Commentaar: alle seinen op groen, of toch niet?
De positief aan de zomer begonnen aandelenmarkten beleefden een dipje, en de AEX verloor in drie weken tijd 8,3%. Geen ramp na een onwaarschijnlijk goed halfjaar. Maar de schrik zat er goed in bij beleggers.
Echter, zoals zo vaak was ook dit een voorbeeld van hoe negatieve media-berichtgeving een contra-indicatie kan zijn voor wat er werkelijk gaat gebeuren. Dé klassieker hier is de cover van BusinessWeek van 13 augustus 1979 met de tekst: The Death of Equities: How Inflation Is Destroying the Stock Market. Niet veel later bereikte de S&P500 de bodem, waarna de gouden decennia voor aandelen aanbraken. Bloomberg berekende vorige maand dat het totaalrendement van de S&P500 in 40 jaar tijd bijna 7000% heeft bedragen.
En inderdaad lag de Financial Times van 12 augustus nog maar nauwelijks in de papierbak, of aandelen begonnen weer aan een weg omhoog. De angst voor een nieuwe escalatie van de handelsoorlog ebde weer iets weg. Ook op andere fronten – van Italië tot Hongkong – namen de spanningen wat af. Last but not least werden de aanwijzingen steeds sterker dat de belangrijkste centrale banken blijven stimuleren. Beleggers, ook in Nederland, hebben zich de afgelopen maand aan deze positieve ontwikkelingen mogen laven.
Tussen 15 augustus en afgelopen dinsdag steeg de AEX met 6,3%. Koploper was ArcelorMittal (+29,0%), dat juist door de handelsoorlog enorm was afgestraft. En ook andere aandelen op het Beursplein die in 2019 tot half augustus slecht hadden gerendeerd, schoten omhoog: Aperam (+29,5%), Fugro (+24,6%), Boskalis (+17,1%), AMG (+16,2%), ING (+14,8%), Kendrion (+13,0%) en Vastned (+11,8%). Vier weken na het artikel over de summer of fear mogen beleggers die niet bang wegrenden, zich dus in hun handjes wrijven.
Alle seinen op groen
Voor de toekomst is de les wederom dat beleggers zich nooit door het algehele beleggerssentiment mogen laten meeslepen. De adder onder het gras is dat dit ook geldt voor een algeheel positief sentiment. Als alle seinen op groen lijken te staan, is dus extra waakzaamheid geboden. Zo ver is het op dit moment overigens niet.