Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 10 sep 2019 15:00

Column: het is nog nooit zo moeilijk geweest

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week schrijf ik voor het blad de Tip van de Week. Ik vind dit een moeilijke opgave. Het liefst tip ik een mooi bedrijf. Een bedrijf met een sterke balans zodat het elke storm overleeft, met ook nog eens een toenemende cashflow.

Kijk je naar cloud-bedrijven, dan kom je uit bij Microsoft. Rendement 2019: 42% en rendement over de afgelopen drie jaar: 163%. Kijk je naar zeepjes, dan kom je uit bij Unilever. Rendement 2019: 20% en het rendement over de afgelopen drie jaar is 49%.

Al het geld naar aandelen lijkt te stromen; zijn misschien obligaties dan een idee? Amerikaanse staatsobligaties zijn sinds de herfst opgelopen met 41%. Het geld stroomt hier dus ook met bakken tegelijk naar toe.

Goud

Is het dan misschien een idee om in goud te beleggen? Hier is het hetzelfde liedje. Sinds de herfst staat goud 39% hoger. Op 25 juli durfde ik nog Barrick Gold te tippen. Sindsdien staat elk goudmijnaandeel met dubbele cijfers hoger. Mijn eerdere tip was zilver op 26 juni en deze staat ruim 25% hoger.

Om alles nog gecompliceerder te maken komt donderdag de ECB met het rentebesluit. De huidige rally op de beurs begon toen de ECB ruim een maand geleden liet doorschemeren tijdens de septembervergadering met een ‘bazooka’ de deelnemers op de financiële markten te verrassen.

Vlak voor deze vergadering een putoptie kopen – dit is speculeren op een koersdaling – kan weleens pijnlijke financiële gevolgen hebben. Het liefst doe ik niets en wacht ik de ECB-vergadering af, maar dat is geen optie.

Een shortpositie adviseren met slotkoersen aanstaande vrijdag wanneer de koersen donderdag en vrijdag sterk zijn gestegen vind ik ook gevaarlijk.

Centrale banken

Er is namelijk een hoge correlatie tussen aantrekkende economische groei en acties van de centrale bank. Op de onderstaande grafiek ziet u dat acht maanden nadat centrale banken renteverlagingen hebben doorgevoerd de economische groei aantrekt.

De voorzitter van de centrale bank van de Verenigde Staten, Jerome Powell, zei vorige week vrijdag dat centrale banken minder effectief zijn dan vroeger, maar dat er genoeg gereedschap aanwezig is om de expansie te laten voortduren. Hier geloven wij ook in. Een calloptie dan maar?

Top van het Amerikaanse bedrijfsleven

Dit is interessant nadat Trump de aandelen naar beneden heeft geduwd met een agressieve tweet, maar niet voordat die tweet er daadwerkelijk is. Ik vind het daarnaast niet fijn dat mensen in de top van het Amerikaanse bedrijfsleven in augustus voor de vijfde keer dit jaar voor meer dan $10 mrd aan aandelen hebben verkocht. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2007.

Ik vond het nog nooit zo moeilijk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!