Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 28 sep 2019 11:00

IMCD op lijstje favoriete chemie-aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese chemiesector heeft een transformatie ondergaan maar beleggers blijven sceptisch, meent BofAML.

De afgelopen tien jaar heeft de Europese chemiesector geprobeerd zichzelf opnieuw uit te vinden. De chemiebedrijven wilden weg van de volatiele bulkchemie. Dat had verschillende redenen, zegt Bank of America Merrill Lynch (BofAML) in een uitgebreid sectorrapport. In bulkchemie hadden chemiebedrijven weinig controle over de verkoopprijzen. Dat zorgde voor grote winstschommelingen. Bovendien kregen Europese chemiebedrijven in bulkchemie met steeds meer concurrentie uit China en het Midden-Oosten te maken. Ook lag de kostenbasis van de Europese chemie hoger dan bij concurrenten uit de VS en het Verre Oosten. Amerikaanse chemiebedrijven profiteerden door de schalie-olie van lagere energiekosten, terwijl producenten uit het Verre Oosten lagere loonkosten hadden.

Aandeelhouderswaarde

De Europese chemiebedrijven hebben hun activiteiten naar speciaalchemie of meer defensieve segmenten in de chemiesector verlegd. Met als gevolg dat de meeste Europese chemiebedrijven er nu heel anders uitzien dan tien jaar geleden. En dat is maar goed ook, stelt BofAML. Beleggers blijven echter sceptisch en geven de sector geen hogere waardering. De broker kan zich daar ook wel iets bij voorstellen. De activiteiten van de Europese chemiebedrijven zijn nu meer gefragmenteerd en de prijzen van veel producten zijn volgens BofAML lastiger te volgen voor analisten. Bovendien is de transformatie van de Europese chemiesector met veel fusies en overnames gepaard gegaan. BofAML berekende dat sinds 2012 Europese chemiebedrijven voor €60 mrd aan overnames hebben gedaan en activiteiten ter waarde van €33 mrd hebben afgestoten. Die waren niet allemaal even succesvol: 23 van 43 door de broker geanalyseerde transacties hebben aandeelhouderswaarde vernietigd.

Favorieten

Daarom behoren IMCD en Symrise tot de favoriete chemie-aandelen van BofAML. Het management van zowel IMCD als Symrise heeft een goed acquisitie-track record. Verder is de broker enthousiast over de meer cyclische en laag gewaardeerde aandelen Arkema en Lanxess, bedrijven die voldoende mogelijkheden hebben om via verstandige acquisities verder te groeien. Solvay, dat een weinig gelukkige acquisitiestrategie kende, kan profiteren van een verandering van het topmanagement. Voor Umicore ziet BofAML groeikansen in oplaadbare batterijen en recycling. De twee laatste sectorfavorieten van de broker zijn meer defensief van aard: Air Liquide (industriële gassen) en Givaudan (geur- en smaakstoffen en voedingsingrediënten). Minder enthousiast is de broker over onder andere BASF en AkzoNobel, die beide op ‘verkopen’ staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.