Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Pensioenportefeuille: winst voor goud en obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Een positieve ontwikkeling van obligaties, goud en de dollar compenseerde een tamme week voor het aandelensegment van de Pensioenportefeuille. De iShares $ Corp Bond ETF had een opvallend goede week.

Grote verschillen

Het rendement van de Pensioenportefeuille steeg afgelopen week met slechts 0,1 procentpunt tot 11,8% over heel 2019. Binnen de portefeuille waren er echter wel degelijk grotere verschillen zichtbaar. Het aandelensegment – dat een weging heeft van 53,5% – verloor afgelopen week 0,2%. Dat kwam vooral door de zwakte in aandelen uit opkomende landen. De iShares EM Dividend ETF verloor 2,1%, het Comgest Growth Emerging Markets Fund 1,4% en het Skagen Kon-Tiki Fund 1,2%. Over heel 2019 liggen de rendementen van onze aandelenbeleggingen in opkomende landen tussen de 9,8 en 14,2%. Dat is redelijk, maar wel duidelijk minder dan de rendementen van Amerikaanse en Europese aandelen van 17-26% over heel 2019.

pensioen portefeuille

Wisselend

Obligaties en goud hadden een betere week dan aandelen. Goud won 1,5%, in euro’s gemeten. Het obligatiedeel van de portefeuille won afgelopen week 0,7%. Met een winst van bijna 1,8% was de iShares $ Corp Bond ETF  de best presterende portefeuillepositie (zie kader). Obligaties uit opkomende markten presteerden wisselend. Het rendement op de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF bleef ongewijzigd. Maar iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF – die belegt in in dollars uitgegeven obligaties uit opkomende landen – won bijna 1,2%. Daarmee lopen de dollarleningen uit opkomende landen verder uit op de in lokale valuta’s uitgegeven leningen. De iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF staat dit jaar op een winst van 17,1% (in euro’s), de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF op ‘slechts’ 11,7%.

Obligatie-ETF aan kop
Met een rendement van 20,1% is de iShares $ Corp Bond ETF na het Comgest Growth Europe Fund (+26,1%) dit jaar de best presterende positie in de Pensioenportefeuille. De iShares $ Corp Bond ETF belegt in solide, in dollars, uitgegeven bedrijfsobligaties. Alles zit dit jaar mee voor deze ETF. De Amerikaanse tienjaarsrente is met bijna een procentpunt gedaald, terwijl de risico-opslag op de dollar-bedrijfsobligaties met 23% is teruggelopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!