrumenten meer om in te grijpen als het fout gaat. Amerikaanse topeconomen zijn op dit moment heel zenuwachtig: de ‘big reset’ wereldwijd komt er volgens hen binnen afzienbare tijd aan. Ik zou zeggen: pas uw portefeuille tijdig aan.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Laat je niet gek maken door beleggingsadviseurs en de pers. Zorg dat je zelf weet waar je het over hebt en houd altijd voldoende cash achter de hand, dan kun je het even uitzingen als het tegenzit.’

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!