Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 9 aug 2019 15:01

Nieuwe groeifase SBM Offshore van start

0 0 Leestijd ongeveer

SBM Offshore rapporteert een forse groei van het orderboek en verhoogt de omzet- en winstverwachting voor dit jaar. Dit is het begin van een nieuwe opgaande cyclus.

In het eerste halfjaar steeg de omzet van SBM Offshore met 19% naar $965 mln. De ebitda kwam uit op $399 mln, onderliggend een daling van 4%. Vorig jaar profiteerde het bedrijf van enkele eenmalige posten in de turnkey-divisie. De cijfers lagen in lijn met de marktverwachting.

Voor het gehele jaar is het bedrijf iets positiever dankzij een sterkere groei in het turnkey-segment. De omzet komt boven de $2,0 mrd uit en de ebitda boven de $750 mln. Eerder dacht het bedrijf rond deze bedragen uit te komen. De nieuwe prognose impliceert een omzetgroei van minstens 18% en een bescheiden operationele winstdaling van hoogstens 4%. Bedacht moet worden dat de onderneming twee grote FPSO’s in aanbouw heeft voor de leasevloot. Die dragen nu nog niet bij aan de resultaten. Maar na een korte leaseperiode van twee jaar worden deze naar verwachting verkocht aan de klanten, wat de turnkey-divisie zal spekken.

Fors meer bestellingen SBM Offshore

Volgens de directie staat de onderneming aan het begin van een periode van aanzienlijke groei. In de eerste helft won het bedrijf twee orders voor FPSO’s, waardoor het orderboek met 36% steeg naar $20,1 mrd. In de komende jaren komen er naar verwachting nog minstens twee bestellingen per jaar bij voor deze drijvende systemen voor productie en opslag van olie. Voor oliemaatschappijen vormen diepwatervelden een belangrijk onderdeel van hun groeistrategie. De weer gedaalde olieprijs kan tot uitstel van investeringen leiden.

Voorlopig loopt het echter niet zo’n vaart. Waar in het verleden een olieprijs van $70 nodig was voor diepwatervelden, is de break-even-prijs inmiddels gedaald naar minder dan $40. Zo is het olieveld van ExxonMobil voor de kust van Guyana, waar SBM Offshore momenteel een FPSO voor bouwt, nog steeds winstgevend bij een olieprijs van $35. Gegeven de verwachte sterke winstgroei is het aandeel op een k/w van 13 voor 2020 nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Het koopadvies blijft staan.

*De auteur heeft een positie in SBM Offshore.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!