Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Portefeuilles Stephen Hendriks, 30 dec 2019 11:09

Jaaroverzicht Pensioenportefeuille: beste jaar ooit

0 0 Leestijd ongeveer

De Pensioenportefeuille stevent af op een rendement van een kleine 16% over heel 2019. Dat is het beste jaarresultaat ooit. Alle vermogenscategorieën waarin de Pensioenportefeuille belegt – aandelen, obligaties en goud – kenden een uitstekend jaar.

Het aandelensegment van de portefeuille behaalde een rendement van 25,3%. Die stijging was voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van Amerikaanse, maar ook Europese aandelen. De beslissing om eind vorig jaar de posities in het Comgest Growth Europe Fund en het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund te vergroten en de cashpositie wat terug te brengen, heeft dan ook goed uitgepakt. Het Comgest-fonds was met een rendement van 36,1% verreweg de best presterende portefeuillepositie van het afgelopen jaar. Het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund behaalde een rendement van 27,1% in 2019.

Pensioenportefeuille

 

Aandelen uit opkomende landen achtergebleven

De aankoop van de iShares Core MSCI EM IMI ETF was in eerste instantie minder succesvol. Deze in aandelen uit opkomende landen beleggende ETF behaalde tot begin december een rendement van ruim 13%, maar na een tussensprint in december koerst deze ETF af op een winst van 20% over heel 2019. Niettemin was de timing van mijn beslissing om opkomende landen een grotere weging in het aandelensegment van portefeuille te geven niet ideaal. Dit jaar zijn aandelen uit opkomende landen achtergebleven bij Amerikaanse en Europese aandelen, al was de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF met een rendement van 10,9% de slechtst presterende aandelenpositie uit de portefeuille.

De uitbreiding van het obligatiedeel met obligaties uit opkomende landen heeft het rendement van de portefeuille goed gedaan. Ik heb eind vorig jaar gekozen voor de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF. Deze ETF, die belegt in obligaties die in lokale valuta’s door opkomende landen zijn uitgegeven, behaalde dit jaar een rendement van 13,8%. Een prima resultaat. Maar in tegenstelling tot mijn verwachting, presteerde de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF met een rendement van 17,2% nog beter. Deze ETF belegt in dollarleningen die zijn uitgegeven door opkomende landen. Het obligatiedeel van de portefeuille behaalde daardoor een zeer acceptabel rendement van 12,7% in 2019. Goud, tot slot, won dit jaar maar liefst 20,8% in euro’s. Tussen begin september viel de iShares Physical Gold ETC 5,8% (in dollars) terug, maar in de laatste weken van december maakte goud een flink deel van dit verlies weer goed.

Grootste stijgers 2019

  • Comgest Growth Europe Fund 36,1%
  • iShares STOXX Europe Small 200 ETF 29,6%
  • Dodge & Cox U.S. Stock Fund 29,2%
  • UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund 27,1%
  • Robeco Europe Conservative Equities Fund 26,3%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!