Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Actueel Jeff Thijssen, 23 okt 2019 10:42

Beurzen vandaag: AkzoNobel, Heineken, Brunel en de chipsector

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoersen van chipfondsen op het Beursplein stonden onder druk, omdat een belangrijke chipfabrikant uit de VS gisteren nabeurs met cijfers kwam. Daarbij waarschuwde het beleggers dat het vierde kwartaal flink zal tegenvallen.

De Amsterdamse beurs is de lager van start gegaan. De AEX-index (-0,4%) stond een halfuur na opening licht in het rood, op 574 punten. Ook de AMX-index (-0,4%) kleurde rood.

Een lichtpuntje op de beurs was AkzoNobel (+1,3%) dat met cijfers kwam. Het bedrijfsresultaat kwam uit op € 300 mln een toename van 23% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de omzet nam licht toe. Daarmee lagen de cijfers in lijn met de verwachting onder analisten. Het concern kondigde daarnaast aan dat het opnieuw van plan is om eigen aandelen in te kopen. Het aandeel AkzoNobel stond een half uur na opening 1,3% in de plus.

Bierbrouwerij Heineken heeft een nettowinst behaald over de eerste negen maanden van € 1,7 mrd. Dat is een groei van circa 4,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in Azië wist het bedrijf meer bier te verkopen. In Europa en de VS stagneert de groei van de omzet. De verwachtingen voor het hele jaar werden iets naar beneden bijgesteld. De brouwerij gaat nu uit van een verbetering van het bedrijfsresultaat met 4%. Eerder ging het nog uit van 5%. Het aandeel stond een half uur na opening 1,7% in de min.

Brunel kwam gisteravond nabeurs met een winstwaarschuwing naar buiten. Het bedrijf staat vandaag ruim 20% lager, later vandaag volgt nog een artikel over de gevolgen van de waarschuwing.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • AkzoNobel +1,3%
 • Aperam +0,7%
 • Royal Dutch Shell +0,6%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Besi -2,0%
 • Heineken -1,7%
 • ASML -1,5%

EUROPA

De Eurostoxx50-index stond een half uur na opening 0,4% in de min op 3592 punten.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Daimler +0,4%
 • Siemens +0,3%
 • ENI +0,4%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • SAP -1,7%
 • ASML -1,5%
 • Amadeus -1,4%

 VERENIGDE STATEN

De Dow Jones-index is dinsdag 0,2% lager gesloten, op 26.788 punten. Ook de S&P 500 (-0,4%) en de Nasdaq (-0,7%) sloten de handelsdag af in het rood.

Beleggers verwerkten weer een flink aantal kwartaalcijfers die wisselend werden ontvangen. The Travelers Companies verloor 8,3%, de verzekeraar moest extra geld opzij zetten voor toekomstige claims en rechtszaken. Procter & Gamble steeg met 2,6%. De nettowinst in het laatste kwartaal kwam uit op $3,6 mrd, een toename van 13% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast verhoogde P&G de outlook voor het lopende boekjaar. Het bedrijf verwacht nu dat de omzet zal toenemen met 3 tot 5%. Eerder werd er nog uitgegaan van een groei van 3 tot 4%.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Procter & Gamble +2,6%
 • UnitedHealth Group +2,3%
 • United Technologies +2,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • The Travelers Companies -8,3%
 • McDonald’s -5,0%
 • Merck & Co -3,8%

GRAFIEK VAN DE DAG

Chipfabrikant Texas Instruments verloor dinsdag na beurs bijna 10%. Het bedrijf waarschuwde beleggers dat het resultaat in het vierde kwartaal naar verwachting flink minder zal zijn dan eerder gedacht. Texas Instruments verwacht dat de winst per aandeel in het vierde kwartaal zal uitkomen tussen de $0,91 en $1,09, en dat is fors lager dan de $1,49 waar analisten op voorhand van uitgingen. De vraag die nu zal rijzen is of het een bedrijfsspecifiek probleem is of dat het ligt aan de markt in zijn algemeenheid. Texas Instruments heeft namelijk een brede klantenkring en biedt een groot scala aan producten aan.

Grafiek Texas Instruments

AGENDA

16.00 uur, EU, Consumentenvertrouwen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.