Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 16 jan 11:00

Commentaar: ik heb een probleem

0 0 Leestijd ongeveer

Ik moet u een bekentenis doen: ik heb een probleem – nou goed, een luxeprobleem. De koersen van enkele aandelen in de mini-privéportefeuille die ik  ooit speciaal voor mijn persoonlijke redactietips in het leven heb geroepen, zijn de afgelopen jaren te hard opgelopen.

De rendementen op de chipmachinemakers ASML, dat ik al in 2015 in portefeuille nam, en Besi, dat ik tijdens de dip halverwege 2018 aan mijn favorietenlijstje toevoegde, zijn vorig jaar bijna over de kop gegaan.

Aangezien mijn portefeuille slechts uit zo’n vijftien aandelen bestaat, en ik ook enkele flops aanhoud, kon ik al vorig jaar constateren dat de verhoudingen binnen het pakket uit balans waren geraakt.  En omdat ASML en Besi ook in 2020 al tot de best renderende Nederlandse aandelen behoren, neemt die onbalans nog met de dag toe. Nu al wordt meer dan de helft van de dagelijkse volatiliteit in mijn portefeuille veroorzaakt door twee van mijn vijftien posities. Twee sectorgenoten nog wel.

Vanuit professioneel opzicht is de oplossing voor dit probleem simpel: opnieuw balanceren. In enkele van onze voorbeeldportefeuilles geldt dat één positie niet meer dan 10 of 15% van de portefeuille mag uitmaken. Die grenzen heb ik met ASML en Besi vorig jaar al overschreden. Bovendien blijft sectorredacteur Hildo Laman positief, deze week in ieder geval over ASML. En luidt een beroemde beurswijsheid ook niet: cut your losses and let your profits run?

Probleem

Echter, eens krijgen ook ASML en Besi wel weer te maken met een correctie. Die kan ik – net als vorig jaar – geduldig ondergaan. Maar ook wil ik de koerswinsten die ik heb geboekt, niet als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Mijn oplossing voor dit probleem: na iedere dag van nieuwe koerspieken spreek ik met mezelf af dat ik mijn posities in deze twee aandelen afbouw tot de oorspronkelijke inleg op het moment dat ze 10% zijn weggezakt vanaf de laatste piek.

Door die afspraak nu met mezelf te maken, behoud ik mijn posities in twee aandelen waarover ik positief ben én stel ik nu al het grootste deel van mijn winst veilig. Tot slot vrijwaar ik me – last but not least – van andere emoties als winstneming straks aan de orde is. Ik zeg nu niet dat u dit op precies dezelfde manier moet doen als ik. Wel raad ik u aan in tijden van voorspoed al na te denken over de bescherming van uw meest winstgevende posities als het straks weer een tijdje tegenzit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!