Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 18 sep 2019 16:00

Column: Onrealistische verwachtingen

0 0 Leestijd ongeveer

Collega Jeff Thijssen stipte onlangs terecht aan dat beleggers die een vermogensbeheerder in de arm willen nemen, moeten vragen welke maatregelen deze neemt om beleggers te beschermen tegen een toekomstige crisis op de financiële markten.

Die vragen zijn niet alleen van belang om helder te krijgen hoe de vermogensbeheerder te werk gaat, maar ook om uzelf te beschermen. Uit een enquête van Schroders onder 25.000 beleggers wereldwijd blijkt namelijk dat zij door een roze bril kijken. Wereldwijd verwachten beleggers voor de komende vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,7%. Vorig jaar was dat nog 9,9%. Nederlandse beleggers zijn iets voorzichtiger, maar verwachten over dezelfde periode nog altijd een totaalrendement van 9% per jaar. Vorig jaar was dat 8,3%.

Schroders vermoedt dat het optimisme gestoeld is op de rendementen die de afgelopen tien jaar zijn behaald. Over de periode 2008-2018 realiseerde de MSCI World-index een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,3%. Tegelijkertijd geeft echter 54% van de Nederlandse beleggers aan ontevreden te zijn over de opbrengsten van hun beleggingen over de afgelopen vijf jaar. Wereldwijd ligt dit percentage op 51. Dit terwijl maar liefst 62% van de ondervraagden zichzelf op het gebied van beleggingen omschrijft als ‘expert’ of ‘gevorderd’ en ook nog eens 77% van de respondenten minstens eens keer per maand kijkt hoe hun beleggingen ervoor staan.

Stressvolle tijden

Hier schuilt waarschijnlijk een van de belangrijkste problemen. In het algemeen wordt namelijk aanbevolen om beleggingen vijf jaar vast te houden, maar gemiddeld zijn mensen 2,6 jaar belegd in producten voordat ze overstappen of de belegging verkopen. Dit kortetermijndenken wordt versterkt door marktvolatiliteit, aangezien slechts 18% van de beleggers in deze tijdsspanne vasthoudt aan het oorspronkelijke plan.

Wilt u in deze stressvolle tijden het risico van uw beleggingsportefeuille verminderen? Dan adviseert Schroders ondanks de negatieve rente te beleggen in obligaties. Niet alleen zorgt dat voor diversificatie in de portefeuille, maar er is ook een relatief sterke correlatie tussen obligaties en aandelen. Obligaties doen het beter in tijden dat de aandelenmarkten het moeilijk hebben. Tijden die volgens mij dichterbij zijn dan veel beleggers denken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!