Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 7 aug 2019 14:09

Flinke margedruk bij Siemens

0 0 Leestijd ongeveer

De verslechterde marktomstandigheden zetten de winstmarges van Siemens onder druk. Kan het bedrijf dankzij een bomvol orderboek de tegenwind goed doorstaan?

Siemens wist de omzet in het derde kwartaal (april-juni) van het gebroken boekjaar met 4% op te voeren naar €21,3 mrd. De autonome omzetgroei van 2% wijst nog niet op een verzwakking. De ebita van de industriële activiteiten zakte echter met 12% naar €1,9 mrd. Exclusief afvloeiingskosten kwam de winstmarge uit op 9,9%, tegen 11,7% in dezelfde periode vorig jaar.

Met uitzondering van de mobiliteitstak kwam de marge in alle divisies lager uit. Vooral de flinke margedaling van 19,5 naar 14,8% bij groeibriljant Fabrieksautomatisering valt tegen. Deze vroeg-cyclische activiteiten ondervinden de zwakte in de autosector en de machinebouw. Verder is Gas en Power, dat onder meer turbines produceert voor op gas gestookte elektriciteitscentrales, nog steeds een drama. Ondanks kostenbesparingen daalde de winst met 37%. Sterkhouder blijft Siemens Healthineers, met een winststijging van 5% en een flinke ordergroei van 13%. Ook de divisies Mobiliteit en Duurzame Energie zagen hun orderboeken aandikken.

Winstverwachting Siemens

Zodoende kan Siemens nog steeds terugvallen op een recordorderboek van €144 mrd. Toch is het volgens het bedrijf een uitdaging om de jaarprognose van een gematigde autonome omzetgroei waar te maken. De industriële winstmarge komt bovendien uit aan de onderkant van de bandbreedte van 11,0-12,0%, tegen 11,3% vorig jaar. Per aandeel rekent Siemens nog altijd op een winst van €6,30-€7,00 (€6,01 vorig boekjaar).

Daarmee blijft de impact van de economische afkoeling alleszins beperkt. Sterke orderontvangsten voor gezondheid, mobiliteit en duurzame energie kunnen de slinkende orders en margedruk bij Fabrieksautomatisering voor een groot deel opvangen. De margedoelstelling van 11-15% op de middellange termijn impliceert een groot opwaarts winstpotentieel, uiteraard onder betere marktcondities. Ondertussen is de koers in een jaar tijd met een kwart gedaald en is de k/w teruggevallen naar 13,8. Ik verhoog het advies naar ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!