Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Karel Mercx, 4 nov 2019 14:00

Waarom Prosus nog steeds koopwaardig is

0 0 Leestijd ongeveer

Investeringsmaatschappij Prosus werd in september in één klap een van de grootste bedrijven aan de Amsterdamse beurs. De deelnemingen van het bedrijf zijn aantrekkelijk. En eentje in het bijzonder.

Sinds 11 september dit jaar heeft investeringsmaatschappij Prosus een notering aan de beurs van Amsterdam. Het bedrijf maakte fortuin door in 2001 2.961.223.600 aandelen te kopen in het Chinese technologiebedrijf Tencent, actief in sociale media en computerspellen. Voor dat belang telde het $32 miljoen neer. In de achttien daaropvolgende jaren is Tencent uitgegroeid tot de nr 23 op de lijst met grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. In Azië is het nummer 3. Met zijn enorme berg aandelen is Prosus de grootste aandeelhouder van Tencent, zelfs nog voor ETF’s en de beleggingsfondsen.

De koers van Tencent is HKD321,60. De HKD/EUR-koers bedraagt 0,1144. Een snelle rekensom leert dan dat het belang van Prosus in Tencent €108,9 mrd waard is (2.961.223.600 maal 321,6 maal 0,1144). Dit belang kan momenteel op de beurs van Amsterdam worden gekocht voor €100,7 mrd. Hiermee is Prosus het op twee na grootste bedrijf op de Amsterdamse beurs, na Unilever (€145 mrd) en Shell (€207 mrd).

Grote voorsprong door aandelen Tencent

Om te onderzoeken of de aandelen Prosus een aantrekkelijke belegging zijn, moet je eerst kijken of de aandelen van Tencent het kopen waard zijn. Ikzelf ben enthousiast over Tencent, met name omdat het bedrijf een grote technologische voorsprong heeft. Zo wordt vrijwel alles wat Tencent introduceert op zijn apps voor sociale media, jaren later gekopieerd door de westerse marktleider Facebook. In Wechat, de WhatsApp van China, is het bijvoorbeeld al jaren mogelijk om betalingen te doen. Facebook is er nu pas (in de Verenigde Staten) mee aan het testen en experimenten.

Wie belegt in Prosus, krijgt het aandeel Tencent met korting. Maar dat is nog niet alles. Aandeelhouders krijgen er namelijk nog tientallen belangen bij die kunnen uitgroeien tot echt grote en winstgevende wereldwijde spelers. Denk bijvoorbeeld aan de snelgroeiende thuisbezorgmarkt. Daar heeft Prosus belangen in Ifood (marktleider in Zuid-Amerika), Delivery Hero (meer dan 40 landen wereldwijd) en Swiggy (marktleider in India).

Uitbreiden in India

Thuisbezorgen is een belangrijke groeimarkt voor Prosus en daarom heeft het bedrijf zich onlangs gemeld om ook het Britse Just Eat over te nemen. De investeringsmaatschappij biedt €5,7 mrd en probeert daarmee het Nederlandse Takeaway.com af te troeven dat 20% minder had geboden. Wat bestellingen betreft, groeit Prosus nu al met meer dan 100% per jaar. Als de overname van Just Eat lukt, zullen die percentages nog hoger worden.

Prosus wil daarnaast ook het portfolio uitbreiden met India, dat het bedrijf als een belangrijke groeimarkt beschouwt. Ook ik denk dat India zich de komende tien jaar zal ontwikkelen tot een van de belangrijkste markten wereldwijd. Ik ben dan ook blij dat dit steeds meer een speerpunt van Prosus wordt. Het bedrijf investeerde er onlangs $40 mln in het logistieke bedrijf ElasticRun, dat voor leveringen handig gebruik maakt van een netwerk van kleine winkels. Andere belangrijke groeimarkten voor Prosus zijn Payments & Fintech, Social & Internet Platforms en Travel.

Financiële degelijkheid

Het groeiverhaal van Prosus ziet er aantrekkelijk uit, maar het is essentieel om ook naar de financiële degelijkheid van een bedrijf te kijken. Het management moet immers wel de tijd hebben om zijn strategie te kunnen uitvoeren. Mocht de wereldeconomie een keer goed tegenzitten, dan mag dat geen bedreiging vormen voor het voortbestaan van de onderneming.

Bij het beoordelen van de financiële degelijkheid kijk ik primair naar twee zaken. De eerste en belangrijkste daarvan is hoeveel vermogen en hoeveel schuld op de balans staat. Met $9,16 mrd aan cash en $3,45 mrd aan schuld staat het bedrijf er stevig voor.

Obligatiebeleggers

Het tweede waar ik altijd naar kijk zijn de obligatiebeleggers. Dit zijn wiskundigen die altijd hun huiswerk maken. Met obligaties is de maximale winst bekend. Daardoor zullen obligatiebeleggers niet gaan dromen over mooie koersrendementen, zoals aandeelhouders.  Wel, in het afgelopen jaar is een lening die Prosus in de markt heeft gezet met afloopdatum 6 juli 2027 en een rente van 4,95%, opgelopen van 93,93 naar 100,52.

Dit betekent dat het huishoudboekje van Prosus er volgens obligatiebeleggers steeds beter uit gaat zien. De omzet van het bedrijf groeide in de afgelopen 12 maanden met 30% tot $18 mrd en de 12 maanden daarvoor met 51%. Ook de winst groeit hard: de afgelopen 12 maanden met 23% en de 12 maanden daarvoor met 68%. Wat de cashflow betreft zagen we zowel in de laatste 12 maanden als de 12 maanden ervoor een negatief cijfer, maar het is mijn verwachting dat de cashflow ergens in de komende jaren in de plus zal komen.

Koers Tencent cruciaal voor koers Prosus

De afgelopen jaren stond Prosus genoteerd aan de beurs van Johannesburg. In die jaren ging het dividend met 10% per jaar omhoog. Prosus heeft nog niet laten weten of dit beleid zal worden voortgezet nu het bedrijf in Amsterdam genoteerd staat. Gezien de sterke groeicijfers ga ik daar echter wel van uit. Wie het aandeel wil kopen, moet zich echter wel realiseren, dat de koersbewegingen sterk worden gedreven door die van Tencent. Gaat dat aandeel op de beurs van Hongkong een paar procent onderuit, dan zal de aandelenkoers van Prosus in Amsterdam ook met een paar procent dalen.

In december zal Prosus hoogstwaarschijnlijk worden opgenomen in de AEX-index. Dit zorgt voor extra aankopen doordat ETF’s op de AEX massaal aandelen Prosus moeten gaan kopen. Daarnaast zal Prosus in 2020 in steeds meer Europese indicies worden opgenomen, waardoor nog meer ETF-aanbieders het aandeel moeten gaan kopen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat, naast Tencent, ook een aantal andere deelnemingen Prosus op de lange termijn zal uitgroeien tot grote spelers. Het belang van het belang in Tencent zal daarmee teruglopen. De korting die er nu nog is op het aandeel Tencent zal daarmee verdwijnen, net als de korting op al die andere Prosus-deelnemingen.

Cijfers

Op 22 november komt Prosus met resultaten naar buiten. Bij die gelegenheid zullen wij opnieuw aandacht schenken aan deze grootste technologie-investeerder ter wereld. In de tussentijd handhaaf ik het koopadvies. Wie belegt in Prosus, koopt het aandeel van internetgigant Tencent met korting en krijgt er deelnemingen in tientallen andere bedrijven gratis bij. Een zeer aantrekkelijk verhaal.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!