Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Uitgelicht Johan Brinkman, 28 nov 2019 09:00

Gratis beleggen ook de weg voor Nederlandse brokers

0 0 Leestijd ongeveer

Gratis beleggen is de weg die ook Nederlandse brokers op gaan. Dat blijkt uit het tiende Brokeronderzoek van Beleggers Belangen.

Wie dit najaar tegen de laagste kosten zelf wilde beleggen, kon het beste terecht bij nieuwkomer Flatex. Als handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service worden meegewogen, dan moest de debutant echter drie andere brokers laten voorgaan.

Flatex maakte afgelopen zomer zijn debuut op de Nederlandse markt voor particuliere beleggers. Beleggers Belangen rekende de kosten door voor een fictieve portefeuille met alleen Nederlandse aandelen en voor een portefeuille waarin ook Amerikaanse, Franse en Duitse aandelen zitten. Voor zowel het binnenlandse als het internationale mandje brengt de Duitse broker nul euro in rekening.

‘Met nieuwkomer Flatex lijkt de race to the bottom te zijn ingezet’, concludeert Beleggers Belangen in het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen. ‘Het is nu afwachten wanneer andere banken of brokers in Nederland gaan volgen.’ Onlangs maakte DeGiro al bekend in maart 2020 met een abonnement te komen van €2,50 per maand. Daarmee krijgen klanten de mogelijkheid om zonder transactiekosten te beleggen in Amerikaanse aandelen.

Andere tariefsverlagingen in 2020 zijn nog niet bekend. Maar ze worden door brokers niet uitgesloten. ‘Wij kijken continu naar mogelijkheden om onze tarieven verder aan te scherpen’, zegt een woordvoerder van Binck. Zijn collega bij Lynx verklaart: ‘Een verlaging hangt af van hoe de markt zich ontwikkelt en of we in staat zijn door onze schaalvoordelen verdere kostenreducering te bewerkstelligen.’

Gratis beleggen

Gratis beleggen is ook in de Verenigde Staten de weg. Op 1 oktober kondigde de Amerikaanse broker Charles Schwab aan geen transactiekosten meer in rekening te brengen voor Amerikaanse aandelen. Daarop verlaagden verschillende andere grote Amerikaanse brokers de transactiekosten naar nul. Ook in Nederland is het kostenbewustzijn groot. Kosten zijn voor Nederlandse particulieren jaar in, jaar uit de bepalende factor bij de keuze van een broker, blijkt uit onderzoek van Beleggers Belangen.

Ook dit jaar geven beleggers op de vraag welke factor het zwaarst weegt bij de keuze van een broker in ruime meerderheid (36,7%) kosten aan. Deze factor wordt gevolgd door gebruiksgemak (22,5%), handelsmogelijkheden (19,6%) en service (16,2%). Aan de online enquête over brokers die Beleggers Belangen in november uitvoerde, deden ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers mee.

‘Dit zou kansen kunnen bieden aan Flatex’, zegt hoofdredacteur Johan Brinkman van Beleggers Belangen. Inderdaad geeft 20,6% van de beleggers aan van plan te zijn het komende jaar een rekening te openen bij een andere broker. ‘Dat het gemiddelde rapportcijfer voor brokers een 8 is, maakt het echter twijfelachtig of beleggers massaal hun beleggingen zullen weghalen bij hun huidige broker’.

Het Brokeronderzoek, jaarlijks uitgevoerd door Beleggers Belangen, is het grootste onafhankelijke onderzoek naar Nederlandse brokers. Zowel banken en brokers zelf als particuliere beleggers kennen er grote waarde aan toe. In het onderzoek heeft Beleggers Belangen de dienstverlening van negen banken en brokers tegen het licht gehouden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.