Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 6 okt 2019 12:00

Bedrijven met een eeuwig dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Tegenwoordig bestaan beursgenoteerde bedrijven gemiddeld 16 jaar, maar sommige aandelen betalen al meer dan honderd jaar dividend. In Europa zijn eeuwelingen uiterst zeldzaam. Welke aandelen hebben de laatste honderd jaar geen enkel dividend gemist?

Van de tien oudste bedrijven ter wereld komen er acht uit Japan. Zo werd Nishiyama Onsen Keiunkan naar eigen zeggen opgericht in het illustere jaar 705. Het hotel wordt al 52 generaties lang door dezelfde familie uitgebaat. Maar het heeft geen beursnotering. Nooit gehad ook.

StoraEnso is voor zover bekend de oudste onderneming ter wereld met een beursnotering. Het begin van het fusiebedrijf dateert van 1288. Het Zweedse mijnbouwbedrijf Stora Kopperberg ging in 1988 op in de Finse papierfabrikant Enso-Gutzeit. Het fusiebedrijf trok in 1996 naar de beurs, waar het de notering van Enso-Gutzeit uit 1916 voortzette.

Het oudste Nederlandse bedrijf met een beursnotering is Porceleyne Fles, dat in 1653 werd opgericht. De fabrikant van sieraardewerk, bestek, kookpannen en kristallen voorwerpen noteert sinds 1954 aan de beurs van Amsterdam.

Op de Brusselse beurs is Sofina de nestor. De Belgische investeringsmaatschappij werd op 26 maart 1898 opgericht als een onderneming met ingenieurs- en financieringsactiviteiten. Het beursdebuut volgde in 1910. Echter, Sofina betaalt pas sinds 1956 onafgebroken dividend. Het jaarlijkse dividend wordt anno 1977 wel telkens weer verhoogd.

Sofina is slechts enkele maanden ouder dan Co.Br.Ha, het bedrijf met de oudste Belgische beursnotering. De moedermaatschappij van Brouwerij Haacht zag op 14 juni 1898 het levenslicht. Het bedrijf verlaagde de voorbije 30 jaar nooit in het dividend, dat sinds 1908 ononderbroken wordt uitgekeerd. Co.Br.Ha. is met een dividendtrackrecord van 111 jaar een echte eeuweling.

Honderd jaar dividend

De casus van Brouwerij Haacht is niet uniek. Maar wat heeft het bedrijf in de voorbije honderd jaar allemaal meegemaakt? De nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis van de jaren ’70, de eerste Golfoorlog, de zeepbel met internetaandelen, de Grote Financiële Crisis en de bearmarkten daar tussen in.

Sommige bedrijven trekken zich van dit alles niets aan en betalen al meer dan honderd jaar dividend. Onderstaande lijst telt naast de Belgische bierbrouwer 23 Amerikaanse en 8 Canadese bedrijven, maar is zeker niet uitputtend. De Canadezen hebben trouwens allemaal een secundaire beursnotering op Wall Street.

centenairs

Op de lijst is Japan een opvallende afwezige. Dat is opmerkelijk omdat in dat land vandaag de dag nog 967 bedrijven actief zijn die voor het jaar 1700 werden opgericht. Speurtochten op het internet met betrekking tot Japanse eeuwelingen bleven echter vruchteloos. Denkt u dat er aandelen ontbreken of er niet in thuishoren, laat ons dat dan even weten, waarvoor onze eeuwige dank!

Centenairs en de tand des tijds

Als u de aandelen van eeuwelingen koopt, moet u zich geen zorgen maken over de brexit, de handelsoorlog, recessies en een nieuw bearmarkt op de beurs. Of over het feit dat de levensvatbaarheid van bedrijven steeds korter wordt. Stokoude bedrijven hebben het allemaal al eens meegemaakt. Ze hebben de tand des tijds doorstaan. Ze zijn daarmee, beter dan de mens, bestand tegen de sleet door ouderdom.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!