Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 21 jan 12:00

Binnenlandse Zaken: Accsys kan de vraag (nog) niet bijbenen

0 0 Leestijd ongeveer

Accsys heeft een luxeprobleem. De vraag naar de producten van de duurzame houtproducent is groter dan het aanbod. Het bedrijf zet daarom fors in op het vergroten van de productiecapaciteit. Omzetgroei en hogere marges moeten ervoor zorgen dat het bedrijf in de zwarte cijfers komt.

Accsys Technologies (Accsys) behoort met een marktkapitalisatie van €196 mln tot de kleintjes op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in het verduurzamen van hout(snippers), kampt momenteel met het luxeprobleem dat de vraag de productiecapaciteit overstijgt.

In zijn fabriek in Arnhem bewerkt Accsys de uit Nieuw-Zeeland geïmporteerde grenensoort radiata pine met azijnzuur-anhydride. Hierdoor wordt het hout uit deze duurzaam beheerde bossen van vergelijkbare kwaliteit als tropisch hardhout. Het gepatenteerde hout wordt vervolgens verkocht onder de merknamen Accoya en Tricoya (houtsnippers).

De producten zijn voor veel toepassingen in de bouw en infrastructuur geschikt, zoals deuren, kozijnen, terrassen en bruggen. Accsys ziet woningcorporaties als zijn grootste potentiële klanten. Onderhoud aan woningen is voor deze organisaties de grootste kostenpost, en het hout van Accsys kan deze kosten aanzienlijk verlagen. Omdat het hout nauwelijks krimpt of uitzet hoeft het namelijk veel minder vaak te worden geschilderd. Daarnaast isoleert het hout beter dan beton of staal en werkt het brandvertragend.

Gunstige marktomstandigheden

Het marktpotentieel voor Accoya en Tricoya is groot. De wereldhoutmarkt wordt geschat op 400 miljoen kubieke meter per jaar, en Accsys raamt het jaarlijks potentieel van beide producten op 2,6 miljoen kubieke meter. Gezien de huidige verkoop van 28.113 kubieke meter voor Accoya in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2020, ligt hier dus een enorm opwaarts potentieel.

Daar komt nog bij dat de kans vrij groot is dat de vraag blijft toenemen (zie kader). Ondanks de enorme omvang van de markt zijn er namelijk maar weinig actieve spelers op het gebied van het verduurzamen van hout. Het lijkt vrij lastig te zijn om een goed werkende fabriek op te zetten waarmee gewoon hout kan worden omgetoverd in zeer duurzaam hout. Eastman Chemical probeerde het enkele jaren geleden, maar gooide uiteindelijk de handdoek in de ring omdat het maar niet lukte om een stabiel product te leveren. Daarnaast lijken de producten van Accsys redelijk goed beschermd door meerdere patenten, waardoor het businessmodel lastig te kopiëren is.

Beurskoers Accsys in de lift
De beurskoers van Accsys loopt op. Begin 2017 noteerde het aandeel tegen €0,78, inmiddels staat er €1,21 op de borden. De voornaamste reden van de koersstijging is de oprichting van een consortium met BP en Medite om een Tricoya-fabriek te bouwen in het Engelse Hull. Ook het vertrouwen van Teslin (13,1%  van de aandelen), lijkt het aandeel een boost te hebben gegeven.

Gang van zaken

De laatste cijfers waarover we beschikken zijn de halfjaarcijfers. Hierop terugkijkend kunnen we concluderen dat de groei er goed in zit. De omzet in de eerste helft van het gebroken boekjaar kwam uit op €44 mln., een toename van 39% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat werd gesteund door hogere marges en een volumegroei van 32%. Hierdoor wist het bedrijf een operationeel resultaat (ebitda) te realiseren van € 2,5 mln; een jaar eerder maakte het bedrijf over dezelfde periode nog een verlies van € 1,4 mln. Het verlies voor belastingen daalde van €5,4 mln naar €1,6 mln. De nettoschuld liep door alle investeringen in de uitbreiding van de productiecapaciteit op van €34,2 mln naar €59,3 mln.

Daarnaast maakte het bedrijf bekend nieuwe aandelen te gaan uitgeven. Bestaande aandeelhouders kregen voor elke zeven aandelen in bezit, de mogelijkheid om in te schrijven op één nieuw aandeel voor €1,05 per aandeel. In totaal werden er circa 44 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Het management heeft aangegeven dat de opbrengst van €46,3 mln voornamelijk wordt gebruikt om te investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit.

Duurzame groei

In 2018 had Accsys twee reactoren in Arnhem met een totale capaciteit van 40.000 kubieke meter. Eind 2019 is dit met een derde reactor opgeschroefd naar 60.000 kubieke meter. Daarnaast wordt er samen met een consortium in het Britse Hull gewerkt aan de oplevering van een Tricoya-fabriek. In deze fabriek zullen duurzame houtsnippers gefabriceerd worden die de twee partners kunnen gebruiken om waterbestendige MDF-platen te maken. Deze Tricoya-fabriek, met een capaciteit van 40.000 kubieke meter, zal naar verwachting in de tweede helft van 2020 worden opgeleverd.

Over de afname van de houtsnippers van de nieuwe fabriek in Hull maak ik me geen zorgen. Er ligt namelijk al een afnameovereenkomst met paneelmaker Medite. Die zal minimaal 40% van de productie gaan afnemen. Daarnaast heeft het bedrijf ook een licentieovereenkomst gesloten met Finsa, een grote MDF- en spaanplaatfabrikant. Naar verwachting zal het overgrote deel zodoende worden afgenomen door deze twee partners. Accsys verwacht bovendien dat de fabriek bij 40% capaciteit ebitda-break-even zal draaien. Verder heeft het bedrijf concrete plannen voor een vierde reactor in Arnhem met een capaciteit van 20.000 kubieke meter.

Als alle voornemens worden uitgevoerd, zal in 2022 de productiecapaciteit zijn toegenomen tot 120.000 kubieke meter, tegenover 40.000 in 2018. Bovendien zijn er plannen voor een nieuwe Accoya-fabriek in de VS (een replica van de fabriek in Arnhem) en voor een Tricoya-fabriek in Maleisië. Hiervoor wil Accsys samenwerken met Petronas (Maleisië) en Eastman Chemical (Verenigde Staten). Met name in de VS ligt een mooie kans, gezien de enorme omvang van de huizenmarkt. Daarnaast zijn er in de VS veel houten huizen die volgens Accsys dienen te worden voorzien van onderhoud.

Advies voor aandeel Accsys

De duurzaamheidsrevolutie van de laatste jaren laat ook de bouwsector niet ongemoeid. Hout zal, vanwege de lage CO2-uitstoot in vergelijking met cement, steeds meer in de bouw worden toegepast. Ik zie de toekomst van Accsys dan ook zonnig in. Echter, hoewel de vraag naar de producten van Accsys groter is dan het aanbod, zal het nog wel enige tijd duren alvorens het bedrijf in de zwarte cijfers komt. Hiervoor zullen eerst de fabrieken in Arnhem en Hull optimaal moeten gaan draaien. Dit lijkt echter een kwestie van tijd. Het aandeel blijft zeker met een horizon van vijf jaar interessant, maar is ook bij één of twee jaar al koopwaardig. ‘Kopen’ dus.

Duurzaam hout in opmars als bouwmateriaal
In het Klimaatakkoord van Parijs dat inmiddels is ondertekend door 194 landen, is afgesproken dat de CO2-uitstoot tegen 2050 zal moeten worden gereduceerd naar nul. Het akkoord zal grote veranderingen teweeg brengen in de bouwsector. Alleen al cement is namelijk verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Hout als voornaamste bouwmateriaal lijkt dan ook de toekomst te hebben. Met het planten van bomen wordt namelijk CO2 uit de lucht genomen, dat vervolgens wordt opgeslagen in het hout. Het continue proces van planten en bouwen met bomen zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. Het is dan ook aannemelijk dat de vraag naar (duurzaam) hout zal blijven toenemen.
HALFJAARCIJFERS
In € mln 2020 2019
Omzet 44,0 31,6
Ebitda 2,5 -1,4
Nettoschuld -59,3 -34,2

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!