Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Tip Terugblik Michiel Pekelharing, 17 dec 2019 15:00

Goed moment om mooie winst voor Britvic te verzilveren

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden heb ik frisdrankfabrikant Britvic getipt, met het oog op de mooie waardering en het aantrekkelijke dividend. Met het dividendrendement van ruim 3% is niets mis. Het verbleekt echter bij de koersstijging van ruim 13% en een pondrally van bijna 8%. Het totaalrendement komt zo op 26,3%.

De aantrekkelijke waardering was voor mij een belangrijke reden om Britvic te tippen als koopkandidaat. De belangrijkste oorzaak van de lage waardering was onzekerheid over brexit en de impact daarvan op de resultaatontwikkeling. De afgelopen maanden is er in dit opzicht meer helderheid gekomen, wat ook weerspiegeld wordt in de beurskoers. Toch is het aandeel van de Britse frisdrankfabrikant sinds half oktober met ruim 10% gedaald. Dat heeft veel te maken met een wat tegenvallende operationele gang van zaken.

Onlangs werd bekend dat de winst na belastingen in het (gebroken) boekjaar 2018/2019 met 31% is teruggelopen. De terugval wordt veroorzaakt door een afschrijving bij een Franse dochter, die te maken heeft met strengere regelgeving. Een groot deel van de Franse activiteiten is in november verkocht. De aangepaste operationele winst liet vorig jaar nog wel een stijging van 4,4% zien.

Britvic rijp voor het verzilveren van de winst

De waardering ligt na de mooie koerssprong meer in lijn met die van sectorgenoten. Daar komt bij dat de opleving van het pond weliswaar gunstig is voor beleggers, maar minder voordelig voor de internationale concurrentiepositie van de onderneming. De kans is bovendien groot dat het vertrek uit de EU minder vlot verloopt dan premier Boris Johnson voorspiegelt.

Hoewel de dividendmotor onder Britvic nog stevig draait, is het met het oog op het mooie rendement en de toegenomen risico’s verstandig om de winst te verzilveren. Het advies gaat naar verkopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.