Stap uit de Britse pond vanwege de brexit
Met een longpositie op het paar GBP/USD hoopte valuta-expert Koen Lauwers vorig jaar dat het gezond verstand zou zegevieren en een harde brexit kon worden afgewend. Die hoop bleek ijdel, want politieke spelletjes hadden de overhand.
De nieuwe premier Boris Johnson stuurt zelfs openlijk aan op het verlaten van de Europese Unie zonder akkoord. Een en ander bleek dramatisch voor het Britse pond, dat tegenover de Amerikaanse dollar terugviel onder de grens van 1,20. Dit was het laagste niveau sinds 1984.
De jongste weken weegt het brexit-verhaal iets minder op de munt, waardoor de GBP/USD herstelde naar 1,25. Politiek is er echter nog geen oplossing in zicht.
Het is op dit moment volgens Lauwers nog onzeker of de Britse economie een recessie zal weten te vermijden. In het tweede kwartaal kromp het bbp met 0,2% op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal wordt opnieuw op een licht positief groeicijfer gerekend, maar negatieve verrassingen zijn niet uit te sluiten.
Stap uit de Britse pond
Samengevat blijft de onzekerheid voor de Britse munt op korte termijn erg groot. Er zijn op dit moment nog verschillende scenario’s mogelijk. Maar bij een harde brexit is er een grote kans op een nieuwe duikeling tot onder de 1,20. Om die reden verwijdert Beleggers Belangen het valutapaar uit de selectie kooptips.
Lees hier welke valutaposities u volgens Beleggers Belangen nu wel kunt innemen om met een horizon van twaalf maanden een mooi rendement te maken.
Direct beleggen in valuta’s
Op de forexmarkten worden steeds twee valuta’s tegenover elkaar genoteerd. Dit zijn de zogenoemde valutaparen. De meeste valutaparen worden 24 uur per dag verhandeld. Door de hoge liquiditeit zijn de transactiekosten laag. Lees hier meer over direct beleggen in valuta’s.