Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Tip Terugblik Jeroen Boogaard, 16 sep 2019 11:00

Tip terugblik: zet industrieel conglomeraat mooie rit voort?

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds het koopadvies voor Carlisle Companies (CSL) een jaar geleden is de koers met 17% gestegen. Daarnaast is er $1,70 aan dividend uitgekeerd. Dankzij de verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar leverde de tip in euro’s circa 24% op.

Na een wat zwakkere periode zitten de resultaten van het industriële conglomeraat vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar weer duidelijk in de lift. In de eerste helft van 2019 steeg de omzet met 7,5% naar $2,4 mrd. Op autonome basis ging de omzet 4% vooruit. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met 26,5% naar $321,9 mln. Dat leverde een indrukwekkende margesprong op van 11,5 naar 13,5%. Inkoop van eigen aandelen en een lagere belastingdruk stuwden de winst per aandeel uit voortgezette activiteiten omhoog naar $4,01, tegen $2,80 in dezelfde periode van vorig jaar.

Mikken op winstverdubbeling

Carlisle profiteert van de gunstige bouwmarkten in Noord-Amerika. De bouwmaterialendivisie vertegenwoordigt circa twee derde van de concernomzet. Daarnaast produceert het bedrijf kabels en netwerkapparatuur voor entertainmentsystemen aan boord van vliegtuigen. Dit onderdeel kan dankzij de uitpuilende orderboeken in de vliegtuigindustrie voorlopig flink blijven groeien. De resterende activiteiten zijn gericht op de (auto-) industrie en mijnbouw. Het gaat dan met name om verfpistolen en remsystemen. Vanwege de malaise in vooral de autosector ging het hier een stuk minder.

Per saldo draait het bedrijf echter goed en de vooruitzichten zijn ook prima. De focus van het management blijft gericht op de doelen voor 2025, ofwel een omzet van $8 mrd, een operationele winstmarge van 20% en een rendement op het geïnvesteerde vermogen van 15%. Mede dankzij de inkoop van eigen aandelen zou dit moeten leiden tot een winst per aandeel van $15 in 2025. Vorig jaar lag de omzet nog op $4,5 mrd en de wpa op €6,30.

De voorziene sterke groei moet tot stand komen door overnames en een autonome omzetstijging van ruim 5% per jaar. De flinke operationele hefboom (meer omzet bij veel vaste kosten), betere prijzen en kostenbesparingen moeten de margesprong mogelijk maken. Bovendien blijft het bedrijf eigen aandelen inkopen.

Koopadvies voor Carlisle Companies blijft overeind

Het zijn ambitieuze, maar volgens mij haalbare doelstellingen. Weliswaar is Carlisle erg afhankelijk van het economische klimaat, maar het blijkt door de jaren heen toch een vrij stabiel groeibedrijf. In de afgelopen 42 jaar is het dividend nog elk jaar verhoogd, onlangs nog met 20%. Bij een k/w van 16,5 voor 2020 herhaal ik het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.