Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Jeff Thijssen, 5 dec 2019 14:00

Column: handelen in futures nu nog makkelijker

0 0 Leestijd ongeveer

Zelfs de meest actieve beleggers weten maar weinig van futures. Een van de redenen hiervoor is het beperkte aanbod bij verschillende brokers en banken. Daarnaast is de informatieverstrekking over de werking van futures summier.

De beperkte informatie is wellicht logisch te verklaren. De meeste medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het productaanbod van een bank of broker beleggen zelf niet actief. Ook is de bank of broker er niet bij gebaat wanneer klanten op een efficiënte manier hun geld aan het werk zetten. Ze kunnen dan rente op effectenkrediet mislopen.

Handel in futures toegankelijker

Daarnaast begrijp ik dat veel beleggers futures links hebben laten liggen, vanwege de grote omvang van de contracten. Hier is dit jaar echter verandering ingekomen. De CME heeft namelijk micro mini futures geïntroduceerd. Een voorbeeld is de micro E-mini S&P 500. Deze future heeft een hefboom van 5. Dit betekent dat de omvang van het contract bij een index van 3.100 punten slechts $ 15.500 bedraagt (5 x 3.100). Om dit contract aan te houden dient een belegger slechts $ 790 aan te houden op de rekening. Indien de S&P 500 met 1% beweegt dan brengt dit slechts een verandering van $ 155 te weeg.

De toevoeging van deze futures zorgt ervoor dat het verschil tussen de verschillende beleggingsinstrumenten kleiner is geworden. De omvang factor is namelijk voor een groot deel weggenomen. Het equivalent van één micro mini S&P 500 future is nu slechts 50 stuks van werelds bekendste ETF de SPY (S&P500), zij vertegenwoordigen ook een waarde van $ 15.500. (50 x $310)

Naar mijn mening zijn de nieuwe futures van toegevoegde waarde, al was het maar omdat Nederlandse particuliere beleggers sinds 2018 geen Amerikaanse ETF’s meer mogen kopen door de Europese verordening PRIIP. Daarnaast zijn futures in mijn ogen het ideale instrument om kapitaal efficiënt aan het werk te zetten, vanwege de lage marginverplichting.

Twee gratis trainingen

Ik begrijp dat het voor veel beleggers moeilijk is om de stap te zetten, een online training kan helpen bij het leren van de basis. Beleggers die interesse hebben in futures wil ik dan ook twee gratis online trainingen aanraden. Als eerste gaat het om de training van broker Binck ‘Alles over futures’. Daarnaast raad ik ook de online training van Lynx aan ‘How to become a succesvful trader in futures’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!