Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Tiplijsten Erik Klooster, 12 sep 2019 10:00

24 Nederlandse aandelen onder de TA-streep

0 0 Leestijd ongeveer

Boven of onder de streep: 24 Nederlandse aandelen eindigden bij ons in die laatste categorie. Wij hebben er de afgelopen drie maanden een verkoopadvies voor gegeven omdat wij weinig fiducie in het rendement hebben. Deze adviezen zijn gebaseerd op technische analyse.

Eén keer in de maand plaatst Beleggers Belangen twee verkooplijsten die tot stand zijn gekomen via technische analyse: een voor Nederlandse en een voor buitenlandse aandelen. We geven de tips met een beleggingshorizon van twaalf maanden als uitgangspunt.

Volgende week publiceren we het overzicht van onze technische verkooptips van internationale aandelen. Hier vindt u ons laatste overzicht met technische verkoopadviezen: TA-verkooptips: blijft u weg bij deze aandelen.

Vandaag het overzicht van onze technische verkooptips van Nederlandse aandelen.

Expliciete adviesverhoging

Deze verkooptips blijven van kracht totdat we op deze website en in onze dagelijkse nieuwsbrief aan de abonnees expliciet een adviesverhoging (naar ‘houden’ of ‘kopen’) melden.

Tevens kunt u voor alle genoemde aandelen alerts instellen, zodat u direct via e-mail op de hoogte wordt gesteld van eventuele advieswijzigingen op uw favoriete aandelen.

De teksten zijn van de datum waarop we voor de laatste keer uitgebreid aandacht aan de fondsen hebben besteed en zijn dus in tegenstelling tot de adviezen soms wel (enigszins) gedateerd.

Hieronder de verkoopadviezen voor Nederlandse aandelen op basis van technische analyse

Acomo
Acomo kampt met onneembare weerstand (26 juli)
De laatste weken tot maanden is het technische beeld van Acomo verzwakt. Zeker nadat in mei duidelijk werd dat de dalende trendlijn over de belangrijkste toppen een onneembare weerstand vormt. Van recente datum is een aantal weekslotkoersen onder het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde.
Ahold Delhaize
Reeks negatieve signalen bij Ahold Delhaize (5 juli)
Bij Ahold Delhaize is sprake van een opeenstapeling van negatieve signalen. Het begon eind maart met een neerwaartse gap, ofwel een gat in de grafiek waar even geen koersen tot stand kwamen. Die gap was destijds aanleiding om winst te nemen op de longpositie en het aandeel op ‘houden’ te zetten.
AND
AND vooralsnog op ‘verkopen’ (12 september)
AND heeft in april dit jaar een enorme uitschieter (‘spike’) naar boven gemaakt. Deze kwam totaal onverwacht. Het aandeel zat immers in een dalende trend en die was even voor de spike nog bevestigd: de koers zakte toen nog door de onderkant van een zijwaartse range.
ASR
ASR laat lagere toppen zien (15 augustus)
ASR staat er niet best voor. Voor de in technische analyse geïnteresseerde belegger komt dat niet als een verrassing. Sinds oktober zien we in de grafiek een aantal lagere toppen. Blijkbaar overwint de verkoopdruk op een steeds lager koersniveau. Ook was het 40-weeks gemiddelde al een paar maanden neerwaarts gericht.
BAM
BAM deed het weleens beter (30 augustus)
BAM stond op ‘houden’, maar door een aantal technische verslechteringen moet het aandeel nu op de lijst van verkoopadviezen worden gezet. Ten eerste heeft de koers begin juli een ‘gap’ laten zien, ofwel een deel van de grafiek waar geen koersen tot stand zijn gekomen. Daarnaast is het aandeel onder het belangrijke niveau van €3 gezakt.
Beter Bed
Koersdreun voor Beter Bed (28 juni)
Beter Bed is met een enorme koersdreun uit de zijwaartse beweging gezakt waarin het de laatste maanden heeft gezeten. De weerstand van de range lag op €5 en de onderkant op €3,50. Op dat laatste niveau wist de koers nog driemaal steun te vinden, maar dat lukte niet voor een vierde keer.
Brunel
Bunel zakt door hoeven (6 september)
Brunel heeft een aantal weken op ‘houden’ gestaan. Het houdadvies kwam in de zomer toen bleek dat de koers geen hogere top dan die uit het voorjaar van 2018 wist neer te zetten. Het aandeel moet nu echter alweer op de lijst van verkoopadviezen worden gezet.
Corbion
Houdavies te goed voor Corbion (6 september)
Corbion krijgt een adviesverlaging van ‘houden’ naar ‘verkopen’, en het is niet het eerste aandeel waarbij dat gebeurt. Er hebben zich diverse negatieve technische ontwikkelingen voorgedaan. Ten eerste was de top in juni niet hoger dan de toppen van begin 2017 en medio 2018. Ten tweede zakte de koers door een stijgende steunlijn.
Curetis
Curetis volhardt in dalende trend (12 september)
Curetis staat sinds oktober vorig jaar op ‘verkopen’. De koers zakte toen onder de horizontale steun op €4,20 en kwam in een sterk dalende trend terecht. Inmiddels staat de winst op de shortpositie op meer dan 40%. Er zijn nog weinig wapenfeiten die op het conto van de bulls kunnen worden geschreven.
Eurocommercial Properties
ECP lang in dalend kanaal (28 juni)
Eurocommerical Properties zit alweer een jaar in een dalend trendkanaal. Het verkoopadvies dat dateert van september vorig jaar, toen de koers door de horizontale steun op €33,80 zakte, blijft dan ook fier overeind staan. Er zijn geen tekenen dat de trend weer ten positieve draait. De indicatoren staan negatief.
Fugro
Herstel Fugro afgeketst (14 juni)
Fugro heeft sinds eind december 2018 een verkoopadvies. Aanleiding was de val onder de horizontale steunlijn op €10. Daarvóór was ook al een aantal lager liggende toppen te zien. Na een kortstondige daling ontstond er echter een krachtig herstel, dat de shortpositie voor een moment op een flink verlies zette. Maar ‘gelukkig’ voor de bears ketste het herstel af op de dalende weerstandslijn.
Heijmans
Heijmans verliest voordeel van de twijfel (9 augustus)
Heijmans laat een niet erg fraai technisch beeld zien. Een opeenvolging van lagere toppen geeft aan dat er steeds minder kooplust is onder beleggers. Ook het neerwaartse verloop van het 40-weeks gemiddelde is een indicatie van de nodige desinteresse in het aandeel. Wat Heijmans het voordeel van de twijfel gaf, was het symmetrisch driehoekspatroon met een hogere bodem in juni.
ING
Adviesverlaging voor ING (15 augustus)
Na een teleurstellend 2018 leek ING dit jaar in rustiger vaarwater te komen. In de weekgrafiek tekende zich een symmetrisch driehoekspatroon af en dat wijst op een evenwicht tussen vraag en aanbod. Volgens de theorie is de uiteindelijke uitbraak in de richting van de voorafgaande trend. Recent werd dat bevestigd met een krachtige val van de beurskoers onder het driehoekspatroon.
Kiadis Pharma
Koers Kiadis zakt ver weg (12 juli)
Kiadis Pharma is recent onder de belangrijke horizontale steun op €7,20 gezakt. Al langere tijd is deze koers een richtsnoer: ‘verkopen’ als deze steun sneuvelt. Aan dat plan houden we ons nu ook vast, al is het jammer dat de koers met een grote neerwaartse gap onder de steun zakte.
Lucas Bols
Verkoopadvies Lucas Bols bevestigd (20 juni)
Lucas Bols zit nog altijd in een dalend trendkanaal. Het verkoopadvies, dat dateert van juli vorig jaar, kan dan ook zonder twijfel worden herhaald. Precies op de bovenkant van het kanaal loopt het dalende 40-weeks gemiddelde. Hier ligt dus dubbele weerstand, van zowel het gemiddelde als de bovenkant van het kanaal.
Neways
Negatieve stroomversnelling bij Neways (6 september)
Neways krijgt in korte tijd te maken met een tweede negatieve advieswijziging. Het aandeel gaat naar ‘verkopen’, en wel om twee redenen. Ten eerste is de koers onder de steun van de laatste bodem rond de €12 gezakt en ten tweede zijn de indicatoren negatief gedraaid: de MACD zakte onder de nullijn en het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde is gaan dalen.
NIBC
Grillig beeld helpt NIBC niet verder (20 juni)
NIBC laat sinds de beursintroductie een grillig beeld zien. We hebben, mede vanwege de korte historie, het aandeel al geruime tijd op ‘houden’ laten staan. De laatste weken is het technische plaatje echter sterk verslechterd, waardoor NIBC nu op de lijst van verkoopadviezen moet worden gezet.
NN Group
NN Group in de problemen (9 augustus)
NN Group is duidelijk in grafiektechnische problemen gekomen met de recente koersval onder €33,50. Dit niveau markeerde de ondergrens van de horizontale trading range. De problemen voor NN Group worden kracht bijgezet door het dalende verloop van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde.
OCI
OCI zakt uit driehoek (30 augustus)
OCI is recent uit een grote neutrale driehoek gezakt. Dit is een bekend patroon uit de technische analyse, waarbij de steunlijn stijgt en de weerstandslijn daalt. Idealiter, zoals ook bij OCI, breekt de koers ongeveer rond driekwart van de driehoek uit, waarna beleggers kunnen handelen in de richting van de uitbraak.
PostNL
Marktwaarde PostNL verdampt (15 augustus)
Beleggers in PostNL zagen in juni dat hun marktwaarde nog slechts een derde was van de marktwaarde van medio 2017. Het grootste deel van deze tijd heeft PostNL zich bewogen in een breed dalend trendkanaal. Dat het technische beeld negatief is, blijkt zeker ook uit het dalende verloop van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde.
Randstad
Reeks verslechteringen bij Randstad (6 september)
Randstad heeft in korte tijd diverse technische verslechteringen laten zien, waardoor het aandeel van ‘houden’ naar ‘verkopen’ gaat. De waarschuwing kwam al een paar weken geleden, toen de koers uit een neutrale driehoek zakte. Recent is Randstad ook onder de steun van de laatste bodem, die van eind maart, gezakt. Ook de indicatoren staan al een paar weken negatief.
Sligro
Sligro nog niet overtuigend genoeg (12 juli)
Sligro heeft eindelijk wat koersherstel laten zien, maar het is nog niet voldoende om het verkoopadvies ongedaan te maken. Het aandeel staat sinds februari op ‘verkopen’. De koers zakte toen achtereenvolgens uit het stijgend trendkanaal en onder de steun van de bodems van begin 2018 op €33,80.
Unibail-Rodmaco-Westfield
Unibail zakt onder steun vorige bodem (18 juli)
Het doet pijn dat we Unibail-Rodamco-Westfield begin dit jaar op ‘houden’ hebben gezet toen de koers een hogere bodem maakte en de weerstand van de vorige top leek uit te gaan nemen. Gelukkig werd toen een mooie winst op de shortpositie behaald, maar achteraf hadden we gewoon kunnen blijven zitten. De weerstand van de vorige top werd namelijk niet uitgenomen.
Volkerwessels
Volkerwessels in advies verlaagd (12 september)
Volkerwessels is onder de steun van de laatste bodem gezakt. Er was al eerder sprake van een lagere top. Het aandeel wist immers in de zomer niet voorbij de top van april op €20 te komen. Verder zijn ook de indicatoren negatief gedraaid: het 40-weeks gemiddelde is recent gaan dalen en de MACD is onder de nullijn gezakt. Het advies wordt daarom verlaagd van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

De volledige technische analyses, inclusief die van internationale aandelen, vindt u in elke uitgave van Beleggers Belangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!