Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Portefeuilles Maarten Butterman, 3 dec 2019 16:49

Trump hamert deze week wat op de portefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuilles van Beleggers Belangen werden deze week veelal bewogen door Trump. Het handelsconflict laaide weer in alle hevigheid op.

ETF-portefeuille: cashweging neemt af door winsten elders

De ETF-portefeuille stevent nog altijd af op het op-één-na beste jaarrendement ooit. Door de hogere koersen neemt het percentage cash in de portefeuille af. Het jaarrendement van de ETF-portefeuille staat nu op +13,6%. Het totale rendement sinds de start in maart 2014 bedraagt +49,7%. Alle ETF’s staan op winst, zowel in 2019 als sinds opname in de portefeuille.

Het percentage cash in de portefeuille is de afgelopen maanden geleidelijk aan afgenomen. Dat is niet zo vreemd: door de toenemende waarde van de ETF’s in de portefeuille neemt de totale waarde van de portefeuille toe. Tegelijkertijd levert cash vrijwel niets op, zodat deze waarde amper stijgt. Het gevolg is dat het gewicht van cash ten opzichte van het totaal afneemt.

De cash kan ingezet worden als er een gunstig moment voorbij komt om een nieuwe ETF in de portefeuille op te nemen. In mei van dit jaar is na een korte periode van koersdalingen bijvoorbeeld de iShares Automation & Robotics ETF (ISIN code: IE00BYWZ0333) toegevoegd aan de portefeuille. Achteraf blijkt dat een goede zet te zijn geweest: deze ETF staat nu zo’n 19% hoger.

Instapmomenten voor (ETF-)portefeuille

Een nieuw koopmoment zou kunnen ontstaan als de markten in het algemeen flink (meer dan 10%) onderuit gaan. Dat gebeurt alleen niet erg vaak. Een andere mogelijkheid is dat een bepaald deelgebied, bijvoorbeeld een sector of een regio, om wat voor reden dan ook uit de gratie raakt bij beleggers.

Zolang er geen koopkans voorbij komt, is er geen probleem. Dat betekent namelijk dat de het niet slecht (of zelf goed) gaat met de ETF’s die wel in de portefeuille zitten.

Heffingen van kracht?
Voor beleggers is 15 december een belangrijke dag, de dag dat een reeks aangekondigde Amerikaanse heffingen op bepaalde Chinese exportproducten in zou moeten gaan. Als dat daadwerkelijk zo is, zal dat als een slecht teken worden gezien. Uitstel kan duiden op verbeteringen in de relatie tussen de twee landen.

Hoogdividendportefeuille: olieaandelen in mineur

De Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen deed een stapje terug op weekbasis, in lijn met de wereldwijde effectenbeurzen. Vergeleken met de ‘gewone’ Dividendportefeuille deed de 20 aandelen tellende Hoogdividendportefeuille het behoorlijk slecht. Een hoofdrol was weggelegd voor olieaandelen, die rake klappen kregen.

Assetallocatie hoogdividendportefeuille

Assetallocatie hoogdividendportefeuille

Total speelde 4% kwijt als grootste daler in een week waarin er slechts twee kleine stijgers waren binnen de portefeuille. Afgelopen vrijdag zakte de olieprijs met 5% nu Saoedi-Arabië te kennen heeft gegeven niet langer de excessieve olieproductie van andere landen te willen compenseren.

De kans op een productieverlaging van OPEC volgende week is daarmee geslonken. Ook Shell en BASF behoorden hierdoor tot de grootste dalers, met verliezen van ruim 3%. Ahold leverde 4% in. Grootste stijger was Procter & Gamble met +2,5%.

  • Rendement 2019: +22,9%
  • Rendement sinds start (29 juni 2018): +17,6%

Defensieve portefeuille: stapje terug door oplaaiende handelsoorlog

Afgelopen maandag laaide het handelsconflict weer in alle hevigheid op. De Amerikaanse president Trump liet via Twitter weten dat meerdere landen in Zuid-Amerika invoerheffingen mogen verwachten. Vervolgens moest Frankrijk het ontgelden omdat dit land belastingen heeft opgelegd aan Amerikaanse technologiebedrijven. Beleggers schrokken zich maandag een hoedje en zetten de AEX 1,7% lager.

De fondsen in de Defensieve portefeuille kunnen deze tik wel hebben. De 11 individuele aandelen staan over 2019 nog altijd ruim 30% hoger.

Het enige fonds dat geen fantastisch jaar heeft, is Cisco. De netwerkbouwer heeft dit jaar een rendement van ‘slechts’ 9.1% behaald. De reden van de koersdaling is dat Cisco geen voorspellingen voor de toekomst durft te doen.

  • Rendement 2019: +11,8%
  • Sinds start (9 november 2010): +48,2%

Pensioenportefeuille: onrustige week voor aandelen én obligaties

Het rendement van de Pensioenportefeuille is de afgelopen week met 0,4 procentpunt teruggelopen tot 13,1% over heel 2019. Zowel aandelen als obligaties verloren terrein. Het aandelensegment van de portefeuille leverde 0,4% in, maar staat over heel 2019 nog wel 20,7% in de plus.

Het obligatiedeel verloor afgelopen week 0,7%, maar noteert over heel 2019 op een vooralsnog heel redelijk rendement van 11,3%.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse inkoopmanagers uit de industrie verklaren een deel van de kleine koersterugval. De hernieuwde onrust over het handelsconflict van de VS met China en de aankondiging van president Trump om invoerheffingen in te voeren op staal en aluminium uit Argentinië en Brazilië deden het sentiment ook bepaald geen goed. Onze vier aandelenposities in opkomende landen verloren afgelopen week 1,2-2,4%.

stephen.hendriks@onebusiness.nl

  • Rendement 2019: +13,1%
  • Sinds start (1 juli 2011): +49,4%

Donald Trump drukt Portefeuille NL naar beneden

Na een rustig voortkabbelende week drukte Donald Trump maandag de Portefeuille NL  weer een stukje naar beneden. Daar hadden overigens meer portefeuilles last van.

Alle Europese graadmeters sloten maandag met flinke verliezen. Dit nadat de Amerikaanse president had gedreigd met een invoerheffingenoorlog met Brazilië en Argentinië. Ook was er maandag slecht nieuws over de Amerikaanse economie.

SBM Offshore (-6,5%) en Vastned Retail (-6,1%) waren de grootste dalers van de week. Fagron (+2,1%), ASR (+1,9%) en Galapagos (+1,8%) bleven goed liggen. Het enige belangwekkende nieuws over de genoemde aandelen kwam van ASR. De verzekeraar heeft de verkoop van een deel van de bancaire activiteiten aan Achmea afgerond.

Door de opmerkingen van Donald Trump liep het rendement van de Portefeuille NL over 2019 in een week tijd terug van +24,1% naar +22,4%. Het totaalrendement sinds de start van de portefeuille op 1 juli 2013 ging van +108,0% naar +105,3%.


Dividendportefeuille: Stapje terug vanaf recordstanden

Dat de Dividendportefeuille op weekbasis ruim een procent inleverde is allerminst verrassend gezien de voorspoedige gang van zaken tot dusverre in 2019.

Op weekbasis waren er geen grote individuele uitschieters. Union Pacific was de grootste daler met -3%. Ook dit aandeel had kort daarvoor een hoogste koers ooit bereikt en was na een flinke koerssprong binnen enkele weken rijp voor wat winstnemingen.

Grootste stijger was SEB, dat 2,5% won. Binnen de Dividendportefeuille is dit bedrijf, bekend van de merken Tefal en Moulinex, voor mij nog altijd een van de aandelen met het grootste opwaarts potentieel. Dat komt vooral dankzij de enorme blootstelling aan China. Met een k/w van 16 is het snelgroeiende SEB een koopje.

  • Rendement 2019: +24,6%
  • Rendement sinds start (6 september 2011): +237,6%

Ook Offensieve portefeuille krijgt tik van Trump

De invoerheffingen die de Amerikaanse president Trump op 2 december heeft aangekondigd deden de Offensieve portefeuille geen goed. Tussentijds stond het aandelensegment van de portefeuille op een rendement over 2019 dat in de richting van 40% ging, maar dat is maandag weer naar 33,5% gedaald.

Bijna alle aandelen in portefeuille daalden, en Deere & Co verreweg het meest. Dit bedrijf kwam met goede vierdekwartaalcijfers, maar stelde teleur met zijn vooruitzichten voor 2020. Het aandeel daalde acht procentpunten. Er was één grote stijger: Eckert & Ziegler steeg negen procentpunten dankzij eerdere goede cijfers.

  • Rendement 2019: +28,7%
  • Sinds start (2 november 2010): +89,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!