Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 11 sep 2019 16:54

Column: vergeet niet om te vragen

0 0 Leestijd ongeveer

Onlangs ontving ik een e-mail van een van onze lezers naar aanleiding van het artikel ‘Opties schrijven is een vak apart’.

Het fascineerde deze lezer dat het simpelweg maandelijks schrijven van een at-the-money putoptie op de S&P500 SPY ETF over een periode van twintig jaar resulteerde in een hoger rendement tegen een lager risico dan het kopen van de index.

Hij gaf aan dat het schrijven van opties enorm aantrekkelijk lijkt, maar dat hij dit niet kan combineren met zijn drukke baan. Hij vroeg daarom aan mij of ik een vermogensbeheerder kon aanraden die het schrijven van opties met succes in de praktijk uitvoert. Helaas kom ik hem niet direct een vermogensbeheerder aanbevelen. Ik heb dit namelijk nooit onderzocht omdat ik een voorstander ben van zelf beleggen. Ik begrijp echter dat zelf beleggen door tijdgebrek niet voor iedereen is weggelegd. De keuze voor een vermogensbeheerder ligt dan voor de hand.

Vragen stellen

Om de lezer in zijn zoektocht naar de juiste vermogensbeheerder te helpen heb ik hem een aantal vragen gestuurd die hij kan stellen aan een potentiële beheerder. Het stellen van vragen is enorm belangrijk, maar ik heb in de praktijk gemerkt dat veel particuliere beleggers dit te weinig doen. Het verbaast mij telkens weer dat veel particulieren blindelings in fondsen stappen op basis van de resultaten uit het verleden.

Naast de vraag naar de hoogte van de kosten, ben ik van mening dat er twee vragen zijn die niet mogen ontbreken. Als eerste: hoe kun je de aankoopkoers van een aandeel verlagen? Hierop zou ik graag zien dat de vermogensbeheerder antwoordt: met het gedekt schrijven van een calloptie. Door het schrijven van de calloptie ontvangt de belegger direct geld dat in mindering kan worden gebracht op de aanschaf van de aandelen. Daarmee verlaagt hij de aankoopkoers. Weliswaar geeft hij een gedeelte van zijn opwaartse potentieel weg, maar de statistische kans op rendement neemt toe.

Risicomanagement

De tweede vraag gaat over het risicomanagement: welke maatregelen neemt u om mij te beschermen tegen een toekomstige crisis op de financiële markten? Mocht het antwoord zijn dat de beheerder rustig blijft zitten omdat beurzen op de lange termijn hoger sluiten, dan is dat voor mij een enorme rode vlag. Persoonlijk wil ik horen dat de beheerder opties gebruikt om het risico te hedgen. Bij voorkeur door het schrijven van call-opties gedurende een daling, omdat dit het verlies voor een groot deel afremt.

Mocht u dus een vermogensbeheerder vinden die opties schrijft: durf te vragen!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!