Commentaar: rinkelende alarmbellen in een matige zomer
In de VS is dit seizoen nu nagenoeg ten einde. Ook in Amsterdam heeft zo’n driekwart van de fondsen al openheid gegeven over het tweede kwartaal. Het beeld dat hieruit naar voren komt, stemt niet vrolijk. Hoewel natuurlijk het tegenvallende Amerikaanse rentebesluit en de handelsoorlog beleggers ook tegen zaten. Net zoals de crises in Italië, Hongkong en Argentinië.
Beurzen onderuit
Tussen half juli en half augustus ging de AEX 4,1% onderuit. De pan-Europese Stoxx600 daalde 4,0%. De breed samengestelde Amerikaanse S&P500 rendeerde -2,9%. Dat zijn geen verliespercentages waarvan beleggers wakker liggen. De genoemde indices verloren in het het vierde kwartaal van 2018 respectievelijk 11,2%, 11,9% en 14,0%. Maar wat mij wel zorgen baart, is de aard van een groot aantal belangrijke fondsen dat 10% of meer onderuit ging. Dit zegt iets over het tegenvallende tweede kwartaal. Maar vooral ook over de vooruitzichten voor de rest van dit jaar.
In de AEX leden maar liefst zeven bedrijven de afgelopen maand een koersverlies van meer dan 10%. Dat waren de grondstoffengerelateerde fondsen Shell en ArcelorMittal, en ook de twee banken en drie verzekeraars in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Het betreft hier dus geen bedrijfsgebonden tegenvallers. De oorzaak ligt meer in het algemeen in de sterk afgenomen vooruitzichten voor zowel grondstoffenfondsen als financiële bedrijven. Dit door de toegenomen verwachtingen dat de wereldeconomie zal vertragen, en dat de rente voor langere tijd zeer laag zal blijven.
Rinkelende alarmbellen
Dat financials en oliemajors in de hoek zitten waar de klappen vallen, wordt onderstreept door de koersuitslagen van enkele gelijksoortige fondsen elders in Europa en de VS. Zoals Exxon Mobil (-8,6%), AXA (-8,7%), Total (-11,7%) en Banco Santander (-13,8%). Samen met de eerder genoemde factoren zijn het rinkelende alarmbellen voor wat ons te wachten staat. Dat geldt ook voor de keer op keer tegenvallende macro-economische indicatoren, zoals woensdag nog over de krimpende Duitse economie.
Echter, beleggers kunnen in alle marktomstandigheden een positief rendement behalen. En voor aandelenbeleggers is 2019 nog steeds een bovengemiddeld goed jaar. Maar duidelijk is wel dat het sentiment deze matige zomer is omgeslagen.