Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 3 aug 2019 10:00

Special dividend: Cijferstroom stuwt portefeuille verder

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen dagen regende het kwartaalcijfers binnen de dividendportefeuille met tot dusverre meer positieve dan negatieve uitschieters. Een grote stijger is Texas Instruments; SEB en CSX leverden in.

Met een rendement van 21,5% dit jaar blijft de dividendportefeuille het, in lijn met de wereldwijde effectenmarkten, uitstekend doen. Daarmee is opnieuw sprake van een nieuwe hoogste stand ooit sinds de start op 6 september 2011. Op het moment van schrijven, donderdag 25 juli halverwege de middag, druppelen nog altijd de jongste kwartaalcijfers binnen van aandelen in de portefeuille. Deze zullen later nog besproken worden in de wekelijkse updates en/of de dividendspecial van volgende maand.

De aandelen die reeds met cijfers kwamen, hadden over het algemeen meevallers in petto, soms met een flinke koerssprong als gevolg. Ook in negatieve zin waren er enkele uitschieters, met als meest in het oog springende namen spoorvervoerder CSX (-10%) en SEB (-7%), tot voor kort twee van de best presterende aandelen. Daar stonden sterke cijfers van onder meer Texas Instruments (+7,4%), Danone, LVMH, Assa Abloy, Microsoft, Honeywell en VF Corp tegenover, aandelen die allemaal rond of dichtbij een hoogste koers ooit noteren.

Op maandbasis zien we zodoende vier aandelen die ten minste 10% stegen: Texas Instruments, HB Fuller, Intel en Henkel. Met name de geplaagde semiconductor- en chemieaandelen, die relatief zwaar vertegenwoordigd zijn, kenden enkele prima weken. Minder goed verging het CSX en Johnson & Johnson met een koersverlies van zo’n 10%.

Eindelijk Texas Instruments

Sinds ik de Amerikaanse semiconductorgigant Texas Instruments op 6 februari 2018 kocht voor de dividendportefeuille (op $102,62) was het koersverloop, geheel in lijn met sectorgenoten, zeer grillig. Na een dieptepunt van $87,70 eind december volgde dit jaar een zeer sterk herstel tot een hoogste koers ooit van $129,80 na de jongste kwartaalcijfers.

Texas Instruments (beurswaarde nu $121 mrd) maakt zowel analoge halfgeleiders als zogenoemde ‘embedded processing products’. Die fungeren als de hersenen van producten variërend van eenvoudige elektrische tandenborstels tot complexe communicatie- en infrastructuurapparatuur. Automotive/Industrial is de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf, dat over het tweede kwartaal een lagere, maar beter dan verwachte winst per aandeel en omzet rapporteerde.

Positieve verwachtingen

Ook voor het komende kwartaal is het bedrijf positief, nu de handelsoorlog en afkoelende Chinese economie minder impact hebben op de vraag dan verwacht. Texas Instruments keert de volledige vrije kasstroom uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend en aandeleninkoop, ofwel $8 mrd over de laatste 12 maanden.

In september reken ik wederom op een forse, dubbelcijferige dividendverhoging, waarmee het dividendrendement (nu 2,4%), weer meer richting 3% kruipt. Na de forse koersstijging dit jaar (+36,5%) is de waardering met een k/w van 24 inmiddels wel aan de hoge kant.

SEB is voorzichtig

Dat kan met een k/w van 17 nog altijd niet gezegd worden voor SEB, dat bijna 7% lager sloot na op zich prima tweedekwartaalcijfers. SEB rapporteerde een 10% hogere winst over het eerste halfjaar en rekent voor 2019 op een fraaie organische omzetgroei van 7%. Dat is wel minder dan in het eerste halfjaar (+8,4%), waarin een 10,3% hogere omzet van €3,33 mrd werd gerealiseerd.

Dat het aandeel daalde was het gevolg van de voorzichtige marge-outlook van SEB, dat vorig jaar een EBIT-marge van 9,6% realiseerde. De terugval levert een mooie koopkans op voor SEB, dat in 2019 desondanks nog altijd goed is voor een koerswinst van 37%.

Minder dividend VF na afsplitsing Kontoor
Ook in juli waren er weer de nodige dividendacties, met in Europa een mooie dividendverhoging van 10% door zwaargewicht LVMH, dat €2,20 als interim dividend uit zal keren in december. Ook producent van sterke dranken Diageo verhoogt wederom het dividend. Het slotdividend van 42,47 pence is 5,1% hoger dan vorig jaar en zal in oktober worden betaald. In de VS verhoogde PPG Industries het dividend met 6,3% tot $0,51 per kwartaal. VF Corp keert, in verband met de afsplitsing van cashcow Kontoor Brands een ruim 15% lager dividend van $0,43 per kwartaal uit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!