Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Advies Peter Schutte, 9 aug 14:46

Waardoor uitzendreus Adecco onder druk staat

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van de Zwitserse uitzendreus Adecco staat onder druk. De oorzaak ligt hoofdzakelijk in Europa, waar de industriële sectoren en vooral automotive het moeilijk hebben.

Adecco boekte over de eerste jaarhelft een omzet van €11,6 mrd, licht onder de marktverwachting. Autonoom gecorrigeerd voor het aantal werkdagen is er sprake van een krimp van 2%. De krimp in juni en in het gehele tweede kwartaal bedroeg 3%. Deze verdere verzwakking valt toe te schrijven aan een sterke vergelijkingsbasis en toenemende zwakte van de Europese economie, goed voor ruim de helft van de totale omzet. In de meeste Europese landen staat de industriële productie onder druk. Bij de traditionele uitzenddiensten daalde de omzet in de industrie maar liefst 6%. Adecco voelt de krimp het meest in de Europese automotive-sector. Zo daalde de omzet in Duitsland en Oostenrijk tezamen met 15%; hier weegt de Duitse auto-industrie. In de Benelux daalde de omzet met 11%. Ook in Nederland was sprake van een dubbelcijferige krimp. In Noord-Amerika, het VK en Ierland voelde Adecco vooral omzetdruk (-4%) in de Professionele uitzenddiensten. Alleen in de regio Rest of World, goed voor 12% van het totaal, was feitelijk sprake van organische groei (3%).

Hogere marges

Adecco slaagde er wel weer in de marges op te krikken. De brutomarge kon zelfs met 90 basispunten omhoog tot 19,1%. Positieve prijseffecten en aanhoudende groei in permanente plaatsingen stuwde de winstgevendheid. De onderliggende ebita-marge klom met 10 basispunten tot 4,2%. De nettowinst liep wel wat terug van €300 mln naar €292 mln, gelijk aan €1,80 per aandeel. De operationele kasstroom groeide licht van €319 mln naar €326 mln. De schuldratio daalde van 1,4 naar 1,2 wat als solide kan worden gezien.

Vooruitzichten troebel

Een concrete winstverwachting wordt door Adecco niet gegeven. Voor de tweede jaarhelft zal de vergelijkingsbasis wel gunstiger zijn. Adecco zegt alleen dat de trend in het tweede kwartaal zich in de maand juli heeft voortgezet. De in mijn ogen zwakke autonome cijfers ondersteunen het verkoopadvies op het aandeel Adecco. Randstad (houden) kent een vergelijkbare k/w van rond de 10 maar presteert sterker.

Cijfers Adecco

in € mln20192018
Omzet11,56811,744
Ebita*491,0484,0
Wpa1,801,81
* exclusief eenmalige posten

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!