Commentaar: Malieveld vol met ETF-beleggers?
Sinds 2018 geldt de Europese verordening PRIIP. Deze verplicht aanbieders van ETF’s tot het leveren van informatie in de taal waarin zij hun producten aanbieden. Deze regel heeft ertoe geleid dat de beste Amerikaanse ETF’s van de Nederlandse markt zijn gehaald. Alsof voor een fastfoodliefhebber de deuren van McDonald’s gesloten blijven.
Om onze abonnees te helpen, zette Beleggers Belangen eerder dit jaar een petitie online. Daarin stelden wij dat beleggers als gevolg van de Europese wetgeving sinds 2018 verplicht zijn om duurdere en minder goede ETF’s te kopen dan voorheen. Met als gevolg een lager rendement. Wij eisten dat de ETF’s die in de VS minstens $1 mrd onder beheer hebben, weer beschikbaar komen voor de landen van de Europese Unie.
De reacties waren aan de ene kant overdonderend en aan de andere kant muisstil. Overdonderend in die zin dat wij tientallen positieve mailtjes en telefoontjes ontvingen van beleggers die het met ons eens waren. En dat op het moment van schrijven 2142 particulieren de petitie hadden ondertekend. Dat is boven onze verwachting bij zo’n gespecialiseerd onderwerp. Het bleef echter ook muisstil: noch de politiek in Den Haag of Brussel, noch de AFM of de aanbieders van Amerikaanse ETF’s zijn volgens onze waarneming in beweging gekomen.
Malieveld vol
Daar waar de gang van zaken vorig jaar nog leidde tot Kamervragen aan de verantwoordelijke minister Wopke Hoekstra, is Den Haag dit jaar kennelijk bezig geweest met de belangen van groepen die er wél voor konden zorgen dat het Malieveld vol kwam te staan met tractoren of bouwmachines. Nu kunnen we het nadeel dat beleggers ondervinden omdat ze hun geld niet meer in Amerikaanse ETF’s kunnen steken natuurlijk best in proportie zien ten opzichte van de problematiek in het onderwijs of de gezondheidszorg. Maar zuur voor beleggers blijft de situatie zeker.
Hierbij wil ik degenen die onze petitie hebben ondertekend daarvoor hartelijk bedanken. En degenen die dit nog niet hebben gedaan oproepen dit hier alsnog te doen. Vanuit onze kant zullen wij alle betrokken óók in 2020 blijven wijzen op het belang van deze zaak voor actieve beleggers in Nederland. Ik houd u op de hoogte.