Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Tip Terugblik Menno van Hoven, 11 nov 2019 12:31

Tipterugblik: AbbVie nog altijd interessant maar risicovol

0 0 Leestijd ongeveer

Het koopadvies voor AbbVie was nadrukkelijk bedoeld voor speculatieve beleggers, en in het afgelopen jaar bleek waarom. De koers van AbbVie zakte in eerste instantie hard weg, om pas in de laatste maanden te herstellen.

De tip van vorig jaar op een koers van $88 is inmiddels goed voor een kleine winst, ook al staat het aandeel nu op $85,21. AbbVie betaalde de afgelopen 12 maanden namelijk meer dan $4 dividend uit. Bovendien steeg de dollar ten opzichte van de euro. Het dividend was de reden om het aandeel te tippen en in dat opzicht stelt AbbVie niet teleur. Begin deze maand werd het dividend met ruim 10% verhoogd tot $1,18 per kwartaal. Bij de huidige beurskoers geeft dat een dividendrendement van 5,5%.

In mei besteedde ik nog aandacht aan AbbVie naar aanleiding van een lezersvraag. Het aandeel stond toen flink onder water. AbbVie blijft erg afhankelijk van ‘s werelds best verkopende medicijn Humira (voor psoriasis en reuma). Tegelijk werkt het hard om vervangende omzet binnen te halen voor als het patent voor Humira in 2023 vervalt in de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar deed het bedrijf een bod van $63 mrd op botox-producent Allergan. AbbVie verwacht deze overname begin 2020 af te ronden. Dat zal resulteren in een sterke verbetering van het risicoprofiel. Allergan is namelijk op andere gebieden actief dan AbbVie. Bovendien beschikt het over sterke vooruitzichten op langere termijn, onder meer door het gebruik van botox voor medische toepassingen.

Herstel voor koers Abbvie door outlookverhoging

Het aandeel AbbVie herstelde met name de afgelopen weken zeer sterk, mede nadat de outlook voor 2019 werd verhoogd. De derdekwartaalcijfers waren beter dan verwacht dankzij een sterke vraag naar kankermedicijn Imbruvica (omzet $1,26 mrd in jongste kwartaal) en de omzet van Humira, die minder snel terugloopt dan verwacht. Voor 2020 rekent AbbVie op een stabiele prijs voor Humira, wat analisten geruststelde. In het jongste kwartaal daalde de Humira omzet met 3,7% tot $4,94 mrd, maar dat was beter dan de $4,89 mrd waar analisten op rekenden.

Voor 2019 rekent AbbVie, dat in het jongste kwartaal een 3% hogere omzet van $8,5 mrd realiseerde, nu op een hoger dan eerder voorspelde aangepaste winst per aandeel van $8,90-8,92. Met een geschatte k/w van minder dan 10 is het aandeel nog altijd zeer goedkoop. De overname van Allergan is een sterke zet die het bedrijf over enkele jaren nieuwe omzetstromen biedt als het patent op Humira in de VS verloopt. Al met al blijven er nog onzekerheden, maar daarom staat de koers ook onder druk.

Koopwaardig maar met risico

Op $85 blijft AbbVie net als vorig jaar koopwaardig, zij het dat het risico bovengemiddeld is. Beleggers ontvangen bovendien een zeer aantrekkelijk dividend. Dat bedraagt op dit moment 5,5% en is de komende jaren zonder meer houdbaar.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.