Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 9 mei 2019 11:00

Petitie: geef beleggers Amerikaanse ETF’s terug!

0 0 Leestijd ongeveer

Geef beleggers Amerikaanse ETF’s terug! Dat is de kern van de petitie die ik vorige week vrijdag in het kader van onze ‘Meimaand ETF-maand’ ben gestart.

De aanleiding is u waarschijnlijk bekend. Sinds 2018 geldt de Europese verordening PRIIP. Deze verplicht aanbieders van ETF’s (Exchange-Traded Funds) tot het leveren van informatie in de taal waarin zij hun producten aanbieden. Deze regel is bedoeld om beleggers te beschermen, maar in praktijk zijn hierdoor de beste Amerikaanse ETF’s van de Nederlandse markt gehaald.

Een en ander heeft vorig jaar begrijpelijkerwijs tot grote ophef geleid. Beleggers konden hun Amerikaanse ETF’s weliswaar in portefeuille houden, maar ze konden geen nieuwe ETF’s meer in portefeuille nemen uit het grootste beleggingsland ter wereld. Ook als gevolg hiervan besloten wij de Amerikaanse ETF’s uit onze ETF-voorbeeldportefeuille te verwijderen. Deze portefeuille is opgezet als voorbeeld voor onze abonnees. Nieuwe abonnees en/of beleggers die voor het eerst ETF’s willen aanschaffen, moeten deze portefeuille daadwerkelijk kunnen nabouwen.

Voor beleggers die niet bekend zijn met Amerikaanse ETF’s: beeldt u de situatie in dat Brussel beslist dat u als fastfoodliefhebber geen McDonald’s-restaurant meer kunt binnenlopen of een fles Coca-Cola kunt kopen in de supermarkt. Het beste wat de wereld u als liefhebber te bieden heeft, wordt u van overheidswege ontnomen! En voor beleggers heeft dit daadwerkelijk gevolgen voor hun rendement. Over het algemeen beoordelen wij Amerikaanse ETF’s namelijk als beter, en ook goedkoper, dan hun Europese soortgenoten.

Geef Amerikaanse ETF’s terug!

Om die reden vinden mijn collega’s en ik dat de Europese Unie haar burgers opnieuw in staat moet stellen om te beleggen in de beste ETF’s ter wereld. Concreet eisen wij in onze petitie dat de ETF’s die in de VS minstens een miljard dollar onder beheer hebben, weer beschikbaar worden voor de landen van de Europese Unie. Begin deze week heb ik ook de Nederlandse brokers en Europarlementariërs gevraagd onze actie te ondersteunen. Woensdag rond het middaguur hadden al een kleine 1.300 beleggers onze petitie ondertekend.

Hierbij roep ik ook u op deze petitie vandaag nog te ondertekenen. Met uw steun zullen wij de petitie eind deze maand onder de aandacht brengen van het Europees Parlement.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!