Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 15 dec 2019 10:00

ING verwacht steun olieprijs door afspraken OPEC+

0 0 Leestijd ongeveer

Op vrijdag 6 december sloten de OPEC en een aantal olieproducenten buiten het kartel (ook wel OPEC+ genoemd) een akkoord om de olieproductie in het eerste kwartaal van 2020 met 500.000 vaten per dag te verlagen.

Deze productieverlaging komt bovenop de verlaging met 1,2 miljoen olievaten per dag die zij al eerder afspraken. Hoewel dit akkoord vrij gematigd is vergeleken met eerdere maatregelen van OPEC+, is hij volgens ING wel degelijk van betekenis. Zo stelt Saoedi-Arabië dat het 400.000 vaten per dag onder zijn quotumniveau zal produceren. Wel denkt ING dat er ondanks de productieverlaging in het eerste kwartaal nog altijd sprake zal zijn van een overschot van circa 500.000 vaten per dag.

ING vindt het daarbij opmerkelijk dat de OPEC+ de vervaldatum voor het akkoord handhaaft op eind maart, terwijl de algemene verwachting was dat hij zou worden opgeschoven naar tenminste halverwege 2020. Daarnaast is nog onduidelijk hoe de OPEC+ het overschot in het tweede kwartaal van 2020 wil aanpakken. Dit zal er volgens ING onder meer van afhangen hoe hoog de Amerikaanse olieproductiegroei daadwerkelijk zal zijn. OPEC+ wacht liever af hoe deze zich in het eerste kwartaal ontwikkelt, om zo te voorkomen dat er onnodig in de olieproductie wordt gesneden.

Verwachting ING voor prijs Brent-olie

ING is van mening dat de actie van OPEC+ effectief genoeg zal zijn om de olieprijzen te ondersteunen. Verwacht wordt dat de prijs van een vat Brent-olie in het eerste kwartaal van 2020 op gemiddeld $60 zal liggen. Een handelsovereenkomst tussen de VS en China zou daarbij het sentiment kunnen ondersteunen. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal van 2020 hangen volgens ING grotendeels af van wat OPEC+ begin maart beslist, als het kartel weer bij elkaar komt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.