Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 1 sep 2019 12:00

Hoe kan je jezelf beschermen tegen TINA?

0 0 Leestijd ongeveer

Er zijn meerdere redenen waarom aandelen de afgelopen jaren zo goed hebben gepresteerd. Een daarvan is de extreme rente. Het acroniem TINA weerspiegelt de frustratie van beleggers. Ze zien geen alternatief meer voor aandelen nu de negatieve rentes ook bedrijfsobligaties in hun greep krijgen.

Beleggers voelen zich aangetrokken tot aandelen omdat andere activa nauwelijks rendement bieden. Niet alleen speelt de lage inflatie en de extreem lage rente hen parten, tegenwoordig deinzen centrale banken niet terug voor onorthodoxe maatregelen.

Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de gevolgen van de Grote Financiële Crisis uit 2008 verlaagden centrale banken  de basisrente tot (onder de) 0%. Toen dit onvoldoende bleek, schroomden ze er niet voor om structureel obligaties en aandelen op te kopen. Desondanks blijft de mondiale economie kwakkelen en waart het spookbeeld van deflatie nog altijd rond. Enkele centrale bankiers hebben al aangegeven dat ze bij tegenvallende macro-economische cijfers bereid zijn om nog meer uit de kast te halen.

Geld lenen met geld toe

Als het economische tij keert, kunnen centrale banken met monetaire verruiming de gevolgen van een recessie verzachten. Maar met het ruimhartig monetaire beleid van de afgelopen jaren, hebben de beleidsmakers wel zo ongeveer al hun kruit verschoten. De spaarrente staat rond het nulpunt. Als je geld leent, betaal je haast geen rente. Normaal heb je renteschillen die zich verhouden tot de onderliggende risico’s. Maar in westerse landen krijgen bedrijven en overheden geld toe als ze geld lenen van beleggers.

Het fenomeen van negatieve rente is een gevolg van het ruimhartige monetaire beleid van centrale banken. Met hun opkoopprogramma’s overspoelen zij het financiële systeem met als het ware gratis geld. Het idee erachter is dat bedrijven en consumenten dan goedkoper kunnen lenen. Hierdoor zouden investeringen en bestedingen moeten toenemen, wat op zijn beurt positief is voor de economische groei en de ontwikkeling van de inflatie.

Negatieve rente

ING is de eerste Nederlandse bank die spaarders rente wil laten betalen. Normaal gesproken zorgt alleen inflatie ervoor dat je euro’s minder waard worden, maar op deze manier is je geld niet eens waardevast als je het op een spaarrekening zet. Op de kapitaalmarkten worden beleggers al langer geconfronteerd met negatieve rentes. Pensioenfondsen en verzekeraars zijn gebonden aan regels met betrekking tot risicospreiding. Ze mogen niet vol in aandelen beleggen. Sterker nog, ze moeten een bepaald percentage aanhouden in veilig geachte staatsobligaties.

Het feit dat institutionele beleggers vrijwillig verlies lijden komt deels ook door hun (terug)betalingsverplichtingen. In het huidige renteklimaat is de afweging dat een beetje verlies op goudgerande obligaties beter is dan geld stoppen in aandelen met de kans op substantiële verliezen bij een beurskrach.

Voor privaatbank Van Lanschot Kempen en de Zwitserse zakenbank UBS zijn de tegenvallende macro-economische cijfers reden tot meer voorzichtigheid. De Nederlandse grootbank ING en de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan Chase verhogen echter juist de weging van aandelen. Het idee erachter is dat beleggers de voorbije weken te ver zijn doorgeschoten in hun pessimisme.

TINA

Zo komen we bij TINA, waarmee we uiteraard niet het meisjestijdschrift bedoelen. TINA is de afkorting van ‘There Is No Alternative’, er is geen alternatief. Dit is overigens geen nieuw paradigma. Het Engelstalige adagium wordt om de zoveel tijd naar voren geschoven als verklaring voor de stijging van aandelenmarkten. Aangezien negatieve rentes zich nu ook voordoen bij bedrijfsobligaties en de waarderingen van aandelen redelijk zijn, zijn de alternatieven voor aandelen niet echt aantrekkelijk. TINA dus. Het weerspiegelt de frustratie van beleggers die geen alternatief zien voor aandelen.

Maar hoe bescherm je jezelf tegen negatieve rente? Een wondermiddel ertegen bestaat helaas niet. Aandelen zijn toch nog de beste optie. Kies voor bedrijven die het dividend over een langere periode hebben verhoogd. Bedrijven die consequent dividend betalen, bestaan vaak al lange tijd. Daarnaast bewijzen ze vaak ook dat ze in veranderende economische omstandigheden winstgevend kunnen blijven.

Tina

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!