Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 15 aug 2019 11:00

Commentaar: rinkelende alarmbellen in een matige zomer

0 0 Leestijd ongeveer

Rinkelende alarmbellen in een matige zomer. Dat is het beeld dat naar voren komt uit de koersuitslagen sinds halverwege vorige maand. Toen begon op Wall Street het cijferseizoen.

In de VS is dit seizoen nu nagenoeg ten einde. Ook in Amsterdam heeft zo’n driekwart van de fondsen al openheid gegeven over het tweede kwartaal. Het beeld dat hieruit naar voren komt, stemt niet vrolijk. Hoewel natuurlijk het tegenvallende Amerikaanse rentebesluit en de handelsoorlog beleggers ook tegen zaten. Net zoals de crises in Italië, Hongkong en Argentinië.

Beurzen onderuit

Tussen half juli en half augustus ging de AEX 4,1% onderuit. De pan-Europese Stoxx600 daalde 4,0%. De breed samengestelde Amerikaanse S&P500 rendeerde -2,9%. Dat zijn geen verliespercentages waarvan beleggers wakker liggen. De genoemde indices verloren in het het vierde kwartaal van 2018 respectievelijk 11,2%, 11,9% en 14,0%. Maar wat mij wel zorgen baart, is de aard van een groot aantal belangrijke fondsen dat 10% of meer onderuit ging. Dit zegt iets over het tegenvallende tweede kwartaal. Maar vooral ook over de vooruitzichten voor de rest van dit jaar.

In de AEX leden maar liefst zeven bedrijven de afgelopen maand  een koersverlies van meer dan 10%. Dat waren de grondstoffengerelateerde fondsen Shell en ArcelorMittal, en ook de twee banken en drie verzekeraars in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Het betreft hier dus geen bedrijfsgebonden tegenvallers. De oorzaak ligt meer in het algemeen in de sterk afgenomen vooruitzichten voor zowel grondstoffenfondsen als financiële bedrijven. Dit door de toegenomen verwachtingen dat de wereldeconomie zal vertragen, en dat de rente voor langere tijd zeer laag zal blijven.

Rinkelende alarmbellen

Dat financials en oliemajors in de hoek zitten waar de klappen vallen, wordt onderstreept door de koersuitslagen van enkele gelijksoortige fondsen elders in Europa en de VS. Zoals Exxon Mobil (-8,6%), AXA (-8,7%),  Total (-11,7%) en Banco Santander (-13,8%). Samen met de eerder genoemde factoren zijn het rinkelende alarmbellen voor wat ons te wachten staat. Dat geldt ook voor de keer op keer tegenvallende macro-economische indicatoren, zoals woensdag nog over de krimpende Duitse economie.

Echter, beleggers kunnen in alle marktomstandigheden een positief rendement behalen. En voor aandelenbeleggers is 2019 nog steeds een bovengemiddeld goed jaar. Maar duidelijk is wel dat het sentiment deze matige zomer is omgeslagen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!