Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 12 okt 12:00

Morgan Stanley vindt dat ArcelorMittal te hard is afgestraft

0 0 Leestijd ongeveer

Morgan Stanley verlaagt de winsttaxatie voor de staalfabrikant maar blijft enthousiast over het aandeel. Want de koers van ArcelorMittal is te hard afgestraft

De vraag naar staal lijkt steeds verder te verslechteren, vreest Morgan Stanley. Dat komt vooral door moeizame ontwikkelingen in de auto-industrie, die goed is voor 27% van eindmarkten van staalproducent ArcelorMittal. Maar de broker ziet ook de vraag naar staal vanuit machinesector afnemen. Het gevolg is een voortgaande daling van de staalprijzen van ArcelorMittal.

Morgan Stanley verlaagt daarom zijn verwachting voor de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa (ebitda) voor het derde kwartaal van $1,17 mrd tot $896 mln. Voor het vierde kwartaal rekent de broker nu op een ebitda van $1,13 mrd in plaats van $1,38 mrd. Daardoor gaat de taxatie voor de winst per aandeel voor heel 2019 met maar liefst 38% omlaag, tot $0,82. Voor 2020 verlaagt Morgan Stanley de winsttaxatie met 12% tot $2,13.

Koers ArcelorMittal te hard afgestraft

Het aandeel is echter wel erg hard afgestraft, meent de broker. De koers-boekwaardeverhouding bedraagt inmiddels 0,3. Dat is hetzelfde lage niveau als in het eerste kwartaal van 2016. Toen maakten beleggers zich zorgen over de grote Chinese staaluitvoer en over de schuldenlast van ArcelorMittal.

De financiële situatie van het staalbedrijf is echter sterk verbeterd. De schuldpositie (verminderd met cash op de balans) zal dalen van $17,3 mrd in maart 2016 tot naar verwachting $10,2 mrd eind dit jaar. Morgan Stanley heeft vertrouwen in de plannen van ArcelotMittal om de schuld verder terug te brengen tot $7 mrd. Bovendien zal de vraag naar staal in de loop van 2020 naar verwachting stabiliseren en zal het aanbod zijn teruggebracht. Morgan Stanley handhaaft daarom het koopadvies voor ArcelorMittal maar verlaagt wel het koersdoel met €1 tot €20.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.