Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Beleggingsfondsen Harry Geels, 8 okt 2019 14:00

Groei technologie flink ter discussie

0 0 Leestijd ongeveer

Technologie is de best presterende aandelensector sinds begin 2009. Er klinken echter, vooral vanuit contrair oogpunt, steeds meer twijfels over de houdbaarheid van de mooie rendementen. Optimisten menen dat we nog maar midden in de technologische revolutie zitten.

Wie naar de grafiek van de wereldwijde technologie-index kijkt, krijgt waarschijnlijk duizelingen, althans als begin 2009 als beginpunt wordt genomen. De MSCI World Information Technology Index is sinds het eind van de kredietcrisis – althans het eind vanuit het oogpunt van de beurzen – met 620% gestegen. De brede MSCI World kon over dezelfde periode ‘slechts’ 275% bijschrijven.

Het is nog veel gekker: een belangrijk deel van de stijging van de MSCI World komt op conto van de technologiesector. De gemiddelde jaarwinst van de MSCI World over het afgelopen decennium bedraagt 12,4%. De MSCI World exclusief technologie komt uit op ‘maar’ 8,3% per jaar. Een derde van de stijging van de wereldwijde aandelenmarkten (exclusief opkomende markten) komt dus op conto van technologie.

Daarbinnen is het de Amerikaanse technologiesector die de toon zet. De bekende FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) maakten in januari 2013 nog geen 3% uit van de MSCI World Index, maar sinds begin 2018 schommelt dit percentage rond de 7,5%. Aan het begin van de eeuw lag het percentage nog onder de 1%, mede omdat een aantal van de FAANG-aandelen nog niet op de beurs stonden. In elk geval bepalen nu dus vijf Amerikaanse technologieaandelen voor 7,5% de prestaties van de wereldindex.

Debat

Er heerst een stevig debat over de houdbaarheid van de hoge rendementen van de technologiesector. Simon Evan-Cook van Premier Asset Management gelooft bijvoorbeeld in de ‘ten-year tell’. Sectoren die het zeven tot maximaal tien jaar goed hebben gedaan, gaan daarna relatief veel minder goed presteren.

Als we inderdaad vanaf begin deze eeuw kijken, ontstaat voor de technologie een heel ander plaatje dan als we alleen het laatste decennium bezien. Door de ineenstorting van de sector in de jaren 2001 en 2002 zijn beleggers die in 2000 in technologiesaandelen stapten veel minder goed bedeeld. Dan komt de sector niet verder dan een schamele +2% per jaar, dus inclusief de goede prestaties sinds de kredietcrisis. Over de periode eind 2000 tot begin 2008 behoorde technologie tot de slecht presterende aandelensectoren. De technologiesector werd grotendeels genegeerd door beleggers. De wonden van het klappen van de techbubble moesten eerst genezen.

Maar niet iedereen is overtuigd van de ‘boom-and-bust cycle’ van sectoren die zich over een bepaalde maximale periode zou moeten voltrekken. De grootste belegger ter wereld, het Noorse staatsoliefonds, heeft recent aangegeven $100 mrd van de aandelenportefeuille te heralloceren van Europa naar de VS, mede om te profiteren van de ontwikkelingen in de Amerikaanse technologiesector.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Middenin de revolutie

Diverse analisten zijn het ook niet eens met het argument dat sectoren ‘mean reverting’ zouden zijn. Dat betekent dat sectoren soms heel dominant in een index zijn, en daarna weer veel minder. Volgens bijvoorbeeld George Cooper, fondsbeheerder bij Equitile, zijn industriële revoluties niet ‘mean reverting’. ‘Niemand ging ooit terug van de auto naar het paard’. Hij meent dat er nu sprake is van een technologische revolutie en dat we daar pas middenin zitten. Een beperkt aantal bijzondere bedrijven, waarvan de meeste uit de VS komen, ‘transformeren nu de wereldeconomie’.

Er moet overigens onderscheid worden gemaakt tussen een goed beleggingsverhaal hebben en rendement maken. We zitten inderdaad in de technologische revolutie, als opvolger van de industriële revolutie die weer volgde op de agrarische revolutie. Maar wie midden in de industriële revolutie in auto- of spoorwegbedrijven ging beleggen is daar niet per se rijk mee geworden.

Waarderingen

Dan is er nog het punt van de waarderingen. De koers-winstverhoudingen van de technologiesector behoren tot de hoogste van de aandelenmarkten. Statistici wijzen er op dat hoe hoger de koers-winstverhoudingen zijn, hoe lager de toekomstige rendementen. Dick Costolo, de voormalige ceo van Twitter, zegt tegen CNBC dat de waarderingen in de sector ‘schuimend’ zijn, vrij vertaald ‘duur’, uitzonderingen daargelaten. Anderzijds zegt hij dat trends vaak erg sterk zijn en dat markten zich lastig laten timen.

Er zijn veel mooie technologiebedrijven die bijna monopolistische posities hebben en die hun waarderingen meer dan waard zijn. Er komen ook steeds nieuwe technologieën, vaak eerst van kleinere bedrijven die daarna groot worden, of door de techgiganten worden overgenomen. Sommige bedrijven zijn ook lastig te waarderen, omdat we nu nog niet weten in welke mate ze de wereld gaan veranderen. Een mooi voorbeeld is Facebook, dat nu een koers-winstverhouding van 30 heeft. Duur, maar wellicht gaat Facebook’s cryptomunt Libra wel de betaalwereld omver gooien.

Beleggingsstrategie voor investeren in technologiesector

De toekomst zal uitwijzen wie de winnaar van het technologiedebat wordt. Dit is wellicht een onbevredigende constatering. Een manier om hier als belegger mee om te gaan is technologie een (belangrijke) plaats in de portefeuille te geven, maar goed te blijven spreiden, ook met sectoren waar nu niemand naar kijkt. Denk daarbij onder andere aan sterk ondergewaardeerde sectoren als de grondstoffensector. De tabel bevat een aantal actieve beleggingsfondsen met een goede invulling van technologie.

Het is overigens opvallend dat veel actieve beheerders lastig de relevante indices zoals de MSCI World Information Technology, kunnen verslaan (zie ook kader). Een ETF op deze index zou dus ook een goede optie zijn. Dit geldt overigens voor meer sectoren. Actief beheer wordt lastiger als het universum kleiner wordt, want er is dan gewoon minder te kiezen. Bij de technologiesector speelt verder mee dat de relevante indices worden gedomineerd door met name de technologiereuzen, zoals de bovengenoemde FAANG-aandelen. Als die het goed doen, zoals we de laatste tien jaar hebben gezien, is outperformance lastig. Actieve beheerders hebben namelijk over het algemeen de neiging risico’s te beperken. Ze willen daarom geen extra grote posities innemen in de grote namen.

Kooptip: Blackrock World Technology Fund (BGF)
De prestaties van het Blackrock World Technology Fund blijven keurig in lijn met die van de index. Morningstar meent niettemin dat er sprake is van een mooie prestatie omdat de huidige fondsbeheerder, Tony Kim, sinds zijn aantreden in juni 2013 wel een outperformance heeft laten zien. Kim heeft tot en met augustus 2019 maar liefst 23,2% rendement per jaar gemaakt, 5,7 procentpunt meer dan de benchmark die het fonds hanteert. Vanwege deze outperformance en zijn inmiddels 23 jaar ervaring geeft Morningstar het fonds een Silver-rating. De strategie van Kim bestaat vooral uit het selecteren van bedrijven die nog in de eerste groeifase zitten en die in potentie een ‘ontwrichtende’, wereldveranderende technologie bezitten. Zo begon hij meteen bij zijn aantreden te beleggen in cloudbedrijven. Kim probeert zich niet zoveel van de benchmark aan te trekken en een geconcentreerde portefeuille te bouwen van subsectoren waarin hij sterk gelooft. Hij deelt het universum op in zes segmenten: hardware, software, internet, semiconductors, diensten, gaming en data centres. Daaruit kiest hij zijn aandelen in twee delen: kern- en opportunistische beleggingen. De kern beslaat 50-60% van het totaal, en bestaat uit de grotere bekende namen. Opportunistisch zijn vooral de beleggingen in kleinere bedrijven met een ontwrichtende technologie. Hoewel Kim opereert in een team van drie mensen, is het fonds wel erg afhankelijk van zijn prestaties. Morningstar spreekt zelfs van een ‘key person risk’.
Top 10 holdings BGF World Technology%
Microsoft Corp4,50
Tencent Holdings Ltd3,62
Amazon.com Inc3,38
Alphabet Inc A3,31
Twilio Inc A3,28
Alibaba Group Holding Ltd ADR2,86
Apple Inc2,37
Salesforce.com Inc2,17
Adobe Inc2,00
ServiceNow Inc1,92

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!