Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 14 nov 10:11

Tip van de week: Aristocrat met uitzonderlijk hoog dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Het Amerikaanse biopharmaceutische bedrijf AbbVie ligt er na een piek eind vorig jaar slecht bij op de beurs.

Met vooral veel terughoudendheid bij analisten die reageren op de teruglopende verkopen van Humira in Europa. Het dividend is met bijna 5% uitzonderlijk hoog voor deze Aristocrat en legt een bodem onder de koers.

Verbazing

Wie zoals ik de Amerikaanse Dividend Aristocrats op de voet volgt, viel dit jaar van de ene in de andere verbazing met een aantal extreme – soms zelfs dubbele – dividendverhogingen. Eén van de absolute uitschieters is AbbVie, met een dividend dat in 2018 met ruim 50% werd verhoogd. Het in 2013 van Abbott Laboratories (dividendportefeuille) afgesplitste biofarmaceutische bedrijf biedt daardoor nu een dividend van bijna 5%. AbbVie verhoogde dit jaar twee keer het dividend tot de huidige $1,07 per kwartaal. Daarmee is deze Aristocrat momenteel uniek wat betreft de combinatie groei en hoogte van het dividend. AbbVie richt zich op ziektegebieden als als reuma, psoriasis, de ziekte van Crohn, hepatitis C, de ziekte van Parkinson en (bloed)kanker. AbbVie’s Humira voor de behandeling van psoriasis en reuma is ‘s werelds best verkopende geneesmiddel en goed voor twee derde van de omzet van het bedrijf. Die grote afhankelijkheid van Humira, in het jongste kwartaal goed voor een 9% hogere omzet van $5,1 mrd, drukte recent de koers.

AbbVie ziet steeds meer druk op de verkopen van Humira in Europa, waar biosimilars voor prijsdruk zorgen. Op de belangrijkste Amerikaanse markt hoeft AbbVie pas rond 2023 te vrezen voor concurrentie van biosimilars. AbbVie verhoogde wel zijn wpa-taxatie voor 2018 tot $7,90-7,92. Voor 2019 rekent het bedrijf op een dubbelcijferige winstgroei. De komende jaren blijven de vooruitzichten prima voor het bedrijf, dat met succes vol gas geeft met nieuwe producten om op termijn minder afhankelijk te worden van Humira. De ijzersterke cashflow biedt hier veel flexibiliteit. De recente koerstik levert met name voor de meer speculatieve belegger een mooie kans op voor AbbVie, dat met een geschatte k/w van 11 laag gewaardeerd wordt. Analisten blijven de ontwikkelingen omtrent Humira met argusogen volgen, maar tot ten minste 2022 hoeven beleggers hier weinig te vrezen. Wel zijn de vooruitzichten op de langere termijn nog altijd onzeker en dat verklaart dan ook het koersverloop dit jaar. Het hoge dividend, dat ook de komende jaren gewoon verder verhoogd zal worden, vormt in ieder geval een bodem onder de koers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!